Bosnia and Herzegovina

Da li je sigurno dojiti bebu ako majka ima COVID19?

Koja praksa se preporučuje pri dojenju u slučaju kada majka ima COVID-19 i kolike su šanse da se virus prenese na bebu preko majčinog mlijeka, u novom videu „60 sekundi o koroni“ objašnjava pedijatrica dr. Edisa Taković Padder.

Dr. Edisa Taković Padder je završila medicinski fakultet na Wayne State School of Medicine u Detroitu. Specijalizirala je pedijatriju na Children’s National Medical Center u Washington D.C.u i članica je Američke akademije pedijatrije i Bosansko-hercegovačke akademije nauke i umjetnosti.

„Svjetske zdravstvene organizacije preporučuju da se bebe koje rode majke pozitivne na koronavirus prvo okupaju da bi se virus koji bi mogao biti prisutan na bebi skloni. Također, prema ovim preporukama, dozvoljava se da beba bude u istoj sobi s majkom nakon poroda, ali ako je moguće, da bude na udaljenosti od dva metra“, kaže dr. Taković Padder i napominje da kada je u pitanju dojenje, dozvoljeno je da majka koja ima COVID-19, a osjeća se dovoljno dobro, doji svoju bebu.

„Majka mora oprati ruke prije dojenja i nositi masku tokom dojenja. Ako se majka ne osjeća dobro, ona može ispumpati svoje mlijeko i dati nekome drugom da nahrani bebu kroz flašicu. Studiji su pokazali da je rizik od prenosa kornavirusa kroz dojenje i majčino mlijeko veoma mali. Bitno je naglasiti da je majčino mlijeko izuzetno važno za izgradnju bebinog imuniteta, i može pomoći bebi da se odbrani od koronavirusa“, kaže dr. Taković Padder, prenosi N1.


 


Football news:

Thomas Tuchel: When you go to Chelsea, you sign up for trophies. I am not afraid of this
Tuchel on Chelsea: With all due respect to Lampard, I couldn't help but jump at the chance
Arteta on the comparison of the Youngster and Messi: It is a losing battle, but Martin has the qualities Arsenal need
Johnson on Tuchel: The coach at Chelsea is the hottest place in world football. He could be sacked in six months
Ramos will not play with Levante due to injury, most likely. Today, he did not train with Real Madrid
When Griezmann passes to Messi, it's beautiful. Barcelona after 2:1 with Rayo
Flick is not thinking about leaving Bayern, but there are problems in his relationship with Salihamidzic