Bosnia and Herzegovina

Bolnicama u SBŽ-u donirani respiratori, pogoršana epidemiološka situacija

Nabavu je financirala Europska unija, u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, kojeg provodi UNDP BiH.

Voditelj Sekcije operacija za pravosuđe i unutarnje poslove i reformu javne uprave Izaslanstva EU u BiH Nicolas Bizel kazao je novinarima da je jedan respirator koštao 66.000 maraka, najavivši da će EU nastaviti podržavati BiH u vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa.

- EU će nastaviti podržavati BiH u ovim teškim vremenima i do sada je bolnicama širom zemlje isporučila medicinsku opremu, vrijednu oko sedam milijuna eura - kazao je Bizel.

Kako je kazao, BiH može očekivati i nastavak pomoći za oporavak od ekonomske krize.

- Već je osigurano 73 milijuna eura pomoći, a bit će i 250 milijuna eura dodatne makroekonomske pomoći za oporavka od ekonomske krize i spašavanje radnih mjesta - naglasio je Bizel.

Ističući da se radi o izuzetnoj vrijednoj donaciji, ravnatelj Bolnice "Dr fra Mato Nikolić" Velimir Valjan upozorio je na pogoršanu epidemiološku situaciju, te je pozvao nadležne institucije da reagiraju.

- Nažalost, dolazi vrijeme u kojem bez ovakve pomoći EU i međunarodne zajednice zaista nećemo moći funkcionirati. Ukoliko gledate epidemiološku situciju u SBŽ-u, mogu slobodno reći da ona prelazi u jedno kaotično stanje. Bolnica za plućne bolesti je puna, pa će sutra nekih osam najtežih pacijenata preći u našu bolnicu. Šest mjeseci pozivamo ljude na razum, a sada pozivam nadležne institucije - inspekcije, sudove, tužiteljstva i policiju, da poštuju zakon koji nalaže da se u vrijeme epidemije provode i represivne mjere. Očito da nam zdrav razum do sada nije uspio - naglasio je Valjan.

Direktor Bolnice Travnik Mirsad Granov potvrdio je, također, da se bolnice SBŽ-a suočavaju s velikim izazovom.

- Naša bolnica do jučer je raspolagala sa šest respiratora, od kojih je jedan u kvaru, a na tri su bili priključeni pacijenti. Vidite i sami da se situacija usložnjava... U Bolnici za plućne bolesti i TBC u Travniku imamo 40 pacijenata i ne znamo kada će doći u stanje potrebe za respiratorom. Sve to govori koliko nam ova pomoć znači - naglasio je Granov.


Usljed pogoršane epidemiološke situacije, za četvrtak je najavljena i sjednica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva SBŽ-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

Steaua and Serbia's Backa Topola played 6:6 in the Europa League. For the first time in the history of European competitions, both teams scored 5+
B-36, Senderyuske and Kolos from the village of Kovalevka. These teams, unlike Dynamo, reached the next round of the Europa League
💥 A Europa League match in which everything seems crazy: the score is 6:6, a comeback with five, a winning penalty shootout from the debutant goalkeeper
Depay may move to Milan from Lyon as part of a Package deal
Rafael Benitez: The rivalry with Jose was good for the game. Liverpool were able to compete with Chelsea
Liverpool can play Arsenal, Tottenham can play Chelsea in the 4th round of the League Cup
Coach of Lokomotiv Tbilisi: the victory over Dynamo made Georgians proud of us