Bosnia and Herzegovina

Čemu služi i da li štiti dijamantska maska od milion i po dolara

Izraelska juvelirnica predstavila je zaštitnu masku za lice od zlata prekrivenu dijamantima, koja će biti najskuplja na svijetu, ne nižoj od milion i po dolara.

Masku od 18-karatnog bijelog zlata, sa efikasnim N99 filterom, krasiće 3.600 belih i crnih dijamanata, objašnjava kreator maske, Isak Levi, vlasnik draguljarske radionice "Ivel".

Kako navodi Levi, kupac je imao tri zahtjeva - da unutar maske bude filter N99, da bude završena do kraja godine i da bude najskuplja na svijetu, što je, naravno, bilo "najlakše ispuniti", kaže kreator.

Ime kupca nije otkriveno, ali se zna da je u pitanju kineski poslovni čovjek koji živi u Sjedinjenim Državama.

Pretpostavlja se da će ova glamurozna maska unijeti izvjesnu ekstravaganciju u zaštitnu opremu koju je sada obavezno nositi u brojnim zemljama. Sa svojih 270 grama težine, maska će, osim što će biti najskuplja, biti skoro 100 puta teža od tipične zaštitne maske - te njenom vlasniku vjerovatno neće biti naročito praktična za nošenje.

Tokom intervjua u svojoj juvelirnici koja se nalazi u blizini Jerusalima, Levi je pokazao nekoliko dijelova maske koji su već prekriveni dijamantima.

"Novcem ne možete kupiti sve, ali možete kupiti veoma skupu masku protiv kovida 19, i njen budući vlasnik će vjerovatno privući pažnju kada je bude nosio. Vjerujem da će biti veoma srećan s njom",  dodaje Levi.

Međutim, tako ekstravagantna maska mogla bi da pošalje pogrešnu poruku u vrijeme kada su milioni ljudi širom svijeta ostali bez posla i prolaze kroz ekonomske poteškoće. Levi ipak ističe, da iako neće on nositi ovu masku, zahvalan je i srećan što im je pružena ova prilika.

"Srećan sam jer nam je ova maska omogućila dovoljno posla za sve naše zaposlene i što će im ona osigurati radna mjesta u veoma izazovnim vremenima s kojima se danas suočavamo. Ukoliko se pojavi još neka kompanija i izradi ovakvu masku, to će za nas biti podsticaj da nađemo drugog kupca koji će biti spreman da plati još više", siguran je Isak Levi.

(rts.rs)

Football news:

The Italian Ministry of health called for the suspension of Serie A due to coronavirus
Chelsea loaned Barkley to Aston Villa
Mourinho on the exchange with Lampard: just expressed the opinion of the old coach to a young colleague. Be calm when the team wins
The Premier League was spooked by chaos with a penalty for playing with his hand (6 for 3 rounds). The judges were asked to take into account the context - proximity to the opponent and the position of the hands
Bayern midfielder kuizans will be examined in Leeds today, the transfer amount is 20 million euros
Bayern can sign Lemar from Atletico
Kolasinac will move to Bayer from Arsenal for 11 million euros + bonuses (Fabrizio Romano)