הצ'לנית של דודו טסה שהפכה לחוקרת רוצה לעצור את האלצהיימר עם מוזיקה

קורא מוח נייד, פיתוח של חוקר מאוניברסיטת תל אביב, זכה החודש באתגר האלצהיימר - תחרות בינלאומית לחדשנות במחלת האלצהיימר. מארגני התחרות שהתקיימה בארץ, ארגון סטארט-אפ ניישן סנטרל ביחד עם חברת התרופות רוש ישראל, חיפשו פיתוח שיסייע באבחון מוקדם של המחלה כדי למנוע את ההידרדרות של החולים בה. 100 אלף דולר וייעוץ מקצועי הוענקו למיזם הזוכה של חברת נוירוסטיר והעומד בראשה פרופ' נתן אינטרטור, שפיתח שיטה למדידה של הפעילות החשמלית במוח (EEG) באמצעות מכשיר נייד.

נטע מימון, חוקרת קוגניציה מוזיקלית ומרצה בבית הספר למדעי הפסיכולוגיה ובאקדמיה למוסיקה של אוניברסיטת ת"א ובקרוב דוקטור, היא אחת החוקרות המובילות (יחד עם ליאור מולכו, בוגרת תואר שני בבית הספר סגול למדעי המוח באוניברסיטה) במחקר שעשה שימוש בפיתוח החדש, תוך כדי ביצוע של מבחנים מוזיקליים פשוטים. המחקר, אשר פורסם לאחרונה במגזין המדעי Frontiers in Aging Neuroscience, מצא כי השיטה יכולה לאתר הידרדרות שכלית בגיל המבוגר עוד בשלביה המוקדמים.

מימון היא גם צ'לנית שמנגנת מגיל שבע, ומופיעה עם דודו טסה והרכבים נוספים בארץ ובעולם. היא למדה בתלמה ילין וסיימה תואר ראשון באקדמיה למוזיקה ומחול בירושלים כצ'לנית קלאסית. במהלך לימודיה הופיעה וניגנה בסגנונות נוספים במקביל. "אחרי הרסיטל הסופי החלטתי שאני רוצה ללכת על משהו רחב יותר", היא אומרת.

3 צפייה בגלריה

היתרונות המשמעותיים שיש לנגינה בגיל המבוגר. נטע מימון, צ'לנית וחוקרת קוגניציה

(צילום: אוניברסיטת תל אביב)

כתלמידה במסלול הבינתחומי למצטיינים סיימה מימון שני תארים שניים, במוזיקולוגיה ובפסיכולוגיה קוגניטיבית. "במשך השנים למדתי על כל האספקטים של השפעת המוזיקה על המוח ועל ההתנהגות". בשנים האחרונות היא מרצה בקורס לסטודנטים ללא רקע מוזיקלי בפסיכולוגיה וכן קורס קוגניציה למוזיקאים באקדמיה.

מה מיוחד במחקר החדש הזה? "בדרך כלל השיטות למדדים של המוח משתמשות באלקטרודות בכל הקרקפת, ועיבוד האותות הידוע לכולם הוא דרך גלי אלפא, בטא וכו'. החידוש הגדול פה הוא שיטת המדידה של המכשיר הנייד, בפיתוח פרופ' נתן אינטרטור, מנכ"ל חברת נוירוסטיר. המכשיר כולל שלוש אלקטרודות בלבד שמודבקות על המצח ומודדות את הפעילות החשמלית, בעיקר של המוח הפרונטלי, וכל זה תוך כדי ביצוע של מבדקים מוזיקליים.

"רצינו לראות האם המדדים שנוציא מהמכשיר יכולים לזהות הידרדרות קוגניטיבית מוקדם יחסית. יש לא מעט שיטות לבדוק הידרדרות כזו, חלקן דרך מבחנים ארוכים ומייגעים וחלקן באמצעות בדיקה מיוחדת של נוזל מעמוד השדרה. המטרה כאן הייתה לעשות את אותו הדבר אבל בצורה קלה, מהירה, נעימה וחדשנית".

למה בחרת במבדקים מוזיקליים דווקא? "המבדק הוא מוזיקלי כי אנחנו יודעים כבר הרבה שנים על הקשר החזק בין מוזיקה למוח, ועל ההשפעה העצומה שיש לה על מרכזים שונים במוח. המוזיקה משפיעה בין היתר על רגש, מוטוריקה, שפה וזיכרון. מוזיקה ידועה כמעוררת מהירה של מצבי רוח ככלל, ובפרט כמעלה רגשות חיוביים. מנגד, במצבים שונים, מוזיקה יכולה לאתגר שכלית ולהפעיל את האזורים הקדמיים של המוח, במיוחד אם אנחנו מנסים להתרכז בדברים שונים במוזיקה ולבצע תוך כדי משימה מסוימת".

"אם לוקחים את שתי היכולות הללו יחד, ניתן בעצם ליצור מבחנים קוגניטיביים לא פשוטים אבל גם נעימים ונוחים לביצוע. יתרה מכך, מוזיקה חיובית וקצבית במידה, תעלה את רמת הריכוז והביצוע של המשימה עצמה".

את מתכוונת ל"אפקט מוצרט" הידוע? "אפקט מוצרט התפרסם בזה שהראה ביצועים טובים יותר במבחני אינטלגיציה לאחר האזנה למוצרט, אבל האמת היא שאין לזה קשר למוצרט בכלל, אלא יותר לעובדה שהמוזיקה עצמה הופכת את מצב הרוח לחיובי ואותנו ליותר מעוררים, למצב שהוא בדיוק אופטימלי לביצוע מבחני אינטליגנציה ויצירתיות".

המחקר נערך במרכז הרפואי לשיקום וגריאטריה "דורות", בנתניה. "כל מי שמתאשפז בדורות או בכל מוסד אחר לשיקום גריאטרי, עובר מבחן סטנדרטי שקרוי "מיני מנטל" להערכת מצבו הקוגניטיבי, כחלק שגרתי מתהליך הקבלה", מסבירה מימון. "המבחן נערך על ידי מרפאה בעיסוק שהוכשרה לכך במיוחד, וכולל מגוון משימות כמו למנות לאחור את ימות השבוע או החודש, כל מי שיש לו הורה מבוגר מכיר את המבחן הזה. במבחן ניתן לצבור עד 30 נקודות, כשציון גבוה מורה על קוגניציה תקינה".

נטע מימון: "יש היום שתי תרופות שיכולות להאט את ההידרדרות, אבל בתנאי שהן ניתנות בשלב מאוד מוקדם של המחלה. השיטה שלנו מאפשרת ניטור של יכולות קוגניטיביות ואיתור ירידה קוגניטיבית כבר בשלבים המוקדמים, וכל זאת על ידי בדיקה מהירה וקלה לביצוע, שניתנת ליישום בכל מרפאה"

הניסוי כלל בדיקה של 50 מבוגרים בגילאי 75-65, מאושפזים במקום שהיו צריכים שיקום אורתופדי, ללא כל קשר ישיר למוזיקה או ניסיון בנגינה. "שמנו עליהם את האלקטרודות והשמענו להם קטעי מוזיקה שונים שמנוגנים על ידי כלים משתנים", מסבירה נטע. "בתחילה הם התבקשו ללחוץ רק כששמעו קטע חדש, אחרי כן רק כששמעו כינור או חליל וכך הלאה. הכלים היו פשוטים, מוזיקה קלאסית וההבדלים ביניהם היו קלים מאוד לזיהוי".

המשתתפים ביצעו את המשימות המוזיקליות-קוגניטיביות בצורה אוטומטית, ומכשיר ה-EEG רשם את הפעילות החשמלית במוחם במהלך הפעילות, כאשר התוצאות נותחו גם בטכנולוגיות של למידת מכונה ( Machine Learning). "גילינו קורלציה משמעותית בין תוצאות המבדק שלנו לבין הציונים שהם קיבלו בהערכה הראשונית", אומרת מימון, "אלה תוצאות ראשוניות ואנחנו צופים שבעתיד הבדיקה תוכל להוות סינון ראשוני ומהיר לפני בירור קליני מעמיק. חשוב להדגיש כי יש להמשיך בניסויים נוספים לפני הבקשה לאישור ה-FDA".

המוזיקה ככלי יעיל למדידת הפעילות המוחית. מימון מדגימה ומסבירה על המחקר

(צילום: אוניברסיטת תל אביב)

מה העלו המבדקים שלכם? "הצלחנו להראות שאכן המוזיקה היא כלי יעיל למדידת הפעילות המוחית, שזמני התגובה למשימות תאמו את המצב המוחי של הנבדקים והיו במתאם לציון המיני-מנטל שניתן להם. חשוב מכך, כל מי שעברו את הניסוי ציין שהוא מצד אחד מאתגר את המוח אבל נעים ונחמד מאוד לביצוע".

לדברי מימון, מחקר משנה של המחקר החדש שעומד להתפרסם בימים אלו, ניסה את המכשיר גם על קבוצה נוספת של אנשים, שלא הראו שום סימן חיצוני של הידרדרות קוגניטיבית אבל המדדים הביולוגים שלהם (בדיקת עמילואיד-בטא) הצביעו על כך. "אצלם מצאנו קורלציה לפני סימנים התנהגותיים, כגון ירידה קוגניטיבית".

איך המחקר שלכם עוזר להם? "יש היום שתי תרופות שיכולות להאט את ההידרדרות, אבל בתנאי שהן ניתנות בשלב מאוד מוקדם של המחלה. השיטה שלנו מאפשרת ניטור של יכולות קוגניטיביות ואיתור ירידה קוגניטיבית כבר בשלבים המוקדמים, וכל זאת על ידי בדיקה מהירה וקלה לביצוע, שניתנת ליישום בכל מרפאה.

"צריך לזכור שאנשים שהולכים לרופא ומתלוננים שהם מתחילים לשכוח דברים או לסבול מחוסר אוריינטציה, הם אנשים שהסממנים שלהם כבר התחילו לפעול, והשלב הזה הוא כבר מאוחר מדי לטיפול. באמצעות המחקר שלנו והבדיקה החדשה, הצלחנו לזהות מי הם אותם אנשים עם עמילואיד-בטא חיובי אבל לאתר אותם בשלבים הפרה-קליניים"

הבדיקה הזו מיועדת לאוכלוסייה מבוגרת בעיקר? "לשיטה כזו יש חשיבות מיוחדת כיום, בעיקר בעקבות העלייה בתוחלת החיים וקצב הגידול המואץ של האוכלוסייה בכלל והאוכלוסייה המבוגרת בפרט. כבר היום חיים בעולם מאות מיליוני בני אדם שסובלים או עלולים לסבול בקרוב מהידרדרות קוגניטיבית ומהשלכותיה הקשות, ומספרם רק ילך ויגדל בעשורים הבאים. המחקר שלנו סולל את הדרך לניתור קוגניטיבי יעיל של כלל האוכלוסייה, ומכאן לאיתור ירידה קוגניטיבית בשלביה המוקדמים. בנקודה הזו ניתן לטפל ולמנוע הידרדרות חמורה עוד יותר, ובכך לשפר לאין ערוך את חייהם של מיליונים רבים בכל העולם".

המחקר הישראלי החדשני הוא אחד מעשרות מחקרים שעוסקים בשנים האחרונות בקשר המיוחד של המוזיקה ושל המוח. באוקטובר האחרון התפרסם מחקר מעניין על הסיכון לדמנציה, שיורד, כך מסתבר, אם מתחילים ללמוד לנגן פסנתר ללא ידע מוקדם בגילים 70-60. מי שעושה זאת, לדברי החוקרים, עשוי לעכב את ההידלדלות של החומר הלבן במוח, אחת מהסיבות להתפתחות אפשרית של דמנציה בגיל הבוגר.

החוקרים מציריך, בראשותה של החוקרת קלרה אי ג'יימס, ערכו מחקר יוצא דופן. הם לקחו קבוצה של 155 מבוגרים מהאנובר וז'נבה, בני 65 ומעלה, שמעולם לא למדו נגינה על פסנתר, וחילקו אותם לשתי קבוצות. קבוצה ראשונה קיבלה שיעור פסנתר אחת לשבוע ואימון יומי בן חצי שעה, והקבוצה השנייה קיבלה שיעור האזנה אחת לשבוע, במשך שנה תמימה.

בסוף הניסוי התברר שהמדדים הקליניים והקוגניטיביים של כל הנבדקים השתפרו מאוד - זיכרון לטווח קצר, מהירות עיבוד מידע, חשיבה אבסטרקטית ומוטוריקה עדינה, אבל במיוחד בקבוצה שלמדה לנגן. לדברי החוקרים, למידת הנגינה בפסנתר מעודדת את הגמישות המוחית. במחקר גם נמצא שהחומר הלבן בקליפת המוח (הקורטקס), שנוצר על ידי קשרים חדשים במוח ובכך מעכב ומונע אלצהיימר, עבה יותר בקבוצה שלמדה לנגן.

3 צפייה בגלריה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מנגן בסין, 2017. נגינה מקושרת בקשר ישיר ליכולות קוגניטיביות בגיל המבוגר

(צילום: AP)

לפני כשנתיים התפרסם מחקר נוסף של חוקרים מאוניברסיטת ציריך, שבדק קבוצת מבוגרים במרכזי יום שניגנו בעבר או מנגנים בהווה, מול קבוצת מבוגרים נוספת שחבריה לא מנגנים כלל. התוצאות הראו שלמנגנים בעבר או בהווה היו ציונים גבוהים במבחן המיני-מנטל והמדדים שלהם הראו פחות הידרדרות קוגניטיבית. ב-2018 סקרה החוקרת שושנה ורדך מאוניברסיטת קנטקי 11 מחקרים בנושא המוזיקה והמוח וכולם ללא יוצא דופן הראו שנגינה מקושרת בקשר ישיר ליכולות קוגניטיביות בגיל המבוגר.

אבל לא מדובר רק בנגינה ובהשפעות שלה על המוח הבוגר. גם להקשבה למוזיקה יש השפעה לא קטנה על המוח. חוקר המוח ג'י בי קינג מאוניברסיטת יוטה הכניס נבדקים חולי אלצהיימר ודמנציה לבדיקת הדמיה תפקודית של המוח - fMRI והשמיע להם את המוזיקה החביבה עליהם ביותר. הוא מצא שתוך כדי האזנה למוזיקה הופעל האזור המוטורי במוח שקשור לזיכרון. פעילותו של אזור זה פוחתת משמעותית בזמן אלצהיימר מוקדם, אבל המוזיקה כאילו הפעילה אותו מחדש, בהאזנה בלבד. המחקר הראה שבזמן ההאזנה נוצר קשר חדש בין אזורים שונים בקליפת המוח.

במאמר מ-2017 של כריסטופר סאטון, מייסד האתר הבריטי Musical U לקידום לימודי נגינה ופיתוח מוזיקלי, כתב סאטון: "מדעני חקר המוח חושפים היום יתרונות מדהימים ומפתיעים ללימוד מוזיקה בכל גיל, ולא רק בילדות". ברגע שתדע אותם, מבטיח סאטון, תצטרך תירוץ ממש טוב למה לא להתחיל לנגן, ומיד".

ואמנם, מחקרים אמריקאים נוספים שנערכו בין השנים 2014 ל-2021, מעידים על היתרונות המשמעותיים שיש לנגינה בגיל המבוגר: שיפור בפתרון אפקטיבי של בעיות, עלייה ביצירתיות ועבודת צוות ותחושת אושר, גם בתחומים שאינם קשורים למוזיקה. נגינה, כמו גם האזנה, קשורה למנגנון העונג, ומגבירה הפרשה של דופמין, הורמון העונג, ממש כמו בספורט, אכילת שוקולד או סקס.

חוקרים מהמחלקה לרפואה גנטית באוניברסיטת הלסינקי גילו שינויים מולקולריים בגנים של מוזיקאים מיד לאחר הופעה בקונצרט, כולל בגנים הקשורים לשירה ומשותפים גם לציפורי שיר, מה שמצביע על המקור האבולוציוני בנגינת מוזיקה. בנוסף, נצפו שינויים בגנים שקשורים למחלות פסיכיאטריות ולהידרדרות קוגניטיבית, שעשויים להצביע על כך שנגינה שומרת על התאים במוח.

3 צפייה בגלריה

נמצאו שינויים מולקולריים בגנים של מוזיקאים מיד לאחר הופעה בקונצרט

(צילום: יגאל מירון)

לשמיעה, כמו גם לנגינה, יש השפעה חיובית ארוכת טווח על המוח. ילדים שקיבלו הכשרה מוזיקלית ולאחר מכן הפסיקו לנגן במשך עשרות שנים, עדיין קצרו את הפירות כמבוגרים. חברות אמריקאיות ששילבו תוכניות מוזיקליות במקום העבודה, כגון מקהלה, סדנאות תיפוף וקלידים, בין חמישה עד שמונה שבועות של פגישות, דיווחו על ירידה ברמת הדיכאון והלחץ, ועלייה ברמת התפוקה ותחושת השייכות.

למוזיקה יש כוח עצום גם בשיקום אחרי שבץ מוחי כך אומר ד"ר מיכאל ט'ארוט, מנהל מרכז המחקר הביו-רפואי במוזיקה של אוניברסיטת קולורדו. מחקר של רונה קפלן משנת 2010 העלה שמוזיקה (שיעורי תיפוף) גם מסייעת לשלוט בסימפטומים של הפרעת דחק פוסט-טראומתית בהלומי-קרב.

“בגיל 17, כשלמדתי לתואר הראשון, גרתי במעונות הסטודנטים והייתה לי שותפה עיוורת שנולדה באתיופיה", נזכרת מימון. "בפעם הראשונה שפתחתי את הצ'לו להתאמן, היא נכנסה לחדר והתחילה לבכות. לא הבנתי מה קרה, ואז היא סיפרה שהיא לא יודעת איך קוראים לכלי הזה שאני מנגנת בו ואיך הוא נראה, אבל הצליל שלו הוא בדיוק אותו צליל של כלי נגינה שהייתה שומעת בילדותה באתיופיה. היא לא הייתה צריכה להיות חובבת מוזיקה קלאסית מושבעת בשביל להרגיש את זה. זה כוחה של המוזיקה, היא פועלת על כולנו במישור אנושי משותף ומדהים".

בגיל 12 זכתה מימון בתחרות קרן שרת בצ'לו והוזמנה לנגן בהיכל התרבות מול זובין מהטה והפילהרמונית. "הגעתי להיכל, ילדה קטנה, מסביבי מוזיקאים מבוגרים, התרגשות גדולה. עליתי לבמה עם הפסנתרן והתחלתי לנגן את הקטע שלי. מין ריקוד חמוד לילדים. היה לי כיף להיות במעמד הזה, נורא נהניתי. גם כשהוא הודה לי ועצר אותי באמצע, לא היה אכפת לי כי החוויה עצמה הייתה נפלאה עבורי. גם אז הבנתי שכל העניין של תחרותיות וביצועיות זה לא הדבר היחיד שחשוב, העיקר הוא לדעת ליהנות מזה.

"היה לי קשה מאד עם האימונים הקלאסיים התובעניים כל הילדות ובגלל זה גם עזבתי את המוזיקה הקלאסית בסופו של דבר. ניגנתי המון עם אנשים ועם תזמורות והרכבים. במוזיקה הקלאסית זה היה תמיד על גבול החרדה, לא נהניתי באמת. הידיים היו נרדמות לי ופתאום הייתי מתנתקת וחוזרת. כשהתחלתי לנגן את המוזיקה שאני אוהבת, מול קהל, זו אופוריה. כשאני מנגנת בהופעות של דודו טסה ורואה את הקהל מריע ונהנה, זה אושר גדול".

("מוזיקה היא כמו השמש שאני סובבת סביבה". מימון על הצ'לו בקליפ של דודו טסה)

איזה מקום יש למוזיקה בחיים שלך היום? "אני חושבת שמוזיקה היא כמו השמש שאני סובבת סביבה. בכל אספקט, בכל תקופה ובכל התפתחות שלי המוזיקה שם. כל הילדות, דרך בתי ספר, מחנות מוזיקה עד לאקדמיה למוזיקה, תקופה קריטית של ילדות ובגרות צעירה, שבה מוזיקה נתנה לנו מטרה גדולה יותר לחיים ואפשרה לנו חיים מאד עשירים ומלאים. משם לאוניברסיטה ולהחלטה ללכת לכיוון המדע, מושא המחקר הוא תמיד מוזיקה".

גם את בן זוגה, ניר מימון, המפיק המוזיקלי של דודו טסה, פגשה על הבמה. "ביחד הקמנו משפחה", היא אומרת, "להגיד מה מוזיקה תרמה לחיים שלי זה יהיה אנדרסטייטמנט. מוזיקה היא החיים שלי. והמחקר הזה מחזק את העובדה שמוזיקה היא לא רק תחביב, היא מרפאה אנשים ויש לה עוצמות אדירות. מדובר בכלי עוצמתי בפענוח המוח שיש לו השפעה אדירה על האנושות ואנחנו עדיין לא קרובים להצליח ולפענח ולהשתמש בכוח הזה. אנחנו רק מגרדים את הקצה ועושים את זה בכל האמצעים שיש לנו. מחקר, מוזיקה, מוח, מדע, חדשנות ותעשייה – מבחינתי זה גילוי שמראה לי שזו דרך נכונה ומדהימה וצריך להמשיך בה. ברגע שננצל את כל מה שאנחנו יודעים על המוזיקה והמוח ונשלב את שניהם - אפשר לגלות דברים מדהימים ולא פחות חשוב - לעשות אותם בצורה נעימה ומהנה".

הכותבת היא מורה לפסנתר ואקורדיון לגיל הבוגר בשיטת נחמה

Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:16 At least 16 killed, dozens injured in mass shooting in Maine
2:46 French soccer league suspends player for sharing antisemitic social media post
1:59 Biden and PM discuss freeing hostages held by Hamas, letting foreigners out of Gaza
1:35 ‘Glory to our martyrs’ protected onto building at George Washington University
1:35 ‘Glory to our martyrs’ projected onto building at George Washington University
1:11 Ministry issues ‘protocol for treatment’ of freed captives after press event slammed
0:51 Biden: There’s no going back to pre-war status quo, there must be vision of 2 states
23:23 Cooper Union Jewish students attacked by pro-Palestinian student group
23:23 WATCH: Cooper Union Jewish students attacked by pro-Palestinian student group
22:14 Settlers rampage through Palestinian olive grove, harass activists in West Bank
22:12 Nineteen days since the massacre, Israel has achieved nothing. It’s time to go in
22:10 Israeli and Jewish-owned restaurants in the US are raising money for Hamas victims
22:09 The war with Hamas could threaten Israel’s imports
21:27 6 lightly hurt following rocket barrage from Gaza toward central, southern Israel
21:27 6 lightly hurt in rocket barrage from Gaza toward central, southern Israel
21:15 Irish Wix employee fired for inflammatory posts about Israel-Hamas war
20:51 UN chief doubles down on Hamas remarks, decries ‘misrepresentations’
20:50 Israeli Opera soloists sing ‘Bring Him Home,’ for Gaza captives
20:09 Netanyahu: Following war, everyone will have to answer for failures, ‘including me’
20:09 Netanyahu: After the war, everyone will have to answer for failures, ‘including me’
20:05 Ending weeks of gridlock, Republicans elect Trump ally Mike Johnson as House speaker
19:17 Israel said to delay Gaza invasion to allow US to bolster air defenses in region
19:09 500 Hamas, PIJ terrorists trained for October 7 attack in Iran last month – report
19:04 Danny Vovk, 45: ZAKA diver fended off 20 terrorists before death
18:57 Palestinian arrested in Brussels for talk about planning a suicide bombing
18:50 Noam Slotki, 31, Yishay Slotki, 24: Brothers fought and died together
18:46 Barkat slams Treasury, presents rival emergency aid plan for war-affected businesses
18:41 Sgt. Yarin Peled, 20: Medic who scrawled last request facing death
18:39 Serving up love: Israelis see war as catalyst to matchmake
18:35 Ben Mizrachi, 22: Former IDF medic killed while helping others
17:52 Senate panel okays Biden’s pick for Israel envoy, with final vote likely next week
17:37 NYPD data shows spike in antisemitic attacks during Israel-Hamas war
17:28 Germany seeks to bar antisemites from gaining citizenship amid spike in incidents
17:25 4 עקרונות מפתח לחינוך בעת מלחמה
16:59 Arab Israeli actress freed to house arrest amid alleged Hamas support
15:18 משרד הבריאות: חטופים שישוחררו יטופלו במתחם נפרד בבית החולים
15:18 חטופים שישוחררו יטופלו במתחם נפרד: "לתעד עדויות לפשעי מלחמה"
15:18 מתחם נפרד לטיפול בחטופים הבאים שישוחררו: "לתעד פשעי מלחמה"
15:08 Jordan queen skeptical Israeli children were beheaded by Hamas during onslaught
15:05 Hostage negotiators say pilloried Israeli envoy a nonfactor in talks
14:49 Former Trump lawyer Michael Cohen resumes testimony in business fraud lawsuit
14:48 Rights group reports over 100 assaults by settlers on Palestinians since war’s start
13:36 בגלל מחסור במאבטחים: בתי החולים הונחו לגבש כיתות כוננות
13:05 "הקליעים חוררו את הציורים": האמנית זיוה ילין הצילה את עבודותיה מקיבוץ בארי
12:55 "החזרה לשגרה של הילדים האלה היא המשימה הגדולה שלנו כמבוגרים"
12:24 יהיה בסדר? סמוטריץ', תקשיב לרופאים | טור
10:37 השר עמיחי אליהו: "לסגור את התאגיד, הוא מחליש את הרוח"
8:14 מאמר בכתב עת רפואי: "ישראל תקפה את בית החולים בעזה, הכיבוש אשם"
10:18 בואו נדבר על ביטחון: האם ללמוד בבית ספר או בזום?
8:52 אנשי החינוך, אתם המנהיגים האמיתיים שלנו
11:35 Gaza group threatens renewal of border clashes, blaming ‘desecration’ of Temple Mount
11:21 Daily Briefing Oct. 1: How ‘Jewish space missiles’ will soon protect Germany’s skies
10:25 This artist sees romantic realism at the beach, in a hammock and on the street
10:25 Artist sees romantic realism at the beach, in a hammock and on the street
10:15 Dingy carrying foreign nationals’ ID papers, but no people, washes up in Netanya
9:43 סרטן שד בישראל: פחות נשים מאובחנות, יותר נשים מאובחנות בשלב מוקדם
8:53 אישה אושפזה במצב קשה ברמב"ם עקב שתיית אלכוהול מזויף
8:37 Suicide bomber detonates device in Turkish capital, wounding 2 police officers
8:33 Pro-Russia former premier leads leftist party to victory in Slovakia elections
8:15 After 75 years, IDF identifies remains of soldier killed in War of Independence
7:58 After shots fired, kibbutz residents enter nearby Palestinian village
7:32 גילי ניצלה ממפרצת נדירה, המנתח: "כזה דבר לא ראיתי מעולם"
7:24 Explosion heard in Turkish capital, media report
5:59 Palestinian-Italian student, held by Israel for a month, faces court hearing
5:00 מה הקשר בין אהוד אולמרט לרוברט דה נירו?
4:05 כל מה שרצית לדעת על הנקה: התנוחה, התדירות והקשיים | המדריך המלא
3:56 כוננות שפעת: עלייה באשפוזי ילדים בחצי הכדור הדרומי
3:49 Yom Kippur War a needed ‘slap in the face,’ says vet who helped reverse battle’s tide
2:59 NJ megamall to offer gender-segregated swimming on Sukkot for Orthodox clientele
2:11 Is Poland’s government shooting itself in the foot with its cooling stance on Ukraine?
1:29 Threat of shutdown ends as Congress passes temporary funding plan, sends it to Biden
1:18 Jimmy Carter admirers across generations celebrate former president’s 99th birthday
0:58 IDF reportedly strikes Iranian weapons shipment near Damascus
0:13 Haredi MK: Yom Kippur scuffles prove anti-gov’t protesters waging ‘religious war’
22:34 90% of ethnic Armenians flee Karabakh enclave overrun by Azerbaijan army
22:13 Democrat pulls fire alarm in House building amid vote on bill to prevent shutdown
21:35 Last-gasp House drama moves US away from government shutdown
21:20 Dozens arrested in Iran in demonstration commemorating ‘Bloody Friday’ anniversary
20:45 Five dead, five hurt in Illinois collision that leaked toxic substance
20:32 Eritrean man stabbed to death in Netanya, in latest brawl between migrants
20:29 Female prison guards, officials to be questioned over alleged sex scandal
19:32 New York City begins to dry out after record rainfall, intense flooding
19:31 ‘You won’t divide us’: Protesters against overhaul rally for a 39th weekend
18:59 Azerbaijan says serviceman killed by sniper, Armenia denies incident
18:43 Head of think tank behind overhaul push says it was rushed, poorly prepared
18:24 Arab man shot and killed in north, community’s 11th murder this week
16:08 Man stabbed to death in Jerusalem in apparent criminal incident
16:05 Women of the Senate remember Dianne Feinstein as tireless fighter, true friend
15:46 Chicago Sukkot festival reflects on complex history between city’s Blacks and Jews
14:07 Netanyahus set to vacation again at Golan Heights hotel, despite local opposition
13:54 A New York exhibit explores the etrog’s journey around the Jewish world
13:54 Thick-skinned world traveler: NYC exhibit explores the life and times of the etrog
11:04 Musk wades into German political debate over migrant ‘invasion’
10:17 יותר מ-100 אלף איש ברחו לארמניה: "האזרים ישחטו את כולם"
10:15 Thousands expected at 39th week of anti-overhaul demonstrations
10:15 Tens of thousands expected at 39th week of anti-overhaul demonstrations
9:33 Putin marks anniversary of annexation of Ukrainian regions as drones attack
8:41 Jerusalem Latin Patriarch among 21 new cardinals anointed by Pope
6:42 US on brink on government shutdown, funding chaos
5:37 US pro-Palestinian group lauds Second Intifada that ‘renewed flame of resistance’