Andorra
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

La Setmana de l’isard comptarà amb menys colles i més caçadors

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte

Un isard abatut.

Un isard abatut.


Escrit per: 

Albert Belis / Foto: BonDia

La Setmana de l’isard començarà aquest diumenge amb menys colles i més caçadors que l’any passat. Així les coses, hi participaran un total de 60 colles, cinc menys que el 2022, i 658 caçadors, 33 més que ara fa un any, segons va confirmar ahir el cos de banders. D’aquesta manera, les colles seran més nombroses que en altres ocasions. “Es preveu una setmana tranquil·la i amb molta confiança de cara al caçador, perquè veiem com la caça està deixant de ser tan agressiva com ho era antigament, quan es caçava de manera més indiscriminada, mentre que ara és molt selectiva i, a més, hi ha molts més exemplars per caçar i no hi ha la necessitat d’anellar per buscar-ne un altre”, va afirmar ahir el cap de banders, Ferran Teixidó. La Setmana de caça de l’isard començarà aquest diumenge 10 de setembre i acabarà el també diumenge dia 17 del mateix mes.

Tenint en compte les dades obtingudes dels recomptes que s’han fet sobre el terreny durant aquest estiu, s’han comptabilitzat un total de 1.409 isards a tot el territori, la xifra més alta mai registrada. Quant als cabrits, enguany se n’han detectat 307, una vintena menys que ara fa un any (327).

Amb aquestes dades, el Govern va decidir fixar en 220 el total de captures permeses pel pla de caça de l’isard en terreny cinegètic comú i de 38 isards en el vedat de caça d’Enclar, tot i que la previsió és que els caçadors, tal com va passar l’any passat, no assoleixin el total de captures. Enguany, a més, s’inicia la caça de l’isard, com és habitual per aquestes dates, però també del cabirol i del mufló.

Per un altre costat, la Comissió de seguiment de la caça va aprovar ara fa un mes el manteniment del punt de control cèntric, amb l’objectiu de facilitar al caçador la gestió de la peça abatuda, tot i que es conserva l’obligació de comunicar la captura als banders.

Nova aplicació
Amb motiu de l’inici de la Setmana de l’isard, el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia ha desenvolupat una eina digital per poder facilitar el màxim possible la informació actualitzada d’aquelles zones de la muntanya que estan marcades com a vedats de caça i aquelles protegides per l’activitat humana, i per tant, restringides per a l’activitat cinegètica. L’eina és una mapa que permet, per una banda, als caçadors ubicar-se sobre el terreny en relació amb les zones esmentades, i per l’altra, també dona seguretat a les persones que volen anar a la muntanya en època de caça. A més, indica la situació dels refugis de muntanya i dels principals camins.

L’objectiu principal és aportar informació a nivell visual de les zones en què l’activitat cinegètica està limitada o prohibida. El codi es lliura als caçadors mitjançant les guies d’aplicació dels plans de caça. A l’eina, també s’hi pot accedir a través d’un codi QR.