Per què la contraofensiva ucraïnesa afronta el moment més decisiu?

BarcelonaEn un punt mal il·luminat d’una carretera cap al Donbass, un veterà soldat ucraïnès cridava: “Als russos ens els follarem”. Ho repetia, eufòricament, mentre feia gestos sexuals ajudant-se d’un fanal. Era un vespre del mes de febrer, just quan es complia un any de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna i les tropes de Volodímir Zelenski tenien la moral pels núvols després d’haver recuperat una extensió considerable de territori gràcies a l’ofensiva de la tardor del 2022. 

Durant bona part de la guerra, entre els soldats de Kíiv ha imperat un discurs que ridiculitzava els militars russos. El fracàs de l’operació llampec amb què Moscou volia prendre el control de Kíiv o els pocs avenços russos durant el primer hivern de la invasió van consolidar la idea que els homes de Vladímir Putin no estaven tan preparats com es podia esperar. A les xarxes socials ucraïneses es va popularitzar un terme per anomenar-los: orcs, és a dir, monstres mitològics que acostumen a ser molt ferotges, però que no tenen gaire intel·ligència.

La contraofensiva ucraïnesa d’estiu, esperada amb insistència, ha canviat aquesta percepció. Ho admet un altre soldat de Kíiv, que prefereix l’anonimat. “Els russos n’han après. Estan fent una defensa molt forta. És difícil, però ens en sortirem”, escriu a través del xat d’Instagram. Els 800 quilòmetres de fortificacions que Rússia ha aixecat l'últim any estan donant fruits. Les tropes ucraïneses han hagut de fer front a un paisatge que no es veia des de la Segona Guerra Mundial: trinxeres profundes i connectades a través de túnels, camps del tot minats, múltiples posicions de tir ben blindades i un exèrcit, el rus, que ha pogut reconstituir-se i que continua ben armat. 

Els russos n’han après. Estan fent una defensa molt forta. És difícil, però ens en sortirem ”

Soldat ucraïnès

Una periodista ucraïnesa, ben informada de les interioritats de les tropes de Kíiv, explica una estampa prou il·lustrativa del moment actual: ha augmentat el nombre de soldats que intenten escapolir-se d’anar al front perquè són conscients que les probabilitats de morir també han augmentat. Els últims informes de la intel·ligència occidental donen força a aquesta versió: la contraofensiva, sagnant, ha accentuat les baixes d’Ucraïna i cada metre guanyat ha estat a canvi de moltes vides, sobretot de joves soldats acabats d’incorporar-se a l'exèrcit i, per tant, poc entrenats. 

Melitópol, a 70 quilòmetres

Han passat quatre mesos des de l’inici de la contraofensiva i Ucraïna afronta ara un dels moments més delicats de la guerra: la tardor ha arribat, no s’han aconseguit grans triomfs durant un estiu que molts experts auguraven decisiu i la situació al camp de batalla continua prou enquistada. Ni Occident ni Kíiv volen sentir a parlar de fracàs, però Zelenski ha hagut de sentir que alguns dels seus aliats –començant pel mateix Jens Stoltenberg, secretari general de l’OTAN– admetien que s’estava avançant més lentament del que preveien. 

L’ARA ha traslladat aquest missatge a un dels combatents ucraïnesos que participen en l’ofensiva. La seva resposta: “Tot el que puc dir és que vinguin ells i que ho facin més de pressa. Tothom és molt intel·ligent des de casa, assegut davant el televisor o l’ordinador”. Minuts després, i més calmat, afegeix un comentari: “Ja saps que no puc donar detalls de la contraofensiva… però puc assegurar que els meus germans [en referència als altres soldats] hi deixen la pell per recuperar cada metre”. 

Ja saps que no puc donar detalls de la contraofensiva… però puc assegurar que els meus germans [en referència als altres soldats] hi deixen la pell per recuperar cada metre ”

Soldat ucraïnès

El mateix dia que Stoltenberg va admetre la lentitud de la contraofensiva, també va dir que els soldats ucraïnesos guanyaven, de mitjana, uns 100 metres diaris. El gruix de l’operació militar –de tres direccions– és al front de Zaporíjia, i la ciutat de Melitópol, considerada l’eix dels territoris ocupats pel Kremlin a la costa ucraïnesa, continua sent l'objectiu principal. Per arribar a Melitópol –i dividir la zona envaïda pels russos– encara queden uns 70 quilòmetres, una distància gegant si es té en compte el ritme de conquesta actual dels homes de Zelenski. Però Ucraïna insisteix que la contraofensiva està en curs i que hi ha marge: es calcula que queden unes cinc setmanes de bon temps abans no s’intensifiquin les pluges de la tardor, que empantaneguen el terreny, i arribi el fred i la neu de l’hivern, que solen frenar els combats. 

El fron de guerra

Territori ocupat per Rússia abans del 24/2/2022

Presència de tropes russes

Mariúpol

Territori ocupat per Rússia abans del 24/2/2022

Presència de tropes russes

Mariúpol

Territori ocupat per Rússia abans del 24/2/2022

Presència de tropes russes

Mariúpol

Sobre el mapa, els càlculs de Kíiv semblen prou clars. Després d’alliberar la petita localitat de Robotine, a finals d’agost, l'objectiu següent seria la ciutat estratègica de Tokmak, que abans de la invasió tenia més de 30.000 habitants. Ara es troben a 24 quilòmetres de Tokmak i la resistència russa continua sent ferotge: els experts creuen que la quantitat de mines que han escampat no és comparable a la de cap altra guerra i que, en les últimes setmanes, Moscou ha blindat encara més la ciutat, situada a 50 quilòmetres de Melitópol. Les batalles són –i seran– salvatges, tal com mostren alguns vídeos que comparteixen a les xarxes socials els mateixos militars ucraïnesos. Imatges per satèl·lit recents també ho corroboren: Robotine, que abans era un petit poble agrícola envoltat de camps de conreu, ara és un tros de terra cremada i plena de cràters on només queda la runa de les cases.

Canvi d'estratègia

Les fonts consultades per aquest diari coincideixen a dir que és massa aviat per treure'n conclusions. “L’any passat, [la ciutat de] Kherson es va recuperar al novembre i l’ofensiva es va accelerar a la tardor”, recorda Garvan Walshe, analista del European Policy Centre. Però també admeten que els resultats obtinguts fins ara no són els que el govern de Zelenski desitjava. 

El juny i el juliol, primers mesos de la contraofensiva, van ser especialment durs: tot i que no hi ha xifres exactes –Kíiv les amaga perquè les considera secret d’estat–, durant aquell període es va perdre una quantitat dolorosament alta de tancs, vehicles blindats i també de soldats joves. Els camps minats, el foc d’artilleria i, sobretot, la superioritat aèria –els caces occidentals encara no han arribat– van ser una combinació letal que va causar estralls entre les brigades ucraïneses que s’aventuraven a atacar les línies russes. Molts homes van morir de la mateixa manera: després que un tanc trepitgés una mina mentre obria camí i tota la columna que el seguia hagués d'aturar-se i fos víctima d'una pluja infernal d'artillera i drons bomba.

Ucraïna no podia mantenir aquest ritme. En primer lloc perquè, a diferència de Rússia, l’armament hi és més limitat. En segon lloc perquè, com a estat democràtic, no pot utilitzar els seus soldats com a carn de canó ”

Pol Molas president de la Societat d’Estudis Militars

“Ucraïna no podia mantenir aquest ritme. En primer lloc perquè, a diferència de Rússia, l’armament hi és més limitat. En segon lloc perquè, com a estat democràtic, no pot utilitzar els seus soldats com a carn de canó”, apunta Pol Molas, president de la Societat d’Estudis Militars. Per aquest motiu, l’exèrcit de Zelenski es va veure obligat a canviar d’estratègia i ara, des de principis d’agost, opta majoritàriament per assalts de petites unitats d’infanteria, més discrets i més àgils, per desgastar a poc a poc la defensa russa, un mètode semblant al que es va utilitzar durant l’ofensiva de la tardor. “És una estratègia més lenta, però més segura”, afegeix Molas.

Tokmak, la clau de Zelenski

En argot bèl·lic, una línia defensiva és tot un seguit de fortificacions que els exèrcits preparen per barrar el pas a l'enemic. Normalment estan formades per tropes atrinxerades, sistemes antitancs –els russos s'anomenen "dents de drac", perquè la forma hi recorda–, nius de metralladores, camps de mines al davant i armament –especialment foc d'artilleria– al darrere.

A principis de setembre, Kíiv va trencar la primera de les tres línies defensives que els russos han aixecat per protegir Melitópol. La primera sol ser la més costosa, tot i que no és clar en quin estat es troben les altres dues. Alguns experts calculen que el Kremlin havia dedicat un 60% dels esforços –és a dir, temps i recursos– a construir la primera línia i només el 40% a la segona i la tercera. D'altres, en canvi, creuen que la tercera està més protegida perquè, bàsicament, és l'última. Aquest divendres, algunes informacions apuntaven que soldats ucraïnesos havien superat ja la segona línia en algun punt del front de Zaporíjia. No n'hi havia confirmació oficial.

Però, més enllà de les línies defensives, cal quedar-se amb un nom, el de l'esmentada ciutat de Tokmak. Si Kíiv aconsegueix prendre'n el control seria un pas important: el seu foc d'artilleria tindria a l'abast una línia de ferrocarril i una autopista, la M14, que Moscou utilitza per enviar subministrament cap a Crimea. Estratègicament, seria un cop dur per a Putin i Zelenski ja tindria un èxit important per oferir als aliats occidentals, mecenes de l'operació militar i que esperen, neguitosos, resultats.

A l'espera de les pluges de tardor, ja es pot anticipar una cosa: res fa pensar que la contraofensiva marcarà el desenllaç de la guerra, tal com sentenciaven a la primavera la majoria d'experts i alguns mandataris –tot i les crides a la prudència de Kíiv–. Sí que pot situar Ucraïna en una posició més favorable en una suposada taula de negociació amb Rússia. A Kíiv no en volen ni sentir a parlar, de negociar, però això sembla que dependrà més de la paciència dels aliats occidentals.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

0:30 Molt estimat Mestre...
23:00 Arrenca el procés per escollir el raonador
23:00 El centre de dia d’Escaldes obrirà el 2 de novembre amb sis usuàries
22:20 La sub-17 paga car els seus propis errors contra Hongria
22:15 Dani Martín i l’optimisme
22:00 Laura Orgué substitueix a Joan Erola com a coordinadora de fons
22:00 OPINIÓ - Joan Jiménez: Desperança en l’habitatge
21:10 Canillo compra els terrenys del Càmping Pla per 11,3 milions d’euros
20:29 Sinistre al carrer Pobladó amb un motorista ferit
20:18 GosSOS presenta el seu calendari solidari 2024
19:32 El Parlament va concedir llicències per edat a dos anys vista
19:30 Les obres de l’heliport ja poden començar
19:30 Impostos del 3 al 10% per a la inversió immobiliària estrangera
19:25 La CASS aprova la derivació inversa al servei d’Urgències
19:24 S’aproven 5.512 autoritzacions d’immigració de la quota per a la temporada d’hivern 2023-2024
19:20 Les noves tarifes dels forfets d’esquí escolar i extraescolar
19:07 La quantitat d’hidrocarbur que arriba al riu d’Os es redueix
19:01 Impost d’entre el 3% i el 10% sobre la inversió estrangera immobiliària
19:00 1,3 ME al SAAS per a la compra dos equips mèdics
18:59 Espot i Šefčovič aborden el protocol de serveis financers
18:47 Aproven 5.512 autoritzacions d’immigració de la quota d’hivern
18:45 Un motorista és ferit en un accident al pont de Madrid
18:35 La inversió estrangera immobiliària estarà gravada amb un impost d’entre el 3 i el 10%
18:30 Sant Julià de Lòria adjudica dues partides pressupostàries
18:20 Espot i Šefčovič es reuneixen en la part final de les negociacions per a l’acord amb la UE
18:02 Afers Socials concerta 36 places al nou centre de dia de la Creu Roja a Escaldes
17:42 Plaques fotovoltaiques per a l’Hospital Comarcal del Pallars
16:32 300 entrevistes en el 9è Workshop Ocupacional entre demandants i empreses de l’Alt Urgell i Andorra
16:28 Marsol afirma que no es trobarà la solució a l'habitatge "fent manifestacions"
16:28 Marsol afirma que la solució a l'habitatge no es trobarà "fent manifestacions"
15:59 Interior aprova 5.512 permisos per a la temporada d'hivern
15:33 BC Andorra: Rafa Luz podria estar un mes de baixa
15:31 L'impost sobre la inversió immobiliària estrangera generarà de 10 a 12 milions
15:11 Andorra la Vella se suma a la prova pilot del projecte sobre la fragilitat de les persones grans
14:51 Andorra la Vella vol detectar i prevenir la fragilitat en els majors de 65 anys
14:10 Motorista ferit a la parròquia d’Andorra la Vella
13:19 Per què Egipte i Qatar poden tenir un rol clau en la guerra a Gaza?
12:44 El Parlament reconeixerà el "dret a defensar-se" d’Israel amb els vots de PSC, Junts, Cs i PP
12:23 La 31a Mostra Gastronòmica d'Andorra aposta per la internacionalització
12:04 La despesa del Govern per a l'any 2024 podrà ser de fins a 618.582.207 euros
11:49 Israel desafia l'ONU: "Ha arribat el moment de donar-los una lliçó"
11:45 Encamp es veu obligada a readmetre a la cap d'Àrea de la guarderia del Pas
11:45 Encamp reincorpora la cap de l’escola bressol del Pas
11:30 El Govern destina 28.800 euros per promoure l’ús de català al país
11:26 Olivier Montel, nou membre del Consell Superior de la Justícia
11:15 El Govern avança 1,3 milions d'euros al SAAS per a la compra de dos equips mèdics
11:04 Canillo compra la parcel·la de l'antic càmping Pla
10:27 L'OCDE recepta allargar l'edat de jubilació i ampliar el període del còmput de les pensions a Espanya
9:42 Feijóo recomana a Puigdemont fer cas del Consell de la República
3:51 Ofert un judici ràpid a Casadevall i Cabeza
3:43 Detinguts dos joves per una agressió sexual en una festa
21:44 Familiars d'israelians ostatges de Hamàs: "No es tapa una atrocitat amb una altra"
11:00 Els colors foscos, protagonistes del mes d’octubre a l’MCTA
9:30 Temporada d’estiu “de rècord” per a les estacions de muntanya d’FGC
9:25 Aragonès insisteix en situar el referèndum en l'equació de la investidura: "L'amnistia per si sola no resol el conflicte"
8:00 1 d’octubre: Dia Internacional de la Gent Gran
6:30 Per salut, no trepitjar mai una panerola o escarabat de cuina
6:00 Giró, catalans que van inventar la malla per a la fruita i verdura
5:30 “Ningú no és perfecte”
4:08 Temperatures gairebé 8 graus més altes del normal
3:33 Els treballadors peruans denuncien represàlies per part de l'empresa
3:27 Liberals descarta pactes amb DA per “falta de confiança”
21:30 L'Albacete s'imposa a un Andorra desnaturalitzat
20:47 Derrota de l'FC Andorra a Albacete (3-1)
19:37 "La mort de l'Emma no va ser un accident: els russos ens van atacar"
19:15 L'Andorra Economic Forum AEF assoleix un impacte econòmic de 250.000 euros al país en la seva primera edició
18:30 Obres de millora per a carreteres secundàries i túnels del país
18:28 Destrempada a Montilivi: el Girona perdona, el Madrid no
17:32 D'Extremadura i filla i germana de policies nacionals: "Vaig votar l’1-O perquè no es pot tirar gent per les escales”
17:02 Quants vots ha perdut l’independentisme des de l’1-O?
17:00 Concerts de Joan Blau i Itsasgorak a la Seu d’Urgell
16:25 Un ferit en un accident amb tres cotxes implicats a Escaldes
16:02 La desconstrucció de la plaça de braus, tret de sortida de l’Andorra Crea a la parròquia
15:37 Un incendi afecta una àrea de vegetació a Montellà i Martinet
15:30 Tres propostes omplen de teatre Encamp
15:30 L’Alt Urgell torna a apostar pel Workshop Ocupacional
14:45 Arrenquen els musicals infantils a Encamp
14:15 Sèries, compres online i webs d'apostes a l'aula: el problema de les pantalles s'enquista a les universitats
14:01 Inauguració de la 8a promoció del curs acadèmic de VATEL Andorra
13:27 Mor Demetrio Carceller Coll, expresident de Damm i de Bancontrans
13:27 Mor Demetrio Carceller Coll, expresident de Damm i de Bancotrans
13:27 Mor Demetrio Carceller Coll, exconseller de Damm i expresident de Bancotrans
12:33 Denuncien un local de la Seu per incomplir el codi de consum en la retolació
12:30 La visió del paisatge de Mònica Armengol, a l'entorn urbà d'Ordino
12:00 Miquel Mercè explora la relació entre la fotografia i la memòria amb la mostra 'Efímer'
11:33 Més d'un centenar de persones es manifesten pel dret a l'avortament
11:30 Exàmens oficials de graduat en segona ensenyança per a candidats lliures a l’octubre
10:42 Cues de sis quilòmetres per entrar des d'Espanya
10:42 Cues de fins a sis quilòmetres per entrar des d'Espanya
10:33 Els bisbes catalans es desmarquen de la Conferència Episcopal sobre “l’amnistia”
10:32 La Seu acollirà la 3a edició de la Vertical Urgellet el 15 d’octubre
10:00 Encamp inicia les activitats de 'Mou-te per la teva salut' amb una sessió de tir amb arc oberta a tothom
9:30 Andorra com a un dels motors econòmics del Pirineu, el debat de la taula rodona prèvia a les Jornades de l'Excel·lència
9:27 Sánchez esquiva l'amnistia abans de l'1-O i la visita a Felip VI
9:15 Prop d'un centenar de corredors prenen part a la Cursa de sant Bernabé
8:34 Castellciutat tindrà un nou mural, que pintarà l’artista Lily Brick
7:30 L’FC Andorra visita l’Albacete amb certes urgències
6:30 Espanya, potencial per a ser el centre europeu de l’hidrogen verd
6:00 Els Next Generation UE, una oportunitat per a les PIMES
5:30 Per què ingerir 5 racions de fruita i verdura cada dia