Bosnia and Herzegovina

Afrički ratni zločinac pušten iz zatvora koji se koristi kao karantin zbog koronavirusa

Bivšem čadskom diktatoru Hisseneu Habreju odobreno je 60 dana kućnog pritvora od strane  ministarstva pravde Senegala  zbog prijetnje COVID-19 u zatvoru gdje izdržava doživotnu kaznu.

"Habre nije pušten. Hissene Habre još uvijek je u zatvoru, jednostavno se promijenilo mjesto pritvora ", rekao je ministar pravosuđa Malick Sall u saopćenju kasno u ponedjeljak.

"Habre je međunarodni politički zatvorenik kojeg nam je povjerila međunarodna zajednica, a njegova sigurnost je odgovornost države Senegal."

Sudija u Senegalu odobrio je 72-godišnjem Habreu dvomjesečno odmor od zatvora u kojem je izdržavao doživotnu kaznu zbog zločina protiv čovječnosti, jer se zatvor sada koristi kao karantinski smještaj novih zatvorenika sa koronavirusom.

On je vladao Čadom od 1982. do 1990. godine, a osuđen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na suđenju koje je podržala Afrička unija u senegalskoj prijestolnici Dakar 2016. godine.

Udruženje žrtava njegovog režima usprotivilo se ovoj odluci kazavši: "Zdravstvenu krizu ne treba koristiti kao izgovor za prijevremeno puštanje Hissenea Habrea."

Čadska istražna komisija procijenila je da je pod Habreovim režimom ubijeno 40.000 ljudi.

Inače, broj smrtnih slučajeva u Africi koji se povezuju s koroanavirusom povećao se za još 50 te sada ovaj kontintent bilježi 492 preminulih. Na cijelom kontinentu je potvrđeno 10.252 slučaja oboljelih od koronavirusa, pokazuju podaci Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prenosi Al Jazeera.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Witzel on Sancho: He is one of the best players of his generation
Favre about Mike Sancho: I didn't see Anything – I can't judge. I don't know why he did it
The championship will resume on June 20
PSV does not plan to buy out Rodriguez. The defender will return to Milan
Bergomi on Icardi's transfer to PSG: Parisians don't have the prestige of Inter
Alan Shearer: I Want Mbappe to play in the Premier League. I see only one club for him – Newcastle
Sancho on a t shirt that says justice for George: We should not be afraid to speak out for what is right