Albania

Një vaksinë e re COVID-19 mund të vihet në përdorim të publikut ndoshta këtë verë

Njihet si vaksinë e nën-njësisë së proteinave, funksionon disi ndryshe nga vaksinat aktuale të prodhuara e të autorizuara për përdorim në SHBA, por bazohet në një teknologji tjetër dhe nuk kërkon ftohje të veçantë për tu ruajtur.

Në përgjithësi, vaksinat funksionojnë duke i ofruar sistemit imunitar të njerëzve diçka që ngjan si virus por në të vërtetë nuk është kështu. Në rastin e koronavirusit, ajo “diçka” është një nga proteinat e virusit, proteina spike.

Vaksinat e prodhuara nga Johnson & Johnson, Moderna dhe Pfizer përmbajnë udhëzime gjenetike për proteinën spike, dhe varet nga qelizat që e bëjnë vetë proteinën në trupat tanë.

Vaksina e parë nën-njësi e proteinave COVID-19 ka të ngjarë të prodhohet nga kompania e bioteknologjisë, Novavax. Në kontrast me tre vaksinat e autorizuara tashmë në Sh.B.A, ajo përmban vetë proteina spike, nuk ka nevojë për tu krijuar nga trupi, së bashku me një ndihmës që rrit kundrapërgjigjen e sistemit imunitar, për ta bërë vaksinën edhe më mbrojtëse.

Vaksinat e nën-njësive të proteinave të prodhuara në këtë mënyrë kanë ekzistuar edhe më parë. Ka vaksina në treg për hepatitin B dhe pertusis, që janë bazuar në këtë teknologji.

Një test i madh i efektivitetit të vaksinës Novavax COVID-19, i kryer në dhjetëra mijëra vullnetarë në Shtetet e Bashkuara dhe Meksikë, është pranë përfundimit. Dr. Gregory Glenn, Presidenti i Kërkimeve dhe Zhvillimit për Novavax, i tha pjesëmarrësve të një uebinar të organizuar nga Shoqatës Ndërkombëtare për Vaksinat se “ne parashikojmë që të marrim autorizimin në Britaninë e Madhe, SHBA dhe Evropë në tremujorin e tretë”.

Për të prodhuar proteinë të virusit, Novavax përdor vazo gjigante me qeliza të rritura në laborator. Por ka një mënyrë tjetër për të bërë proteina: bimët. Kjo është qasja që po përdoret nga firma kanadeze e bioteknologjisë Medicago.

Bimët e përdorura kanë lidhje me bimën e duhanit dhe janë modifikuar për të përmbajtur udhëzimet gjenetike për të bërë proteinën virale.

“Bima do të mbledhë proteinën në një formë që duket si virusi,” thotë Nathalie Landry, nënkryetar ekzekutiv i Medicago për çështjet shkencore dhe mjekësore. “Pra, nëse shikoni një imazh të tij, duket si një virus, por nuk shkakton ndonjë sëmundje. Por kur të injektohet si vaksinë, trupi do të reagojë me imunitet të mirë”.

Football news:

Ronaldinho: I'm watching Milan, I hope they will continue to progress. I'm waiting for Monza in Serie A
Lautaro Martinez: Messi is the best player in the world. He is a model for everyone, we must learn from him
Manchester United and Real Madrid are close to an agreement on Varane. The defender will be paid 45-55 million euros
Fernando Torres took charge of the Atletico U19 team
Milan is Interested in Brandt from Borussia Dortmund
Novak Djokovic: Zlatan is a real fighter and a champion. I hope Milan will perform well in the Champions League
Lewandowski about the prize for the best player in Germany: Getting it twice in a row is a rare phenomenon, I am proud