Vakanüvis yazdı: Şu 'faiz' dedikleri

Faizin sadece modern zamanlarda değil tarihin eski dönemlerinden beri var olduğunu kaleme alan Vakanüvis, tarihteki örnekleri anlattı.

Şu “faiz” dedikleri…

Vakanüvis

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faizlerin düşürülmesindeki ısrarı, sonuçlarını göstermeye başladı.

Merkez Bankası’nın aldığı son kararla iki yıl aranın ardından faiz tek haneli rakama indi. Para Politikası Kurulu, haftalık repo faizinin yüzde 10,50’den yüzde 9,00’a çekildiğini açıkladı.

MB ayrıca, ağustos ayından bu yana takip edilen “faiz indirim döngüsü”ne de son verdi.

Böylece faiz epeyce bir süre – en azından – yüzde 9 seviyesinde tutulmaya çalışılacak, daha ideal bir hedef ise tek rakamlı oranı daha da aşağılara çekebilmek elbette.

İlk toplumlarda “İşini gör, malımı geri getir” denirdi

Faiz…

Küçük bir kesim dışında hemen herkes, faizin ekonomik hayatta olumsuz bir unsur olduğu konusunda hemfikir. Buna rağmen, günlük hayatta faiz var olmaya devam ediyor.

Üstelik, modern zamanların bir konusu da değil. Tarihin çok ama çok eski devirlerinden bu yana faiz insanın olduğu hemen her yerde var olmuş. Faize dair birden fazla tarif olmakla birlikte işin esasının “paradan para kazanmak” olduğu tartışılmaz bir gerçek.

Kimisi; “Üretim faktörleri içerisinde yer alan sermayenin belirli bir süre ve belirli bir orandan kiraya verilmesi sonucu elde edilen gelir” diyor; kimisi, “Borç alınan bir para karşılığında, vadesine göre borç verene ödenen parasal miktar” diyor. Bazıları da “Sermaye sahiplerinin belli bir dönem için paranın likiditesinden vazgeçip bir başkasına ödünç vermesinin karşılığında aldığı bir vazgeçme veya kullanımını erteleme bedeli” diyor.

İlk insanlar, sadece aynî borç verme ile aynî borç almayı biliyorlardı. Avcı ya da tarımsal ürün sahibi, elindeki fazlalığı, avlanamayan ya da tarımsal üretim yapamayan kişiye, daha sonra geri alma şartıyla vermekteydi. Bu şekilde sadece borcu ödeme sözünü alarak, karşılıksız aynî borç veriyor, ihtiyacı olduğunda da alacağını aynî olarak geri alıyordu. Ancak insanlar mallarını muhafaza etmenin yollarını öğrendikçe karşılıksız ve faizsiz borç verme konusunda da isteksiz olmaya başlamışlardı. Böylece insanlar, verilen karşılığında geri alırken yanında bir fazlalık alma şartını getirmeye başlamışlardı.

İşte toplumlarda faiz, bu şekilde ortaya çıkmıştı. Paranın icadıyla takas ekonomisinin zayıflaması, buna bağlı olarak da ekonomi ve ticaretin genişlemesiyle birlikte faiz de giderek yaygınlaşmıştı.

Tarihî kayıtlara göre, faizle ilgili ilk düzenleme, Mezopotamya’da Hammurabi Kanunlarında yer almaktaydı. Babil Kralı Hammurabi’nin yürürlüğe koyduğu kanunlarda kredi, faiz, garanti, rehin gibi konulara ilişkin tam 150 madde bulunmaktaydı.

Hindistan’da zengin az, fakir çok faiz öderdi

Faizin tarih içerisindeki örnekleri arasında Hindistan’da değişik bir uygulama vardı. Hindililerin kutsal kitabı “Manou – Dahroma – Şastra”da faizi yasaklamak şöyle dursun, borç verme işlemlerinde alınacak faiz oranları yer alıyordu.

Toplumdaki bazı sınıflardan yüksek faiz almak Brahman dininin “ilahî bir buyruğuydu.” Buna göre, “mümtaz tabakalar” borç alırsa bu borcun faiz oranı yüzde 24’le sınırlıyken, işçilerde bu oran yüzde 36, köylülerde ise yüzde 60’tı.

Antik Yunan’da fakirler, vücutlarını faize verirdi Eski Yunan’da, dönemde fikirlerine önem verilen Eflatun gibi, Aristo gibi kimi filozoflar, toplumsal yapıyı bozduğu gerekçesiyle faize karşı çıkan söylemler geliştirmişlerdi.

Aristo, “Politika” isimli eserinde, “Faizcilikten nefret edilir ve bu nefret haklıdır. Çünkü para değiş tokuş içindir, faiz ise paradan doğan para anlamına gelmektedir. Dolayısıyla, servet edinme yolları arasında, doğaya en aykırı olanı faizdir.” diyordu.

Ayrıca, “Para, yumurtlamayan kısır bir tavuktur.” sözü de ona aitti. Aristo bunları söylüyordu ama ekonomik sistemde faiz olağanca ağırlığıyla varlığını hissettiriyordu.

Öyle ki, Antik Yunan’da dar gelirliler, vücutlarını yüksek faizlerle işleme koydurur, bir tür “faiz kölesi” olur, buna karşılık aldıkları borçla geçinmeye çalışırlardı.

Böylesi borçlanmalarda faiz oranının yüzde 40’lara yaklaştığı bile görülmüştü. Roma İmparatorluğu’nda faiz işleri daha da kurumsal hale gelmişti.

Buna göre, tefeciler uyguladıkları faiz oranlarına göre sınıflandırılıyor, devlet katında “meslek erbabı” olarak görülüp, ayrıntılı kurallarla çalışmaları sağlanıyordu.

Kilise faize “günah” derken, rahipler faizle borç veriyordu

Tarih içinde tevhid çizgisinde toplumlara ulaşan dinlerin hepsinde faiz kesin bir şekilde yasaklanmıştı. Yahudilik ve Hıristiyanlık’ta da durum farklı değildi. Ancak zaman içinde Yahudi fıkhında, “Birbirinize değil ama başka dinlerdekilere borç verirken faiz alabilirsiniz.” hükmü yer almıştı.

Hıristiyanlık’ta da İncil’deki “İyilik yapın, karşılık beklemeden ödünç verin.” ikazı ile Hz. İsa’nın aynı doğrultudaki tavsiyesi vardı. Bu açık hükümler neticesinde Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde faiz yasağı vardı. Ancak bir süre sonra dejenerasyon başlayacak ve halka İncil’den faiz yasaklarını okuyan kilise mensupları, ihtiyacı olanlara ise faizle borç veriyorlardı.

Roma Kilisesi, bunun üzerine yasaklama getirmiş, bu yasağı sadece din adamlarına yönelik olarak uygulamış, toplumdaki faizli işlemlere ilişkin ise etkin bir yaptırım getirmemişti. Zaten ruhban sınıfın faizle borç vermesinin de önü alınamayacaktı.

Aquinas: Zaman Tanrı’ya ait, o halde faiz Tanrı’ya karşı bir suç

Hıristiyan dünyasında faize en sert karşı çıkış, Dominikan rahip Thomas Aquinas’a aitti. Aquinas, “Ödünç verilen para için faiz alınması, ortada satılan hiçbir şey olmaması nedeniyle adalete aykırıdır.” diyordu.

Aquinas ayrıca, faizi zamana dair farklı yorumlarıyla da mahkûm ediyordu. “Zamanın fiyatı” olarak faizin talep edilemeyeceğini savunan Aquinas, “Çünkü zaman bütün insanlar için ortaktır ve Tanrı’ya aittir. Öyleyse zamanın geçmesine karşılık faiz ödetmek hem hırsızlıktır hem de zamanı insanlara bedava veren Tanrı’ya karşı işlenmiş bir suçtur.” demekteydi.

Krallar, Haçlı Seferleri için faizle borç alıyorlardı

Papalık da bu görüşlere uyuyormuş gibi davransa da “reel politik”te durum farklıydı. Roma’nın faiz yasakları, kâğıt üzerinde kalmaya mahkûmdu. Roma Kilisesi’nin müttefiki Avrupa krallıkları, savaşlarda içinde düştükleri maddî zorlukları faizle buldukları borçlarla aşmaya çalışıyorlardı.

Krallar ve hatta Papalık, İslam dünyasına karşı peş peşe düzenledikleri Haçlı Seferleri’ni finanse edebilmek için pek çok kez Venedik ve Cenova gibi, tefecilik düzeni ekonomilerinde önemli bir yer tutan küçük devletlerden borçlar almışlardı.

Protestanlık faizi hiç sorun etmemişti

Katolik dünyasında durum böyleyken, Protestanlık ise faize karşı çıkmamıştı. Bu mezhebi formülleştiren isimlerden birisi olan Calvin, faizi Hıristiyanlığa aykırı görmemiş, sadece devleti yönetenlerin faizin sömürü konusu yapılmasına karşı tedbirler almaları gerektiği görüşünü savunmuştu.

Rönesans ve takip eden çağlarda birçok Avrupa ülkesinde faiz yasakları peyder pey kaldırılmıştı. Bu dönemde, “Faizin haklı bir gelir kaynağı olduğu” görüşü yaygınlık kazanmış, sanayi devrimiyle birlikte de faiz oranlarını belirleyen faktörlerin neler olabileceğine dair kuramsal yaklaşımlar geliştirilmişti. Modern düşünürlerden Max Weber (ö. 1920) “Protestan Ahlâkı ve Kapitalizmin Ruhu” isimli çalışmasında, 16. yüzyılda yaşayan zenginlerin çoğunluğunun Protestanlığı kabul ettiğini anlatarak, bunda, faizli işlemler de olmak üzere bu yeni mezhebin serbest ticarî anlayışının etkisi olduğunu vurgulamıştı.

Peygamber Efendimiz: “Faizin her çeşidi ayağımın altındadır”

İslam’ın temel kaynağı Kur’an-ı Kerim’deki birçok ayette ise faiz çok net bir biçimde yasaklanmıştı. “Ey iman edenler! Allah’tan korkun ve şayet müminlerseniz faizi terk edin.” (Bakara, 278) hükmünün değişik versiyonları Kur’an’ın muhtelif yerlerinde tekrarlanmıştı.

Riba, Cahiliye Dönemi’nde çok ağır şartlarla toplumsal hayatta yer almaktaydı, İslamiyet toplumsal yapıyı bozan bu uygulamayı sonlandırmıştı. Peygamber Efendimiz (sav) de Veda Hutbesi’nde, “Faizin her çeşidi kaldırılmıştır, ayağımın altındadır.” buyurmuştu.

- Prof. Dr. Tekin Akdemir, Araş. Gör. Şahin Yeşilyurt, “Devlet Borçlarının Dini ve Felsefi Temelleri”, Yönetim Bilimleri Dergisi, Kasım 2018

- Prof. Dr. Mahmut Özdemir, "Faiz (Riba) Kavramına İslami Bir Yaklaşım", Eski Yeni Dergisi, Yıl 2010

- Dr. Bünyamin Demirgil, Doç. Dr. Hakan Türkay, “Tarihsel Süreç İçerisinde Faizin Kuramsal Açıdan Gelişimi”, Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Cilt 18, Sayı 2, 2017


Football news:

<!DOCTYPE html>
Kane on Tuchel: A wonderful man, full of ideas. Thomas in person says what he thinks
Zarema about Kuziaev's 350,000 euros a year in Le Havre: Translate it into rubles - it's not that little. It is commendable that he left
Aleksandr Mostovoy on Wendel: Two months of walking around in the middle of nowhere and then coming back and dragging the team - that's top level
Sheffield United have bought Euro U21 champion Archer from Aston Villa for £18.5million
Alexander Medvedev on SKA: Without Gazprom, there would be no Zenit titles. There is a winning wave in the city. The next victory in the Gagarin Cup will be in the spring
Smolnikov ended his career at the age of 35. He became the Russian champion three times with Zenit

3:00 Christopher Nolan'ın gözünden sinema ve zamanın derin ilişkisi...
3:00 Emmy Adayı 'The Bear'ın yaratıcısı Christopher Storer'dan yeni dizi geliyor...
2:55 Kontrolden çıkan tır tarlaya uçtu, sürücü tırı bırakıp kaçtı
2:42 İstanbul'da aranması olan 636 zanlı yakalandı
2:40 ABD'de silahlı saldırı: 22 ölü, 60 yaralı
2:23 Beyoğlu’nda Tarihi Gueive Han’da yangın
2:16 Beyoğlu’nda Tarihi Gueive Han’da yangın: Giriş kat alev alev yandı
1:43 Asansör kazasında hayatını kaybeden öğrencinin kimliği belli oldu
1:36 Aksaray'da hafif ticari araca çarpan motosikletli öldü
1:34 Merkez Bankası'nın faiz kararı bugün belli olacak
0:58 Öğrenci yurdundaki asansör kazasının detayları belli oldu
0:50 BMGK'de ABD ve Rusya'nın ateşkes tasarıları karşılıklı veto edildi
0:44 İstanbul'daki asayiş uygulamasında aranması olan 636 zanlı yakalandı
0:32 Huzur İstanbul uygulamasında 636 zanlı yakalandı
0:27 KYK yurdunda asansör kazası: 1 öğrenci öldü
0:21 Akdeniz'de 3.8 büyüklüğünde deprem
0:12 Kütahya'da engelli uyuşturucu satıcısı tutuklandı
0:00 Sarıgol’de orman yangını
0:00 Emre Kongar : Demokratik ve laik Cumhuriyet sınıfsaldır
0:00 Orhan Bursalı : İsrail kışkırtırken, Erdoğan Hamas’la yerel seçimlere oynuyor
0:00 Barış Terkoğlu : Çıkarsa tezkere Bahçeli gitsin askere
23:40 Yağlık ayçiçeği fark ödemesi desteği artışı Resmi Gazete'de
23:38 İspanyol bakandan Avrupa ülkelerine çağrı: İsrail ile ilişkileri kesin
23:36 Tohum kullanımı desteğinde değişiklik yapılmasına ilişkin karar Resmi Gazete’de
23:24 KYK yurdunda asansör düştü: 5 ölü
23:24 KYK yurdunda asansör düştü: Ölü ve yaralılar var
23:22 Aydın'da yurtta yaşanan asansör kazasında 1 öğrenci öldü
23:14 Iğdır'da 400 öğrenciden "Atatürk silüeti" koreografisi
23:12 Aydın’da öğrenci yurdunda asansör kazası: 1 ölü
22:57 UEFA Şampiyonlar Ligi'nde gecenin sonuçları: PSG, Milan'ı farklı geçti
22:23 Kurum: Türkiye'yi depreme dirençli hale getirmek istiyoruz
22:18 Ataşehir’de seyir halindeki araç alev alev yandı
22:17 Biden: Gazze'de sivillerin öldüğüne eminim, bu savaş açmanın bedeli
22:15 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı: Kredi kartına taksitte ilave önlem
22:10 Afyonkarahisar'da trenin çarptığı traktörün sürücüsü hayatını kaybetti
22:01 Bakan Bolat: Kişi başına milli gelir 17 bin 550 dolara ulaşacak
21:59 BM Güvenlik Konseyi'nde ABD ve Rusya'nın İsrail-Hamas savaşına dair karar tasarıları karşılıklı reddedildi
21:52 Netanyahu duyurdu! Yeşaya (İşaya) kehaneti nedir? İşte İşaya kehanetleri…
21:50 Bakırköy Adliyesi’nde cinayet duruşması sonrası kavgada gözaltı sayısı 4’e yükseldi
21:43 Yerli ve Milli Parti'den AKP'ye: İktidar miting yapmaz
21:30 Kütahya’da bedensel engelli uyuşturucu satıcısı tutuklandı
21:30 CHP'li Altaca Kayışoğlu: Neden bizzat devlet eliyle yeni FETÖ’ler yaratmaya çalışıyorsunuz?
21:26 Katil İsrail Gazze'yi Hiroşima'ya çevirdi! 19 günde bir atom bombası gücünde patlayıcı kullandılar | İşte bölgede yaşananlar
21:21 Düzce'de mantardan zehirlenen 3'ü çocuk 8 kişi hastanelik oldu
21:20 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı Resmi Gazete'de
21:20 İstanbul'da aracıyla drift atan sürücüye 20 bin 342 TL ceza
21:15 Galericiye silahlı saldırı olayında şüpheli sayısı 9’a yükseldi
21:12 Ataşehir’de aracıyla drift atan sürücüye 20 bin 342 TL ceza
21:09 Gazze'de 38 Birleşmiş Milletler personeli öldü
21:02 Savaş muhabirinin eşi, oğlu ve kızı katil İsrail tarafından katledildi! ABD Dışişleri Bakanı Blinken 'sesini kesin' demişti
20:56 Babasının beylik tabancasıyla kendini vurdu
20:54 İsrail saldırılarında Gazze Şeridi’nde 38 BM personeli öldü
20:48 Fransa'da Filistin paylaşımı yapan futbolcunun 7 yıla kadar hapsi isteniyor
20:47 Türkiye'nin Helsinki Büyükelçiliği'ne saldırı
20:37 KüçükÇiftlik Park’ın büyülü yılbaşı kasabası Wonder Village’da sahne alacak sanatçılar açıklanmaya başladı!
20:35 Ukrayna'da nükleer santral yakınında patlama meydana geldi
20:33 Ormandan topladıkları mantarı yiyen 3'ü çocuk 8 kişi zehirlendi
20:30 Fenerbahçe ve Beşiktaş, UEFA Konferans Ligi sahnesinde
20:23 Ataşehir'de drift yapan otomobil sürücüsüne 20 bin 342 lira ceza
20:14 İzmir’de düzensiz göçmen operasyonu: 213 göçmen yakalandı
20:13 AK Partili Halit Yerebakan'dan Büyük Filistin Mitingi'ne çağrı
20:11 Biden skandal Gazze açıklaması: Rakamlara güvenmiyorum
20:03 Yolcu otobüsü seyir halindeyken alev topuna döndü
20:02 Halk TV'de sular durulmuyor
20:01 Celtic taraftarları, Şampiyonlar Ligi maçında Filistin bayrakları açtı
20:01 Suriye'de ABD üssüne peş peşe saldırı
20:01 Kiracıların yeni kabusu tahliye taahhüdü dayatması oldu
19:58 Katil İsrail'in tarihle örtüşmeyen yalanları A Haber'de çürütüldü: Yahudilerin eline geçen toprak yüzde 1'i bulmaz
19:58 Suriye'deki ABD üssüne art arda saldırılar
19:55 Milli Savunma Bakanlığı “Bir gece ansızın” notuyla duyurdu: 19 hedef vuruldu!
19:51 Afyonkarahisar’da tren kazası: Traktör sürücüsü hayatını kaybetti!
19:50 Konutların turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi
19:47 Muğla’da acı olay: 28 günlük bebek boğularak hayatını kaybetti!
19:45 Filistin'de hangi örgütler var ve Ankara ile ilişkileri ne?
19:39 Türk ürologlar Ankara'da bir araya gelecek
19:35 PKK'ya hava harekatı: 19 hedef imha edildi
19:34 Celtic taraftarı Filistin'e destekten vazgeçmiyor! Şampiyonlar Ligi maçında dünyaya Gazze mesajı
19:29 Muğla Fethiye’de korkunç kaza: Otobüsün arka camı boğazını kesti!
19:29 Taraftarlar Nenad Bjelica'ya geri istiyor! İşte nedeni...
19:28 Emniyet’te şok açığa almalar
19:28 Son dakika! MSB'den Irak'ın kuzeyine yapılan hava harekatına ilişkin açıklama
19:27 Irak'ın kuzeyinde 19 hedef imha edildi
19:26 Bir gece ansızın... Türk jetleri Irak'ın kuzeyini vurdu
19:22 İsrail'in saldırılarında El Jazeera muhabirlerinin aileleri de katledildi
19:22 İsrail'in saldırılarında Al-Jazeera muhabirlerinin aileleri de katledildi
19:21 Irak'ın kuzeyine hava harekatı! 19 hedef imha edildi | MSB "Bir gece ansızın" sözleriyle duyurdu
19:21 İran'dan Gazze çağrısı: Müslüman ülkeler bu savaş suçları karşısında pasif kalmamalı
19:21 Putin'den İsrail-Filistin gerilimine ilişkin açıklama: Barışın anahtarı iki bağımsız devlet
19:19 Son dakika: Irak'ın kuzeyine hava harekatı! 19 terör hedefi imha edildi
19:16 Gazze Sağlık Bakanlığı yetkilisi CNN Türk'te açıkladı! En fazla 24 saat yetebilecek yakıt kaldı
19:14 Celal Şengör'e protesto şoku: ''Tacizci hoca istemiyoruz''
19:12 Birleşmiş Milletler'den açıklama: Gazze'de ölenlerin yüzde 40'ı çocuk
19:06 İzmir’de denizde ayak bileğine su bidonları bağlı cesedin kimliği belli oldu!
19:04 Öfke, kıskançlık ve kaos: 'Wicker' filmi, Olivia Colman ve Dev Patel'ı bir araya getiriyor...
19:04 İspanya'dan Avrupa ülkelerine İsrail çağrısı: İlişkileri kesin
19:04 Kahramanmaraş'ta konteyner kentte akıma kapılan depremzede hayatını kaybetti
19:00 Sokak ortasında yaralı halde bulundular, silahlı saldırıya uğradıklarını söylediler
19:00 Ünlü ekonomistten Dolar kuru için yeni tahmin
18:58 Dünya Bankası’ndan savaş uyarısı: Küresel etkileri olacak
18:57 New York Times'ın video analizi: Gazze'deki hastaneyi İsrail vurdu