Albania

Kina me mision të ri, do të sjellë në Tokë gurë nga Hëna

Kina do të bëjë përpjekjen e saj të parë që nga viti 1970, për të sjellë gurë nga Hëna, me qëllim për të kuptuar origjinën dhe formimin e saj.

Misioni i fundit i këtij lloji është emëruar Luna 24, dhe ishte realizuar nga Bashkimi Sovjetik në vitin 1976.

Kina shpreson që sonda pa pilot Chang’e-5, e emëruar pas perendeshës antike kineze të Hënës, do të mbledhë mjaftueshëm mostra për të njohur Hënën dhe krijimin e saj.

Nëse hetimi i fundit do të jetë i suksesshëm, Kina do të bëhet vendi i tretë që ka sjellë në Tokë gurë hënor, pas SHBA dhe Bashkimit Sovjetik. Sonda ka për qëllim të marrë të paktën 2 kg mostra nga një zonë ende e pa vizituar e Hënës, me emrin Oqeani i Stuhive.

Nga misioni i vitit 1976 ishin mbledhur rreth 170 gramë gurë dhe nga misioni Apollo që ishte dhe hera parë e njeriut në Hënë, janë marrë  382 kg gurë dhe materie hënore.

Kina ka bërë uljen e saj të parë në Hënë në vitin 2013 dhe brenda një dekade planifikon të marrë  edhe mostra nga Marsi.

h.b/dita

Football news:

Andujar Oliver about the penalty in favor of Atletico Madrid: Arbela missed Suarez. He fell himself
Loko returned Shchigolev to the post of head of the academy. He worked in the RFU
Napoli gave Milik to Marseille on loan for 1.5 years with a mandatory buyout for 8+5 million euros
Liverpool have 34 points in 19 matches - the worst result since the 2015/16 season
Klopp on 0:1 with Burnley: A real punch in the face. Losing this match was not easy, but Liverpool could
Atletico leads Real Madrid by 7 points in La Liga and has a game to spare
Liverpool do not win 5 matches in the Premier League in a row. Klopp's team repeated the worst streak in 4 years