Op deze voormalige huisdieren kun je kauwen als op een sukadesteak (en ze hebben een speculazig aroma)

Terug naar de krant

Culinair journalist Joël Broekaert trekt de velden in met experts om te zien wat er te doen is tegen invasieve exoten. Het eindigt altijd in de keuken.

Leeslijst
Illustratie Roland Blokhuizen
Voeg toe aan leeslijst Verwijder van leeslijst Deel artikel Meld een taalfout Download artikel

Een schildpad is een dier met een bijzonder lage aaibaarheidsfactor: het is een koudbloedig en langzaam reptiel, het haalt geen stok maar kan wel bijten, luistert niet naar z’n naam en bestaat voor een groot deel uit een kil, hard beenschild. Het is dus op z’n minst opmerkelijk dat babywaterschildpadjes onverminderd populair blijven als huisdier.

Misschien vertederen ze ons omdat ze doen denken aan de documentairebeelden van duizenden hulpeloze babyschildpadjes, die in het schijnsel van de maan voor de eerste keer hun ogen openen boven het tropische strandzand, alvorens op vier kleine peddeltjes te moeten strompelen voor hun leven naar het water, op wat zonder twijfel de gevaarlijkste reis zal zijn die ze in hun potentieel nog lange leven moeten maken – waarbij we de stem van David Attenborough met compassie maar feitelijk alle gruwelijke gevaren horen opsommen die de kleintjes moeten trotseren.

Mogelijk geeft dat harde schildje een vals gevoel van stootvastheid: een kind knijpt zo’n schildpadje minder snel fijn dan een hamster. Hoe het ook zij: wat helpt is dat ze nog geen zeven euro kosten. „Dus als zoonlief drie weken lang aan je jas loopt te trekken dat hij een schildpad wil, dan gaan ouders doorgaans in week vier overstag”, zegt Ivo Roessink, onderzoeker aquatische ecologie aan de WUR. „Zonder dat je weet waar je aan begint. En als zoonlief er dan drie weken later weer op uitgekeken is, wordt dat beestje voor dat geld net zo makkelijk in de sloot gezet”, vult WUR-ecoloog Fabrice Ottburg aan.

Op deze manier zijn de afgelopen jaren duizenden (vooral Noord-Amerikaanse) schildpadden in de Nederlandse natuur terechtgekomen. Die kleine schildpadjes worden niet alleen groot – de meeste waterschildpadden kunnen makkelijk het formaat van een flinke frisbee bereiken (30 tot 35 centimeter) – ze kunnen ook heel oud worden, zo’n dertig tot veertig jaar. Al zullen ze in Nederland in de vrije natuur niet meer dan tien jaar halen, ze blijven daar dus best een hele poos zitten.

Er zijn roodwangschildpadden waargenomen op de Waddeneilanden, die zijn daar echt niet zelf naartoe gezwommenFabrice Ottburg ecoloogecoloog

De roodwangschildpad (Trachemys scripta elegans) was jarenlang de voornaamste schildpad in de dierspeciaalzaken. Totdat de EU in 1997 de import ervan verbood. De handel schakelde toen soepel over naar twee andere ondersoorten: de geelwang- (T. scripta troostii) en geelbuikschildpad (T. scripta scripta). Sinds 2016 staan deze lettersierschildpadden op de Unielijst Invasieve Exoten, waarmee het importeren, verhandelen en houden van ál deze schildpadden verboden is. Toen is de handel overgestapt op de eveneens Amerikaanse zaagrug-, Floridasier- en de bijtschildpad, en later op de muskusschildpad.

Al deze soorten worden ondertussen in het wild in de Nederlandse natuur aangetroffen. Hoeveel precies is niet vast te stellen. Maar de aantallen groeien. Ieder jaar worden er meer schildpadden aangeboden bij opvangcentra. Bij de Stichting Schildpaddenopvang Nederland in het Friese Harkema zijn dat er dit jaar al 1.100, ten opzichte van 850 vorig jaar en 600 in 2018, zegt oprichter en beheerder Gerard van der Wijk. Dat zijn nog steeds grotendeels lettersierschildpadden, de verschuiving naar andere soorten komt met vertraging: in 2018 was het aandeel lettersierschildpadden 83 procent, dit jaar is dat nog maar 72 procent.

„We gaan ervan uit dat de meeste mensen die van hun schildpad af willen, de beestjes in het wild dumpen”, zegt Van der Wijk. „Als je grofweg weet hoeveel schildpadden er verkocht zijn en hoeveel er bij de opvang terechtkomen, dan kun je een grove schatting maken. We gaan ervan uit dat er zo’n 200.000 schildpadden in het wild in Nederland leven” – inclusief de landschildpadden.

Alle schildpadden in Nederland zijn exoten (ze komen hier van nature niet voor). De meeste worden waargenomen in de Randstad en stedelijk gebied, maar ze zitten over het hele land verspreid. En ieder exemplaar is uitgezet, zegt ecoloog Ottburg stellig: „Er zijn roodwangschildpadden waargenomen op de Waddeneilanden, die zijn daar echt niet zelf naartoe gezwommen.” De belangrijkste reden dat Ottburg dat met zekerheid kan stellen, is dat de exotische schildpadden zich hier niet kunnen voortplanten: het is hier simpelweg niet warm genoeg. „Deze schildpadden hebben ’s zomers een lange aaneengesloten periode nodig met een temperatuur van boven de 26 graden Celsius om zich te kunnen voortplanten. Dat geldt voor zowel de ei-aanleg in de schildpad zelf als de ontwikkeling van de embryo’s in afgezette eieren.”

Niets met schildpadden is explosief. Ze leggen geen honderden eierenIvo Roessink onderzoeker aquatische ecologieonderzoeker aquatische ecologie

Die omstandigheden hebben zich nog niet voorgedaan. Maar lang zal het niet duren. Vorig jaar publiceerde de Ravon een artikel waaruit bleek dat in Nederland eieren zijn gevonden van lettersierschildpadden waarin embryonale ontwikkeling had plaatsgevonden.

Zwemmen er dan tienduizenden tikkende tijdbommen rond in Nederland? „Niets met schildpadden is explosief”, zegt Roessink. „Ook de toename zal, wanneer ze zich gaan voortplanten, niet explosief zijn. Ze leggen geen honderden eieren, zoals rivierkreeften. Eerder een stuk of twintig, waarvan er dan een of twee volwassen worden.”

Als er nu tien in de stadsgracht zitten en straks twintig zal dat niet direct een probleem opleveren. „Maar in kwetsbare vennen of andere geïsoleerde wateren in de natuur kunnen ze ecologische schade veroorzaken, doordat ze de eieren en jongen van vissen of zeldzame amfibieën en insecten opeten”, zegt Roessink. Ottburg vult aan: „Dat kun je ook zien als indirecte economische schade: we steken in Nederland ontzettend veel geld in natuurbehoud, in de bescherming van de groene glazenmaker [een libelle] of de knoflookpad bijvoorbeeld. Dan zou je zeker ook iets moeten doen tegen de verspreiding van die schildpadden.” Daarbij kunnen deze schildpadden ook gevaarlijke ziektes overdragen aan inheemse reptielen en amfibieën.

Illustratie Roland Blokhuizen

Vooralsnog worden de schildpadden in Nederland nog niet bestreden. Het zijn er niet genoeg en de schade die ze al dan niet veroorzaken is relatief gering. Maar het worden er steeds meer. En in theorie kunnen ze wel kwaad. Volgens de opzet van deze rubriek dient zich dan de vraag aan: stel dat we ze actief moeten gaan bestrijden, zouden we ze dan kunnen opeten?

Dat is vooralsnog een theoretische kwestie. Allereerst omdat het er dus simpelweg niet genoeg zijn om een serieuze consumptie-kandidaat te zijn (zoals bijvoorbeeld nijlganzen of rivierkreeften dat wel zijn). Ten tweede is het simpelweg onmogelijk om in Nederland legaal een schildpad uit de natuur te onttrekken en te doden – dat is stropen en dat mag niet. (Tenzij je een dode schildpad vindt, maar dan weet je niet hoe lang die er al lag). Dus ik kan ze hier ook niet voorproeven voor u.

Toch heb de kans gehad om in ieder geval een van de besproken soorten te proeven, toen ik eerder deze maand op reis was in het zuiden van de VS.

Daar, voornamelijk rond de Mississippi-delta, bestaat een culinaire traditie om moerasschildpadden te bereiden. Vooral rondom New Orleans zie je die gerechten nog op menukaarten in restaurants. Dat is echt een lokaal gebruik. Even daarbuiten, ik zat meer richting de oostkust, vind je niet snel meer schildpad op de kaart – hetgeen niet wil zeggen dat het geen schildpaddengebied is: tijdens een twee uur durende kayak-tocht in Alabama zagen we zeker tweehonderd lettersierschildpadden zonnen op takken langs de oevers. Gelukkig bezorgde Exoticmeatmarkets.com ook wild snapping turtle meat in onze B&B in Charleston.

Door dat bijsmaakje zou zo’n schildpad zich denk ik ook goed lenen om ouderwets Limburgs zuurvlees van te maken

De common snapping turtles, of bijtschildpadden, die zo genoemd worden omdat ze venijnig kunnen bijten, komen voor in bijna heel de VS.

Het eerste dat opviel was de donkerrode tot roestbruine kleur van het vlees. Alle reptielen die ik tot nu gegeten heb – krokodil, python, Indische varaan – waren veel lichter van spierkleur (men zegt vaak dat ze naar kip smaken, ik ben het daar tot op zekere hoogte mee eens, in die zin dat het wit en weinig uitgesproken van smaak is.) Die donkerrode kleur van de schildpad is het gevolg van de zijn respiratiehuishouding, meent Roessink. Anders dan alligators die tijdens de winterslaap af en toe naar boven komen om adem te halen en wanneer het vriest altijd zorgen dat hun neusgaten boven het ijs uitsteken, blijven schildpadden soms weken onder water tijdens hun winterslaap. „Hun spieren zitten waarschijnlijk vol eiwitten met een heel hoog zuurstofbindend vermogen. Die zorgen voor die rode kleur, net zoals het zuurstof-transporterende hemoglobine ons bloed rood maakt”, aldus Roessink.

Dat rode vlees heeft een bijzondere zoete specerijengeur, iets kaneligs en tonen van sigarenkistjes of ceder. Het is behalve rood ook erg pezig en taai. Er zit niet veel vlees aan een schildpad, het zijn eigenlijk alleen de pootjes, binnen in dat schild zijn weinig spieren nodig. Die vier pootjes moeten evenwel dat hele schild met inhoud torsen, daarom zijn ze dus behoorlijk stevig. Sommige delen zijn wel rood te eten, als biefstuk. Maar het blijft kauwen, denk aan een ferme sukadesteak. Qua smaak lijkt meer op rund dan op wild, maar wel met een animale ondertoon en dus dat zoete, licht-speculazige aroma.

Alle traditionele recepten uit de creoolse en cajunkeuken uit de moeraslanden rond de Mississippi, zoals turtle etouffée, creole turtle soup of turtle gumbo, zijn dan ook stoofgerechten. Ook voor deep fried snapping turtle wordt het vlees eerst gestoofd voordat het gepaneerd de hete olie in gaat. Ook na het stoven, kan ik u vertellen, houdt het een beetje een bite. Door z’n eigen sterke smaak kan het flink wat kruiding en wat zuurs hebben. Door dat weeiïge, zoete, kruidige bijsmaakje zou zo’n schildpad zich denk ik ook goed lenen om ouderwets Limburgs zuurvlees van te maken. Maar dat moet u vooralsnog maar even ter kennisgeving van mij aannemen.


Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd