logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Bennett odobrio izgradnju jevrejskog naselja u centru Hebrona

Prema izraelskim medijima, Bennett je odobrio plan gradnje naselja koje je predviđeno da bude u centru Hebrona, na trgu Al-Senth (Al-Hisbe), koji je Izrael zatvorio nakon masakra 1994. godine.

Naveli su da će za realizaciju projekta biti srušeno 50-ak palestinskih zgrada u gradu Al-Hisbeu.

Palestinci koji žive u Starom gradu u Hebronu pokušavaju živjeti u teškim uvjetima zbog ograničenja izraelskih vojnika i napada jevrejskih doseljenika.

U naselju gdje se nalazi 100-ak kontrolnih punktova, živi gotovo 400 jevrejskih doseljenika.

Trenutno se na području Istočnog Jerusalema nalazi 18, a na Zapadnoj obali 250 ilegalnih jevrejskih naselja u kojima živi gotovo 650.000 jevrejskih doseljenika.

Jevrejski doseljenici nerijetko izvode vandalske napade u palestinskim naseljima, podsjeća Anadolija.

Jedan od najbrutalnijih takvih napada dogodio se prije tri godine kada je zapaljena kuća porodice Devabishe u mjestu Duma kod Nablusa u kojoj su smrtno stradali 18-mjesečno dijete i njegovi roditelji.

U drugom napadu, Baruch Goldstien je 25. februara 1994. godine otvorio vatru u džamiji i tom prilikom ubio 29 Palestinaca, a ranio njih 125.

Nakon toga, izraelske vlasti su iz sigurnosnih razloga, dio u kojem se nalaze mezari vjerovjesnika Ishaka ostavili muslimanima da tu dolaze, a druge dijelove oslobodili za Jevreje.

Jedan dio je pretvoren u sinagogu. Dijelove koji su podijeljeni naizmjenično mogu da posjećuju i muslimani i Jevreji, ali samo u određenim terminima, prenosi Al Jazeera.

(Vijesti.ba / FENA)

Themes
ICO