Bosnia and Herzegovina

Cilj je da DF, GS i SD na lokalne izbore izađu u koaliciji pod nazivom SPD

Pokret za socijalnu pravdu i demokratiju (SPD) formiran je kao široka platforma za saradnju i objedinjavanje socijaldemokratskih i drugih građanskih stranaka i organizacija. Jedan od ciljeva SPD-a je bio da DF, GS i Socijaldemokrati BiH na predstojeće lokalne izbore izađu u koaliciji pod nazivom SPD, navodi se u saopćenju DF-a.

- Taj cilj nije u potpunosti ostvaren. Naziv SPD je izostao, ali je postignut dogovor između DF-a, GS-a i Socijaldemokrata BiH o zajedničkom nastupu. Taj dogovor obuhvaća koaliciju DF-a i GS-a u općinama gdje su prijavljeni te zajedničkih kandidata DF-a i Socijaldemokrata za gradonačelnika Tuzle i načelnika općine Lukavac - navodi se u saopćenju DF-a.

Demokratska fronta navodi da će sastav lista za općinska vijeća odražavati osnovne ciljeve SPD-a, a to je zajedništvo i ujedinjenost ovih političkih partija kao putokaz za daljnje okupljanje i ujedinjavanje socijaldemokratskih stranaka Bosne i Hercegovine.

- SPD podržava i čvrsto stoji iza koalicije DF-a, GS-a i SD-a BiH kao temelja na kome treba objediniti sve socijaldemokratske i građanske stranke u jednu snažnu političku organizacija koja će se pojaviti na narednim općim izborima - navodi se u saopćenju DF-a, uz napomenu da prioritetan cilj SPD-a ostaje izgradnja Bosne i Hercegovine kao građanske i sekularne države.

- Znamo da se taj cilj može ostvarivati samo kroz institucije sistema. Na tom putu morat će se uskladiti nacionalna i građanska prava. U konačnici, BiH mora postati država punih ljudskih prava i građanskih sloboda na cijelom njenom prostoru. Taj put neće biti lak niti brz, ali ga samo zajedno možemo ostvariti - poručuju iz DF-a, naglašavajući da izazovi koji stoje pred našom državom, traže od svih socijaldemokratskih i građanskih stranaka da prevaziđu postojeće nesuglasice, jer samo zajedno možemo uspješno realizirati ciljeve u korist države i njenih građana - zaključuje se u saopćenju.

Football news:

Manchester United is ready to pay about 12 million pounds for Telles. Porto wants 18 million, the player considers the requirements too high
Guardiola on the composition of the city: We have 13 players. We need players from the Academy
Bale on time in Real Madrid: No regrets. I grew up as a person and a footballer
Kolyvanov about Rostov's departure from the Europa League: Karpin will understand the reasons, but such defeats leave an imprint
Lampard on Mendy: Petr Cech is a reference point for any goalkeeper at Chelsea
Balotelli is close to a 1+1 contract with Genoa
Juande Ramos: bale gave a lot to Real Madrid. I am sure he has his own truth in the situation with Zidane