logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Čudesni miris jasmina koji podstiče optimizam i euforiju

Opojni i neodoljiv miris jasmina svima je dobro poznat, ali ova biljka karakterističnog cvijeta ima nevjerovatna blagotvorna dejstva. Profesor Hans Hat i doktorka Olga Sergejeva iz Njemačke tvrde da može da zamijeni lijekove protiv anksioznosti i pilule za spavanje.

Jasmin daje osjećaj mirnoće, smanjuje nervnu napetost, poboljšava raspoloženje i kvalitet sna, pozitivno djeluje i na balans hormona, umanjuje talase vrućine, povećava libido.

Ukoliko u svom domu imate ovu biljku, uvjerićete se i sami u njenu moć. Jasmin držite blizu prozora, na južnoj strani i na hladnom mjestu, a kao zamjenu možete da koristite eterično ulje jasmina.

Ime jasmina potiče od arapsko-persijske riječi yasmin. Najčešće ga sade radi njegovog predivnog senzualnog mirisa, te grmolike zelene krošnje, koja se ovija uz razne vrtne konstrukcije i zidove. Cvjetovi jasmina su obično bijeli, međutim neke vrste mogu imati i žute cvjetove. Cvjeta u proljeće i ljeto, mada neke vrste (poput jasminum nudiflorum) cvjetaju i zimi.

Proizvodnja parfema

Cvjetove jasmina koriste u svijetu za proizvodnju najcjenjenijih parfema i ulja, a njegovo skupocijeno ulje pomaže kod različitih indikacija: depresije, apatije, ravnodušnosti, bolova svih vrsta, pripreme za porod, postnatalne depresije, nedostatka samopouzdanja, impotencije, frigidnosti, dermatitisa, njege svih tipova kože, naročito suve i osjetljive.

Uzgajajući jasmin u vašem vrtu, na balkonu ili terasi za vrijeme njegovog cvjetanja od maja do septembra napolju, a u ostakljenim prostorima tokom cijele godine uživaćete u svim gore navedenim njegovim vrijednostima.

Nazivaju ga još i cvijet sretnog braka koji ništa ne može uznemiriti i poremetiti - vjeruje se da mali zamotuljak osušenih latica jasmina ako stavite ispod jastuka na godišnjicu braka definitivno čuva brak i on postaje čvršći…

Upotreba u aromaterapiji

U masaži i kupci jasmin je izvrstan za opuštanje nervnog sistema, te za probleme PMS-a, menopauze i menstruacije. Pomaže pri oporavljanju nakon poroda, a masiranje stomaka za vrijeme poroda ublažava bolove i olakšava izbacivanje posteljice nakon rođenja djeteta.

Njegov spektar djelovanja najviše je orijentisan na čovjekovo psihičko stanje, podstiče optimizam i euforiju, preporučuje se osobama kojima su izraženi poremećaji vezani uz stres i depresiju. Primjenjuje se kod problema frigidnosti i impotencije, olakšava porod i podstiče stvaranje mlijeka, ali ne preporučuje se koristiti u trudnoći. Ako ga spaljujete, pomaže za prehlade, kijavice, kašalj i prsne infekcije. Dobro ga je kombinovati s bergamijom, muškatnom kaduljom i agrumima.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO