Andorra

El govern espanyol rebaixa els requisits econòmics i acadèmics per duplicar les beques universitàries

El govern espanyol pretén elevar el nombre d'estudiants universitaris becats i passar dels 90.000 actuals a 175.000. I ho farà, segons han anunciat els ministeris d'Educació i Universitats en un comunicat conjunt, eliminant els requisits acadèmics i apujant els llindars mínims de renda familiar que havia fixat l'exministre José Ignacio Wert. El govern del PSOE i Podem preveu que els canvis entrin en vigor l'any que ve. Per assolir-ho, calcula un increment del pressupost del 22,6% i que s'arribi fins als 1.900 milions d'euros, una xifra mai assolida fins ara. De fet, aquest creixement és el més gran dels últims 11 anys.

A partir d'ara, doncs, no farà falta una nota mitjana mínima per no haver de pagar la matrícula de la universitat o per rebre una beca, però sí que s'exigirà un mínim d'aprovats, que van des del 65% dels crèdits en enginyeries fins al 90% en humanitats i ciències socials. El canvi suposarà que ara més de 54.000 estudiants universitaris tindran accés als ajuts. Fins al 2012 qualsevol estudiant de renda baixa amb un cinc a l'expedient obtenia una beca i no pagava la universitat si aprovava entre el 60% i el 80% dels crèdits. Però en plena crisi econòmica el nombre de becats va començar a pujar perquè cada vegada hi havia més gent al tram baix de la renda, i el ministre Wert va decidir afegir requisits acadèmics per aconseguir, deia, "l'excel·lència": primer, apujant al 5,5 la nota mínima necessària per no pagar el primer curs, i després, elevant al 85% o al 100% els crèdits aprovats necessaris per mantenir l'ajut durant tota la carrera.  

Els canvis introduïts pel ministre Manuel Castells desmunten, doncs, el sistema ideat per Wert. A banda de la nota mínima, també hi ha canvis en els llindars de renda perquè més estudiants puguin entrar al primer nivell dels tres que hi ha. A partir d'ara uns 90.000 estudiants (entre universitaris i no universitaris) passaran del nivell 2 a l'1, i per tant passaran de tenir gratis la matrícula i rebre 300 euros a l'any a tenir la matrícula gratis i rebre 1.700 euros anuals –fins ara eren 1.600–. Tant en el nivell 1 com en el 2 es donaran 1.600 euros extres anuals (fins ara eren 1.500) si l'estudiant s'ha de traslladar de localitat. Al llindar 3 només es cobreix la matrícula.

Això passarà perquè el llindar 1 s'equipara al llindar de la pobresa determinat per l'Institut Nacional d'Estadística, és a dir, uns 18.628 euros anuals d'ingressos per a una família de quatre membres. Fins ara el llindar 1 estava fixat als 13.900 euros. Aquest canvi en el llindar econòmic, que no s'actualitzava des de feia 10 anys i no s'havia adaptat al context econòmic, "permetrà als estudiants de les famílies amb menys recursos accedir a la beca completa", segons els ministeris. En total, apujar un 33% el llindar permetrà incloure més de 71.000 estudiants de grau i màster al llindar 1.

Football news:

Zinedine Zidane: if the referee gives a penalty, it means it is a penalty
Lizard on the criticism of VAR: In Real life, they don't pay attention to conversations outside the team
Real need to score 5 points in 3 rounds to win La Liga
Gasperini about the 1/4 final of the Champions League: the Match with Juventus is an imitation of the games with PSG
Courtois played 18 dry games in the La Liga season. Real's record is one game away
Real Madrid won the 8th victory in a row and does not miss 5 matches
There was hardly any contact, and even outside the penalty area. Ex-member of Barca's Board of Directors about real's penalty