Andorra
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pedalar frontera avall

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte

Interior del BiciLab Andorra.

Interior del BiciLab Andorra.


Escrit per: 

Alba Doral / Foto: BiciLab Andorra

El 1968 el Tour creuava la Seu d’Urgell. Ho faria novament el 1974. Però si de la segona vegada no hi ha (que es conegui) testimoni d’imatge en moviment, de la primera sí que n’hi ha, i per partida doble: no sols Miquel Planella hi era puntualment, sinó que el NO-DO també recollia la que era una fita del ciclisme per a la ciutat. Els dos vídeos, el primer sense so i el segon amb aquella tan particular dicció, es projecten a l’exposició Roda, Pedal, Pinyó. Història del ciclisme a l’Alt Urgell, que s’inaugura aquest vespre, a les vuit, a la sala Sant Domènec i romandrà oberta fins a la Fira de Sant Ermengol, a l’octubre. Exposició ambiciosa, amb profusió de fotografies, documentació d’hemeroteca i  objectes cedits, des de mallots a copes, per associacions, empreses i aficionats alturgellencs. Entre les peces estrella, una dotzena de vehicles antics, dels que il·lustren la història de les dues rodes des de la seva invenció, cedits per BiciLab Andorra en el que és un dels escassíssims exemples de col·laboració cultural entre veïns tan propers. 
La gènesi de la mostra se situa en la col·lecció de fotografies (unes 200), retalls de premsa i documentació de la família Estañol, al darrere del torneig Penya Urgellet, una cursa urbana que es va celebrar entre el 1952 i 1962, habitualment pels volts de la festivitat de Sant Ot. Recentment, cedien el fons a l’Arxiu Comarcal. Molt sucós tot plegat per no aprofitar-ho per engegar aquesta revisió de la història del ciclisme a la Seu i comarca. Perquè a banda de la mostra, hi haurà un reguitzell d’activitats, visites escolars quan el curs recomenci i un catàleg, amb recull històric signat per Pau Chica.
A partir de les imatges de la col·lecció Estañol, el personal de l’Arxiu Comarcal (col·laboren en l’organització amb l’Ajuntament de la Seu) es va posar a rebuscar imatges relacionades amb el ciclisme per més de mig centenar dels fons que atresoren.  També pel fons documental municipal (amb papers com els deixats pel Sindicato de Iniciativa franquista). 
Amb tot plegat, la mostra desplega la història d’una pràctica esportiva que va viure moments de glòria (del Tour als deu anys de Trofeu Penya Urgellet, que atreia ciclistes professionals) per davallar i tornar a tenir un gran auge en l’actualitat. Des de la primera cursa ciclista documentada a la comarca: va ser el 1911 i es feia al Passeig, aprofitant que per la seva forma semblava un velòdrom, segons les dades recopilades per Chica. 
El disseny expositiu és de l’Associació Cultural Tartera. El catàleg (encara es farà esperar) el signa Ramon Bergai l’edita Salòria.