Bosnia and Herzegovina

Bjelorusija nudi ubjedljive dokaze o stranom miješanju u nemire

MINSK - Minsk je spreman na konstruktivni dijalog sa inostranim partnerima i može da ponudi ubjedljive dokaze o stranom miješanju u aktuelna dešavanja i nemire u Bjelorusiji, saopštilo je večeras bjelorusko Ministarstvo inostranih poslova.

"Predlažemo da objektivno i bez emocija sagledamo šta se, kako i zašto ovo danas dešava u Bjelorusiji. Spremni smo za konstruktivni, a glavno je, objektivni dijalog na ovu temu sa svim inostranim partnerima. Spremni smo da predstavimo konkretne, neoborive dokaze koje otkrivaju pozadinu ovih događaja, uključujući miješanje spolja", navodi se u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Ministarstvo je ocijenilo kao nedopustive izjave nekih evropskih zvaničnika o situaciji u Bjelorusiji poslije završetka predsjedničkih izbora u toj zemlji.

"Hvala na izjavama podrške suverenitetu i nezavisnosti Bjelorusije. U isto vrijeme je apsolutno nedopustivo da jedan broj evropskih činovnika brzopleto izlazi s najvažnijim za našu državu saopštenjem, bez pokušaja da objektivno sagledaju i realno ocijene situaciju", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ocjenjuje da su neki zaključci doneseni na osnovu "jednostranih informacija i otvorenih laži".

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko ranije je izjavio da su demonstrantima na protestima u noći između nedjelje i ponedjeljka upravljali pomoću telefonskih poziva iz Velike Britanije, Poljske i Češke.

Football news:

Kroos on captains: Ramos is the best possible option
This is the first time Jorginho has not scored a penalty for Chelsea. Allison hit the first 11-yard shot for Liverpool
Mane scored twice for Chelsea at Stamford bridge. Only Coutinho and McManaman were able to do this
Tiago made his debut for Liverpool, replacing Henderson in the match against Chelsea
The referee after VAR removed Christensen for a foul on the main. This is the first red Chelsea in the Premier League since 2018
Barca defender of Modibo Interesting Everton, and Wolverhampton, Leicester and Benfica
Semedu for 40 million euros will move from Barca to Wolverhampton (ESPN)