Bosnia and Herzegovina

Blater: Nismo primali mito, bilo je političkih intervencija da se Mundijal dodijeli Kataru

Bivši predsjednik FIFA Sep Blater (Sepp Blatter) ponovo je odbacio optužbe američkog pravosuđa o primanju mita za dodjelu mundijala 2018. Rusiji i 2022. godine Kataru.

Za dodjelu svjetskih prvenstava 2018. i 2022. postojao je "džentlmenski dogovor" u Izvršnom odboru FIFA - Mundijal 2018. Rusiji, a 2022. SAD, rekao je Blater za "Frans pres", te dodao: 

- Bilo je nekoliko političkih intervencija da se Mundijal 2022. godine dodijeli Kataru i to je sve. U takvoj vrsti donošenja odluke dolazi do političke intervencije na visokom nivou.

Dodijela Mundijala 2022. godine SAD nije uspjela zbog uplitanja predstavnika francuske vlade tadašnjeg predsjednika Nikolasa Sarkozija (Nicolas Sarkozy) za vrijeme jednog ručka sa Mišelom Platinijem (Michel) koji je tada bio član Izvršnog odbora FIFA. Platini je priznao da je glasao za Katar, ali i to da je tu odluku donio prije pomenutog ručka. 

Prema američkom pravosuđu, rukovodioci FIFA, prvenstveno iz Južne Amerike, primili su mito za glasanje o mjestu održavanja Mundijala 2018. i 2022. godine. Međutim u dokumentima pravosuđa se ne navode autori davanja mita.

U dokumentima se pominje slučaj bivšeg potpredsednika FIFA i predsednika konfederacije Severne i Centralne Amerike i Kariba (Konkaf) Džeka Vornera (Jack Warner), koji je optužen da je primio četiri miliona funti kroz brojne ofšor kompanije kako bi podržao kandidaturu Rusije za domaćina Mundijala 2018. godine. U tom slučaju se pominje još jedna osoba, koja je navodno djelovala kao kontakt osoba, a opisana je kao bliska Blateru.

- Može se pomisliti da je to Piter Hargitej, ali ja nisam nijednom savjetniku rekao da interveniše - rekao je Blater.

FIFA, koja je podsjetila da ima status "žrtve" u postupcima koje je pokrenula američko pravosuđe, navodi da pažljivo prati tok istrage.

Football news:

Captain Valeika was born in Moscow. Russian Russian mother, father-conductor, performed with Celine Dion and still supports Spartak
Scott Makemine: Looking cuts with Zidane, Vieira, Keane. Amazing box-to-box
Jessie Lingard: Last season, I didn't force myself or set goals. It's like a new start
Fjortoft about Werner: Timo is the best talent in Europe. If Liverpool want him, he will be there
The Union was suspended from matches the forward Poltera. The player did not want to take a pay cut
Ex-Guardiola assistant: Messi will be able to play in midfield like Xavi in a few years
Kante resumed individual training at the Chelsea base