Alerta científica: la vida humana a la Terra ja és a l'UCI

Barcelona"La Terra està molt greu, però encara no terminal". L'expressió defineix una situació crítica que més de 40 investigadors de diversos països han descrit i fet públic avui en un article a la revista Nature. Seguint el símil mèdic, es podria dir que la Terra és a l'UCI i té en estat molt crític alguns dels sistemes naturals que permeten la vida al planeta. L'estudi quantifica científicament els "límits dels sistemes terrestres" que fan de la Terra un lloc "segur" per a la vida i els límits, a més, que permeten que la vida a la Terra sigui "justa" per a la població humana, és a dir, un lloc on els humans puguin viure sense patir "danys" i amb accés als recursos necessaris. Un cop fet el càlcul, resulta que ja hem superat el límit "segur" en sis dels vuit indicadors analitzats pels científics, i hem excedit el límit "just" per a l'ésser humà en set.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta

Inscriu-t’hi

Fins i tot en el cas del clima, on encara no hem arribat al límit científicament establert d'1,5 ºC d'escalfament global, el nou estudi assegura que sí que hem excedit el límit "just" per als humans. Segons el nou estudi, el límit "segur" del sistema climàtic terrestre és aquest 1,5 ºC d'escalfament –respecte a la temperatura mitjana global de l'era preindustrial– i encara no hi hem arribat (tot i que hi arribarem segur abans del 2040), però el límit per considerar el sistema "just" és 1 ºC, i aquest ja s'ha superat (hem pujat 1,2 ºC). Això vol dir que el sistema climàtic ja està generant "danys" i pèrdua de recursos indispensables per a la vida humana.

Però, a més de trastocar el clima, els éssers humans hem alterat de manera insostenible els ecosistemes, els aqüífers i els nutrients, uns cicles naturals "que proveeixen resiliència i estabilitat a tot el sistema terrestre", com remarca un dels caps de la Comissió i autor de l'estudi, Johan Rockström, director del Potsdam Institute for Climate Impact Research. "Estem en mig d'una crisi climàtica i al mateix temps estem perdent resiliència i fortalesa per resistir aquesta crisi –alerta–. La ciència està demostrant clarament que correm el risc de desestabilitzar tot el planeta i els sistemes en què es basa la vida", sentenciava Rockström en roda de premsa.

L'excés de nutrients, el pitjor indicador

La situació més preocupant és la dels nutrients. Les activitats humanes, especialment l'ús de fertilitzants, fan que l'excés de nitrogen a l'aigua i a la terra, a escala global, sigui el doble del que es considera com a límit màxim per a un sistema segur i just. L'excés de fòsfor encara és pitjor: si el límit just i segur és un excés de 4,5 TgP (teragrams) per any respecte als nivells naturals, ara estem a 10. En els rius, per exemple, aquest excés de nitrogen i fòsfor provoca l'aparició d'algues nocives per als ecosistemes i fins i tot la pèrdua d'oxigen en l'aigua, cosa que amenaça els animals que hi viuen.

Pel que fa als cicles de l'aigua, els científics consideren que l'alteració dels cabals no pot superar el 20% en les aigües superficials. Aquest seria el límit segur i just, però ja l'hem excedit: n'hem alterat el 34% a escala global. Pel que fa als aqüífers subterranis, per tal que el sistema es consideri segur i just, l'extracció d'aigua anual no pot superar la recàrrega natural: això ja s'ha superat en el 47% del planeta.

El nou estudi fixa també quina quantitat de natura intacta necessitem perquè la biosfera, és a dir, els ecosistemes, estiguin dins dels seus límits segurs i justos. A escala mundial, cal que almenys entre el 50% i el 60% dels ecosistemes naturals del planeta estiguin intactes, i està clar que ja hem superat aquest límit. Localment, això significa que de cada quilòmetre quadrat usat per l'ésser humà, caldria que almenys el 20-25% fossin hàbitats naturals o seminaturals, i això ja no és així en dos terços de la superfície dominada per l'ésser humà.

La pol·lució amb partícules contaminants com els aerosols és l'únic indicador que encara es manté dins d'uns límits segurs i justos per a la vida a la Terra, segons l'estudi. Això no vol dir, però, que localment no s'estiguin excedint els límits considerats nocius per a la salut humana: l'estudi només calcula els límits que permeten l'estabilitat del sistema natural global. "Si fóssim un metge, estaríem dient que la Terra està malalta i aquesta malaltia ja està afectant la gent que hi viu", deia una altra autora de l'estudi, Joyeeta Gupta, professora de la Universitat d'Amsterdam.

Els científics, però, van intentar no ser del tot catastrofistes. "La finestra de transformació per retornar tots els indicadors a la zona segura encara hi és, però requereix accions ràpides: no serà només la descarbonització del sistema energètic global (indispensable per retornar el sistema climàtic als límits segurs), sinó que també requereix accions en la resta de sistemes naturals", advertia Rockström. I en un intent de veure el got mig ple, afegia com a punt positiu que l'acció en tots els altres àmbits que no són la crisi climàtica és molt més senzilla de dur a terme que la descarbonització "i pot aportar resiliència" davant la crisi climàtica. L'acord global per la biodiversitat, que preveu protegir el 30% del planeta el 2030, es va assenyalar també durant la roda de premsa com una de les accions que pot ser clau per retornar els sistemes naturals a la zona segura. Però més enllà de tractats globals, Gupta va ser clara: "La nostra crida s'adreça principalment a les autoritats locals i el sector privat, ciutats i empreses, perquè són els actors que més ràpidament poden implantar accions per revertir la situació".

La vida a la Terra és un miracle. Les condicions físiques que van permetre al nostre planeta engendrar vida són el resultat d'un complicat sistema natural interconnectat que va trigar milers de milions d'anys a funcionar a la perfecció. I més encara la vida humana: les condicions que van permetre l'aparició de la nostra espècie encara són més úniques i extraordinàries. Ara, però, aquests sistemes naturals que van permetre aquell miracle estan començant a trencar-se. I els responsables som, de nou, els humans.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

0:30 Molt estimat Mestre...
23:00 Arrenca el procés per escollir el raonador
23:00 El centre de dia d’Escaldes obrirà el 2 de novembre amb sis usuàries
22:20 La sub-17 paga car els seus propis errors contra Hongria
22:15 Dani Martín i l’optimisme
22:00 Laura Orgué substitueix a Joan Erola com a coordinadora de fons
22:00 OPINIÓ - Joan Jiménez: Desperança en l’habitatge
21:10 Canillo compra els terrenys del Càmping Pla per 11,3 milions d’euros
20:29 Sinistre al carrer Pobladó amb un motorista ferit
20:18 GosSOS presenta el seu calendari solidari 2024
19:32 El Parlament va concedir llicències per edat a dos anys vista
19:30 Les obres de l’heliport ja poden començar
19:30 Impostos del 3 al 10% per a la inversió immobiliària estrangera
19:25 La CASS aprova la derivació inversa al servei d’Urgències
19:24 S’aproven 5.512 autoritzacions d’immigració de la quota per a la temporada d’hivern 2023-2024
19:20 Les noves tarifes dels forfets d’esquí escolar i extraescolar
19:07 La quantitat d’hidrocarbur que arriba al riu d’Os es redueix
19:01 Impost d’entre el 3% i el 10% sobre la inversió estrangera immobiliària
19:00 1,3 ME al SAAS per a la compra dos equips mèdics
18:59 Espot i Šefčovič aborden el protocol de serveis financers
18:47 Aproven 5.512 autoritzacions d’immigració de la quota d’hivern
18:45 Un motorista és ferit en un accident al pont de Madrid
18:35 La inversió estrangera immobiliària estarà gravada amb un impost d’entre el 3 i el 10%
18:30 Sant Julià de Lòria adjudica dues partides pressupostàries
18:20 Espot i Šefčovič es reuneixen en la part final de les negociacions per a l’acord amb la UE
18:02 Afers Socials concerta 36 places al nou centre de dia de la Creu Roja a Escaldes
17:42 Plaques fotovoltaiques per a l’Hospital Comarcal del Pallars
16:32 300 entrevistes en el 9è Workshop Ocupacional entre demandants i empreses de l’Alt Urgell i Andorra
16:28 Marsol afirma que no es trobarà la solució a l'habitatge "fent manifestacions"
16:28 Marsol afirma que la solució a l'habitatge no es trobarà "fent manifestacions"
15:59 Interior aprova 5.512 permisos per a la temporada d'hivern
15:33 BC Andorra: Rafa Luz podria estar un mes de baixa
15:31 L'impost sobre la inversió immobiliària estrangera generarà de 10 a 12 milions
15:11 Andorra la Vella se suma a la prova pilot del projecte sobre la fragilitat de les persones grans
14:51 Andorra la Vella vol detectar i prevenir la fragilitat en els majors de 65 anys
14:10 Motorista ferit a la parròquia d’Andorra la Vella
13:19 Per què Egipte i Qatar poden tenir un rol clau en la guerra a Gaza?
12:44 El Parlament reconeixerà el "dret a defensar-se" d’Israel amb els vots de PSC, Junts, Cs i PP
12:23 La 31a Mostra Gastronòmica d'Andorra aposta per la internacionalització
12:04 La despesa del Govern per a l'any 2024 podrà ser de fins a 618.582.207 euros
11:49 Israel desafia l'ONU: "Ha arribat el moment de donar-los una lliçó"
11:45 Encamp es veu obligada a readmetre a la cap d'Àrea de la guarderia del Pas
11:45 Encamp reincorpora la cap de l’escola bressol del Pas
11:30 El Govern destina 28.800 euros per promoure l’ús de català al país
11:26 Olivier Montel, nou membre del Consell Superior de la Justícia
11:15 El Govern avança 1,3 milions d'euros al SAAS per a la compra de dos equips mèdics
11:04 Canillo compra la parcel·la de l'antic càmping Pla
10:27 L'OCDE recepta allargar l'edat de jubilació i ampliar el període del còmput de les pensions a Espanya
9:42 Feijóo recomana a Puigdemont fer cas del Consell de la República
3:51 Ofert un judici ràpid a Casadevall i Cabeza
3:43 Detinguts dos joves per una agressió sexual en una festa
21:44 Familiars d'israelians ostatges de Hamàs: "No es tapa una atrocitat amb una altra"
11:00 Els colors foscos, protagonistes del mes d’octubre a l’MCTA
9:30 Temporada d’estiu “de rècord” per a les estacions de muntanya d’FGC
9:25 Aragonès insisteix en situar el referèndum en l'equació de la investidura: "L'amnistia per si sola no resol el conflicte"
8:00 1 d’octubre: Dia Internacional de la Gent Gran
6:30 Per salut, no trepitjar mai una panerola o escarabat de cuina
6:00 Giró, catalans que van inventar la malla per a la fruita i verdura
5:30 “Ningú no és perfecte”
4:08 Temperatures gairebé 8 graus més altes del normal
3:33 Els treballadors peruans denuncien represàlies per part de l'empresa
3:27 Liberals descarta pactes amb DA per “falta de confiança”
21:30 L'Albacete s'imposa a un Andorra desnaturalitzat
20:47 Derrota de l'FC Andorra a Albacete (3-1)
19:37 "La mort de l'Emma no va ser un accident: els russos ens van atacar"
19:15 L'Andorra Economic Forum AEF assoleix un impacte econòmic de 250.000 euros al país en la seva primera edició
18:30 Obres de millora per a carreteres secundàries i túnels del país
18:28 Destrempada a Montilivi: el Girona perdona, el Madrid no
17:32 D'Extremadura i filla i germana de policies nacionals: "Vaig votar l’1-O perquè no es pot tirar gent per les escales”
17:02 Quants vots ha perdut l’independentisme des de l’1-O?
17:00 Concerts de Joan Blau i Itsasgorak a la Seu d’Urgell
16:25 Un ferit en un accident amb tres cotxes implicats a Escaldes
16:02 La desconstrucció de la plaça de braus, tret de sortida de l’Andorra Crea a la parròquia
15:37 Un incendi afecta una àrea de vegetació a Montellà i Martinet
15:30 Tres propostes omplen de teatre Encamp
15:30 L’Alt Urgell torna a apostar pel Workshop Ocupacional
14:45 Arrenquen els musicals infantils a Encamp
14:15 Sèries, compres online i webs d'apostes a l'aula: el problema de les pantalles s'enquista a les universitats
14:01 Inauguració de la 8a promoció del curs acadèmic de VATEL Andorra
13:27 Mor Demetrio Carceller Coll, expresident de Damm i de Bancontrans
13:27 Mor Demetrio Carceller Coll, expresident de Damm i de Bancotrans
13:27 Mor Demetrio Carceller Coll, exconseller de Damm i expresident de Bancotrans
12:33 Denuncien un local de la Seu per incomplir el codi de consum en la retolació
12:30 La visió del paisatge de Mònica Armengol, a l'entorn urbà d'Ordino
12:00 Miquel Mercè explora la relació entre la fotografia i la memòria amb la mostra 'Efímer'
11:33 Més d'un centenar de persones es manifesten pel dret a l'avortament
11:30 Exàmens oficials de graduat en segona ensenyança per a candidats lliures a l’octubre
10:42 Cues de sis quilòmetres per entrar des d'Espanya
10:42 Cues de fins a sis quilòmetres per entrar des d'Espanya
10:33 Els bisbes catalans es desmarquen de la Conferència Episcopal sobre “l’amnistia”
10:32 La Seu acollirà la 3a edició de la Vertical Urgellet el 15 d’octubre
10:00 Encamp inicia les activitats de 'Mou-te per la teva salut' amb una sessió de tir amb arc oberta a tothom
9:30 Andorra com a un dels motors econòmics del Pirineu, el debat de la taula rodona prèvia a les Jornades de l'Excel·lència
9:27 Sánchez esquiva l'amnistia abans de l'1-O i la visita a Felip VI
9:15 Prop d'un centenar de corredors prenen part a la Cursa de sant Bernabé
8:34 Castellciutat tindrà un nou mural, que pintarà l’artista Lily Brick
7:30 L’FC Andorra visita l’Albacete amb certes urgències
6:30 Espanya, potencial per a ser el centre europeu de l’hidrogen verd
6:00 Els Next Generation UE, una oportunitat per a les PIMES
5:30 Per què ingerir 5 racions de fruita i verdura cada dia