Albania

Nga rënia prej Covid-19 deri te rritja e shpejtë jo e rastësishme, Kina mbretëreshë e tregut të aksioneve: Ja rreziqet gjeopolitike

Azia ishte epiqendra e koronavirusit, por edhe zona e parë që reagoi ndaj përhapjes së pandemisë.

Disa bursa kanë tashmë një bilanc pozitiv në krahasim me fillimin e vitit. Shanghai në radhë të parë, por edhe tregjet financiare të Koresë dhe Tajvanit: bursat ku forca e teknologjisë po ndikon dukshëm.

Sot kontinenti u paraqitet investitorëve me një rikuperim të fortë ekonomik nga Kina. Gjigandi aziatik duhet të mbyllë vitin 2020 me një rritje marxhinale: një sinjal më shumë që bën përfundimisht ndryshimin në krahasim me pjesën tjetër të botës.

Sipas FMN-së, në fakt, PBB-ja globale këtë vit duhet të tkurret me gati 5% dhe Kina do të jetë ekonomia e vetme kryesore që regjistron një shifër pozitive, me një ndikim të shëndetshëm në të gjithë kontinentin. Ky efekt i dobishëm i Dragoit ekonomik në tregje, përkthehet në një rënie të fitimeve për aksion, në nivelin e korporatave, i cili në Azi duhet të jetë më i përmbajtur se në pjesën tjetër të botës.

Shtuar kësaj, mbetet edhe dobësimi i dollarit, i cili për shumë vende në zhvillim i bën presion borxhit, i shprehur kryesisht në monedhën amerikane.

Një ngritje jo e rastësishme

Në terma të tregut të aksioneve, pra, rritja në Shanghai dhe Shenzen, të cilat kanë qenë ndër tregjet më të mira të aksioneve që nga fillimi i vitit, në respektivisht + 11% dhe + 35%, nuk është rastësi. Agta që kryesojnë indekset kineze janë kompani me zhvillim të konsoliduar, të mbingopur nga rritja e kërkesës për mallra dhe shërbime të teknologjisë së lartë dhe dixhitale.

Megjithatë, ka faktorë rreziku që duhet të merren parasysh me kujdes.

Kina nuk është ende një vend plotësisht i liberalizuar nga pikëpamja financiare dhe qasja në tregun e brendshëm të aksioneve është e rezervuar për investitorë të huaj të kualifikuar. Prandaj është një treg i aksioneve që është shumë i ekspozuar ndaj investitorëve të vegjël vendas. Prania e tregtarëve të shumtë shpjegon paqëndrueshmërinë e fortë të listës së çmimeve, e karakterizuar nga luhatje të shpeshta të forta që e bëjnë atë të përshtatshme për kursimtarët me një prirje të lartë ndaj rrezikut. Për këtë arsye, investitorët e mëdhenj preferojnë të përqëndrohen në kompanitë kineze të listuara në Hong Kong.

Kini kujdes edhe nga rreziku i ekspozimit. Aksionet e të gjitha kompanive kineze, madje edhe ato të listuara jashtë vendit, përfaqësojnë rreth 34% të të gjithë MSCI Emerging (me një peshë prej rreth 4% të aksioneve të listuara vetëm në Shanghai dhe Shenzen), por rëndësia e tyre është e destinuar të rritet. Nëse përfshijmë vende të tjera të tilla si India dhe Koreja, pesha e Azisë në tregjet në zhvillim arrin në afro 50%. Prandaj, ata që investuan në tregjet në zhvillim tashmë janë të ekspozuar ndjeshëm ndaj tregut aziatik.

Mes rreziqeve të zonës ka çështje politike.

Rreziqet gjeopolitike

Tema e Hong Kong është një front i ndjeshëm pas miratimit të ligjit të ri kinez për sigurinë, i cili kufizon pavarësinë e ish-kolonisë Britanike. Kjo është një nga nyjet në marrëdhëniet me Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera perëndimore. Për momentin, vetëm SHBA-të e kanë hequr statusin e veçantë të qytetit-shtet, por duke pasur parasysh luftën e vazhdueshme tregtare, presioni ndaj vendeve të tjera për të bërë të njëjtën gjë nuk përjashtohet.

Në sfond zhvillohet lufta tregtare. Negociatat midis Uashingtonit dhe Pekinit duhet të rifillojnë së shpejti, por marrëveshjet e fazës 1 janë akoma në masë të madhe për tu zbatuar dhe kriza globale ekonomike nuk lehtëson kalimin në fazën 2. Ky është faktori më i madh i panjohur për të gjitha listat aziatike të bursave edhe nëse ‘bllokimi mund të ketë më shumë efekte negative në SHBA (në prag të votimit) sesa në Pekin.

Një faktor me rëndësi ndikimi është përhapja e koronavirusit, kryesisht në Indi. Një valë e dytë pandemike do të ishte vdekjeprurëse për tregjet në zhvillim, gjithashtu për shkak të kthimit të rrezikut në një shkallë globale.(Il sole 24 ore)

Football news:

It's time to learn the names of new Borussia heroes. Now there are 17-year-old boys making goals
Paulo Fonseca: it's Important to bring Smalling back to Roma. We have only 3 Central defenders
Arteta about 2:1 with West ham: Arsenal made life difficult for themselves with losses, but they fought and believed in victory
Palace midfielder Townsend: Could have beaten Manchester United with a bigger difference. We had moments
Philippe Coutinho: I am motivated and I want to work hard to make everything work out well on the pitch
Torres on Chelsea: I Thought I could remain a top player, but I was unstable. Although there were enough successes
Neville on the broken penalty against Manchester United: an Absolute disgrace