ענבר גילתה בברלין את המשפחה שלא הכירה מעולם. מההלם נולדה אמנות

חיפוש תמים ברשת לפני טיול לגרמניה הוביל את ענבר חוצן-צלניקר למסע מלא בהפתעות בעקבות בני משפחתה שנספו בשואה. כדי להכיר אותם טוב יותר, היא התחילה לצייר את דמויותיהם - וכעת התמונות מוצגות בברלין. "התפקיד שלנו הוא להנחיל את הסיפור, כדי שלא יישכח". מיוחד

בווידאו: הסרט המוצג בתערוכה "חוצן" (סרטו של גילי דנון)

האמנית ענבר חוצן-צלניקר דחתה את הביקור ברחוב יוהניסברגר עד לרגע האחרון ממש בטיול שלה בברלין. את הכתובת המסתורית היא קיבלה מאישה אחת מאיזה גוף הסברתי של ממשלת גרמניה, אליו הגיעה דרך האינטרנט כשחיפשה בגוגל את שם משפחתה "חוצן" יחד עם המילה "ברלין".

זה היה קצת לפני שהיא ובעלה החליטו לנסוע בפעם הראשונה לבירת גרמניה, ומשום שידעה שמשפחתה הגיעה משם, חשבה שאולי כדאי להעיף מבט. אבל להפתעתה, אותו חיפוש העלה תוצאות רבות, בהן אותו אתר. ובאופן מוזר עוד יותר, לאחר ששלחה מייל לכתובת שמצאה בו, אותה אישה חזרה אליה במכתב מפורט ובו מידע על משפחה בשם זה, וציינה גם את אותו רחוב בעיר. מה הסיכוי שהיא, ענבר, קשורה לכל זה?

היא הניחה שתמצא שם רחוב רגיל ותו לא. ואכן, כשהגיעו היא ובעלה למקום, רק שעות ספורות לפני הטיסה חזרה לישראל, הם הגיעו לרחוב ברלינאי צדדי, ירוק ושקט. ענבר המשיכה ללכת עוד כמה מטרים עד שהגיעה לבית מספר 3, ושם בכניסה, על המדרכה, היא מצאה את זה. היו שם חמש אבני נגף, מכוסות מעט בעלים שנשרו מהעצים ובבוץ שהותירו הולכים ושבים. אבל מתחת ללכלוך היא ראתה - לא היה אפשר לטעות - את השם "CHOTZEN", חוצן, חקוק על כל אחת מחמש האבנים. היא ניגבה אותן עם טישו, וככל שהמשיכה כך ההבנה - וההלם - התחזקו.

ענבר חוצן צלניקר(צילום: אתר רשמי, ענבר חוצן צלניקר)

"ההרגשה היא כמו כשמסתכלים על מצבה. כתוב השם של האיש, ואת השנים בהן הוא נולד ומת", ענבר משחזרת. "אף פעם לא נתקלתי בשם 'חוצן' חוץ מהמשפחה הקטנה שלי. פתאום נפל לי האסימון שהאנשים שם הם המשפחה שלי, שהייתה לי משפחה גדולה שלא הכרתי. אבל כמעט באותו הרגע שהבנתי את זה, פתאום ראיתי מילים כמו 'אושוויץ' ו'טרזינשטט', והסיפור הפך להיות מובן מאליו". האנשים האלה, המשפחה שלה, כולם קורבנות של השואה, היא חשבה אז, אבל איך זה שהיא לא מכירה אותם?

"הבנתי שהם קשורים אלי, שהם קשורים אלי לגמרי, ופתאום הרגשתי קשר פיזי למקום. קשר שאפילו לא הרגשתי איתו נוח". והיא מסבירה, "כי מה פתאום אני מרגישה קשר לגרמניה? אני ישראלית. דור שלישי. אין לי שום סיבה להרגיש קשר לשם".

"אבל", היא אומרת, "הרגשתי אותו באותו רגע, ולא היה מה להמשיך להתכחש לזה. כל ההבנה הזאת באה אלי בתוך שניות שם ברחוב ההוא".

עוד בוואלה!

ברחוב שקט בברלין, נשים גרמניות יצאו למלחמה על קרוביהן היהודים. זה נגמר בניצחון

לכתבה המלאה

כמעט שבע שנים חלפו מאז אותו ביקור ביוהניסברגר 3, שנמצא ברובע וילמרסדורף בברלין, ולא רחוק מאוד משם, במוזיאון השכונתי "וילה אופנהיים", מוצגת בימים אלה תערוכה מציוריה של ענבר. בציורים - דמויותיהם של אותם אנשים שאת שמותיהם לא זיהתה אז באבנים באותו הרחוב: בני משפחת חוצן.

"רגע, מה זה החיוך הזה?"

"אני לא בן אדם של מחקר, שכותב. אני בן אדם של ציור. אז ציירתי אותם, הכי פשוט בעולם"

עד עליית הנאצים לשלטון, ניהלה משפחת חוצן חיים רגילים למדי בברלין. ההורים, ג'וזף ואלזה חוצן גידלו באהבה את ארבעת בניהם: אפּי, הוגו-קורט, אריך ואולריך. כל הבנים היו ספורטאים נלהבים וחברים במועדוני ספורט שונים, והמשפחה כולה אהבה לנפוש בטבע. אלא שהדברים השתנו מאוד אחרי 1933. ככל שהגזרות של הנאצים הלכו והתרחבו, כך גם הוגבלו בני המשפחה עוד ועוד.

תחילה הוצאו הבנים ממסגרותיהם החברתיות, וגורשו למוסדות של יהודים בלבד. אחר כך גם אלה נסגרו ממילא. עם תחילת המלחמה ג'וזף וכל ארבעת הבנים, שהיו בשנות העשרים שלהם, הפכו לעובדי כפייה. ב-1942 נשלחו הבן אריך ואשתו אילזה למחנה בריגה. באותה השנה גם מת ג'וזף מתשישות בברלין. ב-1943 נשלחו האחים הוגו-קורט ואולריך ונשותיהם ליסה ורות לטרזינשטט, ומאוחר יותר לאושוויץ, שם נספו כולם למעט רות. מהמשפחה הגרעינית שרדו רק האם אלזה, והבן הבכור אפי, שהצליח לרדת למחתרת.

מתוך אלבום משפחתי. מימין: אולריך, אלזה, אריך, ג'וזף והוגו-קורט חוצן(צילום: אתר רשמי, GHWK Archiv)
בתמונה מימין: רות, אולריך, אלזה, הוגו-קורט, ליסה ובוז'קה (בת זוגו של אפּי), אוקטובר 1942(צילום: אתר רשמי, GHWK Archiv)

הקשר בין ענבר לאותה משפחה עובר דרך סבה, שלמה חוצן, שהיה אחיינו של ג'וזף חוצן. מי ששמם חקוק על חמש האבנים הם אולריך, אריך, הוגו-קורט, ליסה ואילזה. "גדלתי במשפחה שבה לא דיברו על השואה. סבא שלי עלה לארץ ב-1935, ומת כשהייתי בת 11. ידעתי רק שאמא שלו נספתה בשואה, וחוץ מזה - כלום", מספרת ענבר. "כשהתוודעתי לסיפור שלהם, זה סחף אותי לחלוטין".

היא למדה על סיפור המשפחה מתוך ספר בגרמנית, "חדשות מחוצן", שנכתב על ידי ההיסטוריונית ברברה שיב, אותה הכירה במהלך החיפושים אחר מידע נוסף על קרוביה. בספר מתועדים זיכרונותיו של הבן אפי, שמת ללא ילדים בשנות ה-90.

אבני הנגף המנציחות את בני משפחת חוצן בכניסה ליוהניסברגר 3 בברלין(צילום: מערכת וואלה!, שיר הס)

מאותם חמישה שמות חרוטים על מדרכה, עולם שלם החל להתעורר מחדש לחיים. אחרי שענבר ראתה לראשונה את תמונותיהם של בני המשפחה, כולם צעירים וחסונים, שמחים ואוהבים - היא הייתה חייבת להכיר אותם יותר מקרוב. "אני לא בן אדם של מחקר, שכותב. אני בן אדם של ציור", היא אומרת לי בפשטות. "אז ציירתי אותם, הכי פשוט בעולם. אמרתי לעצמי... 'אוקיי, עכשיו אני מציירת את בובי - שזה שם החיבה של הוגו-קורט - אוקיי, אז זה בובי'. 'עכשיו אני מציירת את ליסה, אוקיי, זאת ליסה'. וכך הלאה. ככה פשוט למדתי אותם. ציירתי אותם לעצמי כדי לדעת מי זה מי. וככה נאספו עוד ועוד ועוד ציורים".

תמונה מהתערוכה. ליסה על גדות הנהר, 2021(צילום: אתר רשמי, צילום עבודות - סיגל קולטון)
תמונה מהתערוכה. שער ברנדנבורג, קולאז' דיגיטלי ע"ג גלויה שנשלחה מטרזינשטט(צילום: אתר רשמי, ענבר חוצן)

היא המשיכה לחפש מידע אודות המשפחה, ולהפתעתה הוא רק המשיך להגיע. לאורך כל המסע שלה, שנמתח על גבי שנים, היא הכירה עוד ועוד חוקרים גרמנים שבעבודתם עסקו בסיפור משפחתה במשך העשורים האחרונים. "המחקר העשיר את הציורים שלי", היא מספרת. "אבל אני חושבת שהידע אליו הגעתי הוא ידע שונה מידע היסטורי, בגלל הרגש, בגלל הדבר הזה של האמנות. בגלל שכשאתה מצייר מישהו אתה מנסה לחשוב, 'רגע, מה זה החיוך הזה? מה המשמעות הנוספת?'. ואני חושבת שהגעתי להיכרות נורא נורא עמוקה עם בני המשפחה. רגשית, אמיתית. גם אם זה לא נכון במאה אחוז - ככה הם בשבילי".

ככל שהמשיכה ענבר לצייר את בני משפחתה, כך החלו להתפתח הנושאים מתוך הציורים. סיפור המשפחה הברלינאית העליזה עם ארבעת הבנים, הבחורים האתלטים החסונים, נגלה מתוך ציוריה, חושף עד כמה נפלאים היו חייהם, עד כמה אהבו את ביתם, את מולדתם, וזה את זה - כשמעל לכל מרחף הסוף הבלתי נמנע של השואה. "בגלל שלא דיברו אצלי מילה בבית על השואה, זה משהו שהיה חסום ולא יכולתי בכלל להביע אותו, אף פעם. ופה יכולתי, התחברתי לזה מאוד חזק, וזה השפיע על הדרך בה החלטתי לצייר את הציורים".

"כדי שלא יישכח"

התערוכה של ענבר נפתחת בציור גדול ובו אם המשפחה, אלזה, כשלכל רוחבו כתוב באותיות שחורות:"!Liebe Mutti", ובתרגום חופשי מגרמנית: "אמא'לה אהובה שלי". אלזה חוזרת שוב ושוב בציורים, והצופה מהצד יתהה על פשר תפקידה הגדול בסיפור. בציור אחר - ששלט קטן מסגיר את שמו: 'לה פייטה' - נראים אלזה ובנה אריך, כשהאחרון שעון על רגלי אימו. הציור מתבסס על צילום של המשפחה בבוקר יום ראשון רגיל למדי, בו הנוכחים אוכלים עוגה. אך הרמזים שקושרים אותו מידית לפסל המפורסם של מיכלאנג'לו, "פייטה", שבו מריה מערסלת את גופת ישו בנה לאחר שנצלב, מתחילים לעורר שאלות טורדות מנוחה באשר לתפקיד שמשחקים האם ובנה בסיפור משפחת חוצן.

ציור מהתערוכה. "אמי היקרה!", 2018(צילום: אתר רשמי, צילום עבודות - סיגל קולטון)
ציור מהתערוכה. הפייטה, 2019(צילום: אתר רשמי, צילום עבודות - סיגל קולטון)

קריאה בחומרים הארכיוניים המוצגים גם הם בתערוכה, מלמדת שאלזה עצמה הייתה פרוטסטנטית שהתגיירה. ומכאן צצות שאלות חדשות על משמעות הדבר עבור המשפחה בגרמניה הנאצית. ככל הנראה, בזכות המוצא הארי של אלזה, הגירוש של בניה נדחה עוד ועוד, מה גם שהיא עצמה, כך מגלים הציורים והממצאים בתערוכה, נלחמה כדי לשחרר אותם שוב ושוב ממעצרי הגסטפו. בציור אחר שציירה ענבר, שכמו רבים צוייר על גבי העתק של מכתב אמיתי שנשלח לאלזה מהבנים, כשכבר גורשו לטרזינשטט, מוצגת אלזה כמריאן בתמונה המפורסמת "החירות מובילה את העם" של דלקרואה - כסמל למאבק על החופש.

ציור מהתערוכה. אלזה כ"ליברטי", ע"ג גלויה ששלח בנה מטרזינשטט ב-1944(צילום: באדיבות המשפחה, "ליברטי", ענבר חוצן)

הסיפור של המשפחה, עד כמה שהוא נוגע ומסעיר קודם כל את היוצרת - שהיא גם קרובת המשפחה עצמה, כאמור - אינו סיפור יוצא דופן בקרב משפחות יהודים בגרמניה, ובייחוד בברלין. "אחד הדברים שמאפיינים את המשפחה הזאת, זה שהם היו בדיוק כמו כולם בעיר באותה התקופה. הם היו משפחה רגילה", מעידה ענבר. "ובעצם זה אחד המסרים. וזו אחת הסיבות שרציתי להציג את התערוכה דווקא בברלין. רציתי להציג לאנשים שהם 'כמוהם'. כאן בישראל הייתי צריכה להסביר דברים, כמו העובדה שבני המשפחה היו ספורטאים, שהם היו חלק ממועדון שיט למשל... בברלין זה משהו שהוא כל כך מקובל ורגיל - הם היו פשוט כמו כולם".

"זה לא שבברלין התערוכה מוצגת כמשהו נישתי, 'יהודי', אלא היא מספרת סיפור נוראי על מה שהעם הגרמני עשה לבני העם שלו עצמו", היא מדגישה.

התערוכה מוצגת לא רחוק מהבית בו גרה המשפחה. מוזיאון "וילה אופנהיים" בברלין(צילום: באדיבות המצולמים, ענבר חוצן)
"התערוכה הזכירה לחוקרים את החשיבות של העבודה שלהם". פתיחת התערוכה, בספטמבר(צילום: באדיבות המצולמים, ענבר חוצן)
"אחרי הכול, בלי העבודה של החוקרים עוד רגע וזיכרון המשפחה הזאת היה נעלם, ולי לא היה סיכוי לדעת על המשפחה שלי כלום"

התערוכה נפתחה בסוף ספטמבר האחרון, ובין המבקרים שהגיעו אליה היו גם רבים מהחוקרים הגרמנים שענבר פגשה במהלך התחקיר על משפחתה. היא מספרת בהתרגשות כיצד באירוע הפתיחה כמה מהם באו אליה והודו לה על עבודתה. "אני חושבת שהתערוכה נתנה להם כוח להמשיך, הזכירה להם את החשיבות של העבודה שלהם, של כל מפעל שימור ההיסטוריה הזה", היא מנסה להסביר לי את תגובותיהם.

"אחרי הכול, בלי העבודה של החוקרים עוד רגע וזיכרון המשפחה הזאת היה נעלם, ולי לא היה סיכוי לדעת על המשפחה שלי כלום. אבל זה מה שקרה בעצם: תוך כדי שהכרתי את בני המשפחה הזאת, הצלחתי לבנות לעצמי את השורשים שלי מחדש. בזמן שציירתי את ביתם של אלזה וג'וזף חשבתי שהוא בטח היה דומה לבית של המשפחה שלי, שהייתה, מסתבר, כל-כך קרובה אליהם. למשל, בדיעבד הבנתי שאחד הבנים, הוגו-קורט, למעשה נקרא על שמו של אחיו האהוב של ג'וזף, שהוא סבא-רבא שלי, שנהרג במלחמת העולם הראשונה".

בין המבקרים בפתיחת התערוכה הייתה גם אורחת אחת שתגובתה השפיעה על ענבר במיוחד. זו הייתה אותה האישה שעבדה בגוף ההסברה בממשלת גרמניה, שכיוונה אותה אז, לפני שבע שנים, לכתובת ביתם של בני משפחת חוצן - היכן שהתחיל הכול. במהלך השנים ענבר הבינה שאותה אישה הייתה למעשה אחראית גם על הצבת אבני הנגף של בני המשפחה ברחוב בו גרו. היא ניגשה אליה ואמרה לה שנהנתה מהתערוכה. אבל אז גם סיפרה לה: "סבא שלי היה נאצי". ענבר הקשיבה, אבל הידיעה הייתה קשה לעיכול. "אנחנו הישראלים כל כך רגילים להכיר את הסיפור הזה מהצד של הקורבנות", היא אומרת, "ופתאום, בצורה הכי ברורה, נדרשתי לחשוב גם על הצד של הפושעים. הצד שלהם ושל הצאצאים שלהם, ואיך הם מתמודדים עם האשמה הזאת".

ציור מהתערוכה. הגירוש (ע"פ אבל פן), 2017(צילום: אתר רשמי, צילום עבודות - סיגל קולטון)

אל התערוכה אכן מגיעים בעיקר בני המקום, הברלינאים, בהם תלמידי בתי ספר וסמינרים שונים. כשהגעתי למוזיאון לבדי ביום שמשי אחד, שמחתי להסתובב בין היצירות במוזיאון הצנוע, כשברקע נשמע קולה של ענבר מדבר בעברית, מתוך סרט שנעשה עבור התערוכה ומוצג בה. איך זה שמרגישים קשורים למקום שהוא כל כך רחוק מהבית? "השואה קטעה חיים של אנשים", אומרת לי ענבר בשיחה בינינו כחודש לאחר מכן בישראל, "אבל היא קטעה גם לנו, החיים, את הקשר לשורשים שלנו". כעת במוזיאון דנים בשאלה האם ואיך לשנע אותה למקומות נוספים, אולי גם לישראל.

בסופו של דבר, לא משנה אם המבקרים בתערוכה הם יהודים או לא, ברלינאים או לא. הרי השואה היא, אם ירצו או לא, נחלתה של האנושות כולה. "הנושא המרכזי שעולה מהתערוכה הוא ההומניות", אומרת ענבר, "והתפקיד המשותף שלנו הוא להנחיל את ההיסטוריה, ולמצוא דרכים שונות לספר את הסיפור כדי להנגיש אותו לכמה שיותר אנשים. כדי שלא יישכח".

התערוכה "Chotzen" מוצגת ב"וילה אופנהיים", Villa-Oppenheim, ברובע שרלוטנבורג-וילמרסדורף בברלין, מה-29 בספטמבר 2022 ועד ה-26 במרץ 2023, הכניסה חינם


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:16 At least 16 killed, dozens injured in mass shooting in Maine
2:46 French soccer league suspends player for sharing antisemitic social media post
1:59 Biden and PM discuss freeing hostages held by Hamas, letting foreigners out of Gaza
1:35 ‘Glory to our martyrs’ protected onto building at George Washington University
1:35 ‘Glory to our martyrs’ projected onto building at George Washington University
1:11 Ministry issues ‘protocol for treatment’ of freed captives after press event slammed
0:51 Biden: There’s no going back to pre-war status quo, there must be vision of 2 states
23:23 Cooper Union Jewish students attacked by pro-Palestinian student group
23:23 WATCH: Cooper Union Jewish students attacked by pro-Palestinian student group
22:14 Settlers rampage through Palestinian olive grove, harass activists in West Bank
22:12 Nineteen days since the massacre, Israel has achieved nothing. It’s time to go in
22:10 Israeli and Jewish-owned restaurants in the US are raising money for Hamas victims
22:09 The war with Hamas could threaten Israel’s imports
21:27 6 lightly hurt following rocket barrage from Gaza toward central, southern Israel
21:27 6 lightly hurt in rocket barrage from Gaza toward central, southern Israel
21:15 Irish Wix employee fired for inflammatory posts about Israel-Hamas war
20:51 UN chief doubles down on Hamas remarks, decries ‘misrepresentations’
20:50 Israeli Opera soloists sing ‘Bring Him Home,’ for Gaza captives
20:09 Netanyahu: Following war, everyone will have to answer for failures, ‘including me’
20:09 Netanyahu: After the war, everyone will have to answer for failures, ‘including me’
20:05 Ending weeks of gridlock, Republicans elect Trump ally Mike Johnson as House speaker
19:17 Israel said to delay Gaza invasion to allow US to bolster air defenses in region
19:09 500 Hamas, PIJ terrorists trained for October 7 attack in Iran last month – report
19:04 Danny Vovk, 45: ZAKA diver fended off 20 terrorists before death
18:57 Palestinian arrested in Brussels for talk about planning a suicide bombing
18:50 Noam Slotki, 31, Yishay Slotki, 24: Brothers fought and died together
18:46 Barkat slams Treasury, presents rival emergency aid plan for war-affected businesses
18:41 Sgt. Yarin Peled, 20: Medic who scrawled last request facing death
18:39 Serving up love: Israelis see war as catalyst to matchmake
18:35 Ben Mizrachi, 22: Former IDF medic killed while helping others
17:52 Senate panel okays Biden’s pick for Israel envoy, with final vote likely next week
17:37 NYPD data shows spike in antisemitic attacks during Israel-Hamas war
17:28 Germany seeks to bar antisemites from gaining citizenship amid spike in incidents
17:25 4 עקרונות מפתח לחינוך בעת מלחמה
16:59 Arab Israeli actress freed to house arrest amid alleged Hamas support
15:18 משרד הבריאות: חטופים שישוחררו יטופלו במתחם נפרד בבית החולים
15:18 חטופים שישוחררו יטופלו במתחם נפרד: "לתעד עדויות לפשעי מלחמה"
15:18 מתחם נפרד לטיפול בחטופים הבאים שישוחררו: "לתעד פשעי מלחמה"
15:08 Jordan queen skeptical Israeli children were beheaded by Hamas during onslaught
15:05 Hostage negotiators say pilloried Israeli envoy a nonfactor in talks
14:49 Former Trump lawyer Michael Cohen resumes testimony in business fraud lawsuit
14:48 Rights group reports over 100 assaults by settlers on Palestinians since war’s start
13:36 בגלל מחסור במאבטחים: בתי החולים הונחו לגבש כיתות כוננות
13:05 "הקליעים חוררו את הציורים": האמנית זיוה ילין הצילה את עבודותיה מקיבוץ בארי
12:55 "החזרה לשגרה של הילדים האלה היא המשימה הגדולה שלנו כמבוגרים"
12:24 יהיה בסדר? סמוטריץ', תקשיב לרופאים | טור
10:37 השר עמיחי אליהו: "לסגור את התאגיד, הוא מחליש את הרוח"
8:14 מאמר בכתב עת רפואי: "ישראל תקפה את בית החולים בעזה, הכיבוש אשם"
10:18 בואו נדבר על ביטחון: האם ללמוד בבית ספר או בזום?
8:52 אנשי החינוך, אתם המנהיגים האמיתיים שלנו
11:35 Gaza group threatens renewal of border clashes, blaming ‘desecration’ of Temple Mount
11:21 Daily Briefing Oct. 1: How ‘Jewish space missiles’ will soon protect Germany’s skies
10:25 This artist sees romantic realism at the beach, in a hammock and on the street
10:25 Artist sees romantic realism at the beach, in a hammock and on the street
10:15 Dingy carrying foreign nationals’ ID papers, but no people, washes up in Netanya
9:43 סרטן שד בישראל: פחות נשים מאובחנות, יותר נשים מאובחנות בשלב מוקדם
8:53 אישה אושפזה במצב קשה ברמב"ם עקב שתיית אלכוהול מזויף
8:37 Suicide bomber detonates device in Turkish capital, wounding 2 police officers
8:33 Pro-Russia former premier leads leftist party to victory in Slovakia elections
8:15 After 75 years, IDF identifies remains of soldier killed in War of Independence
7:58 After shots fired, kibbutz residents enter nearby Palestinian village
7:32 גילי ניצלה ממפרצת נדירה, המנתח: "כזה דבר לא ראיתי מעולם"
7:24 Explosion heard in Turkish capital, media report
5:59 Palestinian-Italian student, held by Israel for a month, faces court hearing
5:00 מה הקשר בין אהוד אולמרט לרוברט דה נירו?
4:05 כל מה שרצית לדעת על הנקה: התנוחה, התדירות והקשיים | המדריך המלא
3:56 כוננות שפעת: עלייה באשפוזי ילדים בחצי הכדור הדרומי
3:49 Yom Kippur War a needed ‘slap in the face,’ says vet who helped reverse battle’s tide
2:59 NJ megamall to offer gender-segregated swimming on Sukkot for Orthodox clientele
2:11 Is Poland’s government shooting itself in the foot with its cooling stance on Ukraine?
1:29 Threat of shutdown ends as Congress passes temporary funding plan, sends it to Biden
1:18 Jimmy Carter admirers across generations celebrate former president’s 99th birthday
0:58 IDF reportedly strikes Iranian weapons shipment near Damascus
0:13 Haredi MK: Yom Kippur scuffles prove anti-gov’t protesters waging ‘religious war’
22:34 90% of ethnic Armenians flee Karabakh enclave overrun by Azerbaijan army
22:13 Democrat pulls fire alarm in House building amid vote on bill to prevent shutdown
21:35 Last-gasp House drama moves US away from government shutdown
21:20 Dozens arrested in Iran in demonstration commemorating ‘Bloody Friday’ anniversary
20:45 Five dead, five hurt in Illinois collision that leaked toxic substance
20:32 Eritrean man stabbed to death in Netanya, in latest brawl between migrants
20:29 Female prison guards, officials to be questioned over alleged sex scandal
19:32 New York City begins to dry out after record rainfall, intense flooding
19:31 ‘You won’t divide us’: Protesters against overhaul rally for a 39th weekend
18:59 Azerbaijan says serviceman killed by sniper, Armenia denies incident
18:43 Head of think tank behind overhaul push says it was rushed, poorly prepared
18:24 Arab man shot and killed in north, community’s 11th murder this week
16:08 Man stabbed to death in Jerusalem in apparent criminal incident
16:05 Women of the Senate remember Dianne Feinstein as tireless fighter, true friend
15:46 Chicago Sukkot festival reflects on complex history between city’s Blacks and Jews
14:07 Netanyahus set to vacation again at Golan Heights hotel, despite local opposition
13:54 A New York exhibit explores the etrog’s journey around the Jewish world
13:54 Thick-skinned world traveler: NYC exhibit explores the life and times of the etrog
11:04 Musk wades into German political debate over migrant ‘invasion’
10:17 יותר מ-100 אלף איש ברחו לארמניה: "האזרים ישחטו את כולם"
10:15 Thousands expected at 39th week of anti-overhaul demonstrations
10:15 Tens of thousands expected at 39th week of anti-overhaul demonstrations
9:33 Putin marks anniversary of annexation of Ukrainian regions as drones attack
8:41 Jerusalem Latin Patriarch among 21 new cardinals anointed by Pope
6:42 US on brink on government shutdown, funding chaos
5:37 US pro-Palestinian group lauds Second Intifada that ‘renewed flame of resistance’