Mångmiljardmuta ska förmå Erdogan säga ja till svenskt Natomedlemskap

I Istanbul är missnöjet stort med den svenska S-regeringens vägran att lämna ut eftersökta misstänkta kurdiska terrorister som fått en fristad i Sverige. Magdalena Andersson hoppas nu att miljardbelopp av de svenska skattebetalarnas pengar i garantier till ett korruptionsomgärdat järnvägsprojekt i Turkiet med ett Putin närstående bolag som byggherre ska blidka landets islamistiska regim så att man slutgiltigt säger ja till Sveriges medlemsansökan i Nato. Det skriver Dagens Nyheter.

Det är Exportkreditnämnden (EKN) som regeringen beordrat ställa ut tre miljarder svenska skattekronor i lånegaranti till ett stort järnvägsprojekt i Turkiet. Projektet har kantats av korruptionshärvor och byggentreprenören, REC i storkoncernen Rönesans, har dessutom nära kopplingar till Rysslands halvdiktator Vladimir Putin. Risken är stor att de svenska skattebetalarna blir blåsta på pengarna.

Byggbolaget anses också vara nära lierat med Erdogan och hans regering och det kan därför vara strategiskt för Sverige att gynna just det företaget. Byggbolaget har bland annat uppfört Erdogans lyxiga presidentpalats med 1 150 rum (!) i huvudstaden Ankara med den facila prislappen på motsvarande sex miljarder svenska kronor. Även det byggprojektet kantades av korruptionshärvor.

Regeringen förnekar

Även om den svenska S-regeringen officiellt förnekar det, pekar det mesta på att den märkliga lånegarantin är ett sätt för statsminister Magdalena Andersson (S) och utrikesminister Ann Linde (S) att tina upp de frostiga relationerna med Turkiets president Erdogan och hans islamistiska AKP-regim.

Någon alternativ förklaring finns enligt bedömare inte till att myndigheten gett klartecken till en lånegaranti i den här storleksordningen och till ett projekt av det här slaget som man vid en politiskt opåverkad kreditbedömning med största säkerhet skulle ha sagt blankt nej till. EKN erkänner också att det handlar om ett ”högriskprojekt” som man om inga andra motiv funnits alltså inte skulle ha befattat sig med.

Alternativ till utlämning av misstänkta terrorister

Men risken att Turkiet inte ratificerar Sveriges medlemskap i Nato är också överhängande och den väger tyngre för den svenska regeringen. Det turkiska missnöjet har snarast ökat med den svenska regeringens ovillighet att lämna ut terrormisstänkta kurder. Enligt Erdogan är det till och med ett direkt löfte som Socialdemokraterna brutit.

Den svenska regeringen försöker nu i stället blidka den turkiska islamistregimen på andra sätt. Nya förhandlingar mellan de två länderna har aviserats som ska hållas bakom lyckta dörrar utan insyn för media och allmänhet.

Och nu framkommer alltså att påtryckningar av allt att döma utövats från Rosenbad på Exportkreditrådet för att åsidosätta en sedvanlig kreditprövning och bevilja ett i flera avseenden skakigt byggprojekt miljardgarantier. Det är inte endast de rent ekonomiska säkerheterna som det tummats på. Även de policydokument som säger att EKN ska främja miljö och mänskliga rättigheter och motverka korruption har i det aktuella fallet selektivt upphävts.

Handlingar har hemligstämplats

För att hindra transparens och insyn kring beslutet har myndigheten valt att hemligstämpla stora delar av beslutsunderlaget. Man hänvisar till att det skulle vara ”affärskänsligt” att offentliggöra dokumenten, men enligt bedömare handlar det snarare om det politiska känsliga i beslutet – både i hur det gått till och hur en fullt utvecklad myndighetsskandal skulle kunna påverka S-regeringen inför valet och relationerna med Turkiet i Natoförhandlingarna.

Det EKN valt att offentliggöra är sådana dokument som tjänar att ge beslutet ett sken av att vara ett legitimt sådant för att gynna svensk export i stället för att göra Erdogan på gott humör. Bland annat framgår att byggherren som motprestation förbinder sig att köpa 30 procent av projektets varor och tjänster från svenska företag.

Internationell kritik

Sveriges S-regering och EKN har i beslutet valt att slå dövörat till även hård internationell kritik mot de aktörer man ställer ut garantier till med de svenska skattebetalarnas pengar som säkerhet. Louise Brown är antikorruptionsexpert på konsultbolaget FCG och har tidigare arbetat på Transparency International och Världsbanken. Hon säger följande i en kommentar till beslutet:

– Bolagen som Sverige avser stödja är kända för korruption och skatteflykt i miljardklassen. Det är uppenbart korruption på högsta nivå med band till kleptokratin i både Turkiet och Ryssland. Om det finns kännedom om detta hos våra svenska beslutsfattare, men att man ändå väljer att blunda, är det oerhört allvarligt.

Inhemsk kritik

Skarp kritik kommer också i Sverige från Bo Rothstein, professor emeritus i statsvetenskap och expert på korruption:

– I Turkiet kan man nästan utgå ifrån att det förekommer korruption vid offentliga upphandlingar, det är ett slags normalläge. Det förefaller i nuläget väldigt märkligt att Sverige i denna kontext dessutom stödjer ett företag som har den stora basen för sina affärer i Ryssland. Ansvarig generaldirektör och minister måste förklara sig kring hur man resonerat, varför Sverige agerar på det här sättet, säger han till DN.

Även Paul Levin, som är föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet ställer sig kritiskt frågande till beslutet och menar att det givet alla kontraindikationer knappast går att se något annat skäl till att man ändå sagt ja än att det handlar om att förmå Turkiet att säga ja till Sveriges Natoansökan.

– För mig framstår det som ganska anmärkningsvärt att man fattat det här beslutet då det verkar finnas så höga risker med det. Det framgår inte heller tydligt i beslutet hur dessa risker ska hanteras. Det här är ett stort projekt med nära koppling till den turkiska regimen, i en tid då Sverige behöver ett ja till en Natoansökan från Turkiet. Även om man inte kan dra några enkla slutsatser så ligger det väldigt nära till hands att dra sådana kopplingar, säger han till DN.

Tros ha inverkat på Turkiets ja till svensk kandidatstatus

Svenska Exportkreditnämndens klartecken för krediter till järnvägsbygget tros redan ha spelat en roll för att Turkiet inte lade in sitt veto i det första skedet i Sveriges Natoansökan utan valde att godkänna Sverige som kandidat land. Grönt ljus från EKN meddelades i juni bara ett par veckor innan Turkiet bytte fot från ett direkt veto-nej till ett kandidat-ja. i EKN sitter representanter från både utrikes- och finansdepartementet direkt underställda några av S-regeringens tyngsta ministrar.

Regeringen kommenterar endast DN:s uppgifter på lägsta nivå: ”Beslutet har inte med förhandlingarna att göra”, skriver kommunikationschefen Beatrice Arnesson i ett kort sms till DN. En pressekreterare, Tobias Eke Vestergren, underställd utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) förnekar på liknande sätt i ett informellt mejl att regeringskansliet på något sätt ska ha ”gett vägledning” om vilket beslut man velat se i det aktuella ärendet.

Exportkreditnämnden har helt lagt locket på och vägrar svara på alla frågor från media som berör det aktuella beslutet. Det gör även utrikesminister Ann Linde (S) och utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S). De senare för att signalera att de inte haft något med beslutet att göra.

En socialdemokratisk regerings(o)vana

Detta är inte första gången som Socialdemokraterna i regeringsställning använder mutverktyget för säkra en plats i en internationell organisation.

För att erövra en stol i FN:s prestigefyllda säkerhetsråd mutade den dåvarande S-ledda regeringen flera regimer med ifrågasatt demokratisk legitimitet i tredje världen för att erhålla deras röster när den aktuella säkerhetsrådsstolen skulle besättas. När media försökte granska skandalen beslöt regeringen hemligstämpla alla dokument som belägger oegentligheterna kring processen.


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

1:27 Minst 16 dödade i masskjutning i USA
1:27 Minst 22 dödade i skjutning i USA
1:24 Bilarbetarstrejk i USA kan vara på väg mot slut
1:09 Katter räddade från att bli korv och spett
0:05 Barbies filmsuccé lyfter Mattel
23:08 Billerud vill kapa 80 jobb i Grums
20:23 Johnson är en gyllene kompromiss
19:03 Ryska robotprov med kärnvapenhälsning
18:46 Tredje raka – Barcelona ångar på i Champions League
18:15 Prigozjin lär spöka för Putin länge än
17:45 ”Riksbankens fria roll är problematisk”
17:40 Akut behov av officerare: ”Massa varningsklockor”
16:07 Nya fabriken står klar men kunderna sviker
16:03 Inga ryska skidåkare i vinterns tävlingar
15:53 Hur mycket behöver kulturen politiken?
15:23 ”Osannolikt” att Tovefallet prövas av HD
15:23 Experten: Osannolikt att Tovefallet tas upp i HD
15:20 Klassikern får maxbetyg: ”Given spelare för alla”
15:06 Bröd återkallas – kan innehålla plast
15:00 Oppositionen behöver gå i familjeterapi
14:16 Frankrike redo bryta mot "mänskliga rättigheter" för att skicka hem farliga invandrare
12:55 Svenska Akademiens ordbok klar efter 140 år – nu inleds censuren
11:27 Maja Hellman frias för mordet på Tove
11:29 Marknaden har svängt – höga räntor länge till
11:03 Götblad vill att fler engagerar sig mot brottsligheten
10:59 Ryska regioner träffade av ukrainska drönare
10:01 Slösande Dolly-kult lämnar smockan i luften
9:56 Snabb metod ger säkrare diagnos vid bröstcancer
9:28 Londonbörsen nästan störst i Europa igen
9:25 Gick till val på att heja på Putin – vann
9:25 Gick till val på att låta som Putin – vann
9:05 Domstol stänger utredning om John McAfees död
8:25 Bäst i världen på luftvärn – kan sälja till Sverige
8:24 ”Orimligt lång väntan på ersättningar”
7:48 Efter dödsskjutningen: Kunde ha varit mina barn
7:30 Mindre kommers kommer inte rädda fotbollen
7:11 Larm om explosion i Ankara
6:55 Svaga kronan gör Nobelpriset allt mindre värt
6:01 Hög överdödlighet vid vaccinering mot corona
5:11 Apple lovar att fixa överhettade mobiler
5:00 Strunt samma om du ”såg det komma”
4:45 Rasar mot nya dygnsvilan: Horribelt feltolkat
4:31 Bombmakare beväpnar båda sidor i gängkrig
22:15 Bostadsjätten tredubblar hyran – via Airbnb
20:00 Ville köra in på en motorcykel – stoppades
18:41 Dubbla röda kort och självmål när Liverpool föll
18:15 Vilken dag tog det svenska slaveriet slut?
17:58 Kickboxning i Husby: ”Meningsfull fritid”
17:58 Kickboxning i förorten: ”Finns ett stort behov”
17:45 ”Kriminella arbetsgivare slipper rättsprocesser”
16:27 USA: Ny omröstning inför nedstängning
16:27 USA: Nytt kompromissförslag inför nedstängning
16:27 USA:s budget: Förslag utan Ukrainastöd
16:01 Haaland mållös i Citys första förlust
15:30 Roligt men endimensionellt om nyandlighet
15:06 17-åriga supertalangen hjälte för Djurgården
15:06 17-årige supertalangen hjälte för Djurgården
14:53 Fick genistämpel – blev superspridare av myter
14:02 Invandrarlag kränkt av slutsignal – misshandlade funktionär
13:32 Starkt svenskt rekord i dödsskjutningar i september
13:30 Han pekar på hur historien ständigt skrivs om
12:38 Upprört vid koranbränning i Malmö
11:57 Därför styrs USA av åldringar
11:55 C svänger: ”Må bästa energislag vinna”
11:43 Oktober inleds med superlåga elpriser
10:55 Islands läskiga underjord ska bli grön export
10:30 Ulveson är fenomenal som plågad tonsättare
9:55 Ekonomen: Så sparar du in bäst
9:01 Likheten med vår tid är genuint obehaglig
8:46 Vägglusvågen: Frankrike slår till mot blodsugarna
8:37 Centerpartiet svänger om kärnkraft
8:37 C svänger – säger ja till mer kärnkraft
8:14 ”Kulturen i Hammarby finns ingen annanstans”
8:14 Löpare flydde dopningskontroll
7:47 Stor granatbrist: "Fattas väldigt mycket pengar"
7:38 Franska Akademien har fått en ny ledare
7:32 Höjt kreditbetyg för Portugal
7:19 ”Det finns en risk i att inte behandla”
7:07 Champagnemiljardären misstänkt för penningtvätt
6:34 Så kan militärpolisen hjälpa polisen
6:22 Turkiet fördömer demonstration i Stockholm
5:45 Småsparare satsar på svag krona
5:02 Nya tvångsmedel paradigmskifte för övervakning
5:01 ”Attraktiva personer får alla fördelar”
5:00 Polis får nytt vapen mot gängen: "Vi är redo"
5:00 Grattis, Kina – till 74 år av förtryck
4:59 ”Ska hjälpa dem som inte har blod på händerna än”
3:00 Heavy metal-bok blir livlig festdiskussion
22:15 ”Marvel-maraton är ett helvete”
22:15 Dyrbara droppar och slottsboenden i Cognac
20:44 Nedstängning rycker obönhörligt närmare i USA
19:51 Pilot tog kokain – strax före avfärd
19:51 Trycket ökar: På vems sida står Nilsson?
18:59 Våldsdåd får ungdomar att söka sig till city
18:24 Centerpartiet: Ja till aktiv dödshjälp
18:15 Värt att tänka på när man tänker på romarriket
18:13 Varnar: USA:s nationalparker kan behöva stänga
17:54 Då kan riksdagen stänga det öppna samhället
17:54 Filip: Är själviskt – men jag vill inte sluta knarka
17:23 Polisen: Därför kan vi inte varna grannar