Bosnia and Herzegovina

BiH na posljednjem mjestu u Evropi prema učešću djece u predškolskim programima

Prema učešću djece u predškolskim programima, BiH se nalazi na posljednjem mjestu među evropskim zemljama. Oko 17 posto djece u BiH, od čega samo oko dva posto djece iz ugroženih grupa, pohađa predškolske ustanove, pokazala su ovo istraživanja, nakon kojih je Save the children pokrenuo društveno odgovornu kampanju „Svako dijete - bez izuzetka“. Kako je u emisiji "Danas" pojasnio Denis Šiljak iz organizacije Save the children, cilj kampanje je osigurati predškolsko obrazovanje svakom djetetu.

- Čak i kada je u pitanju zakonom obavezan predškolski program u godini pred polazak u školu, procenat djece koja su njime obuhvaćena je nizak, tek oko 50 posto. Problem je i što se obavezni program u godini pred polazak u osnovnu školu ne provodi u svim dijelovima BiH, iako njegovo trajanje od 150 sati raspoređenih na dva sata sedmično, predstavlja samo neophodni minimum, objasnio je Šiljak.

Organizacija Save the Children u BiH kroz svoj program već dugi niz godina potiče vlasti u BiH u provedbi obaveznog predškolskog programa. U okviru kampanje "Svako dijete - bez izuzetka" Save the Children poziva na stvaranje mogućnosti da sva djeca imaju osnovu za dobar i jednak početak kroz pristup obaveznom predškolskom obrazovanju.

- Posebno se to odnosi na isključenu i marginaliziranu djecu, kao što su djeca pripadnici etničkih manjina, djeca s poteškoćama u razvoju, djeca bez roditeljskog staranja i djeca pod rizikom od razdvajanja od porodice, te djeca koja žive u siromaštvu ili udaljenim ruralnim područjima, istaknuo je Šiljak.

Football news:

Solskjaer: Manchester United is always about winning. Fearless play from a position of strength is the DNA of our club
Setien has a great relationship with Abidal. They discussed the next season
Blanc about Rabiot: Juventus must be patient because they have a huge talent in their hands
Union wants to test 22 thousand spectators for coronavirus before a match, so that the club's games will be sold out
Nani: Cristiano could never accept defeat. After living with him, I also became allergic to them
Norwich in the 5th time relegated to the championship – the most of all clubs in the Premier League
Antonio made a poker game with Norwich. He is the first West ham player in 39 years with 4 goals in a League match