Bosnia and Herzegovina

FUCZ odgovorila kako su nabavljeni respiratori i zašto "Srebrena malina"

SARAJEVO - Komisija za bezbjednost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH dobila je dodatne odgovore od Federalne uprave Civilne zaštite o realizovanim nabavkama u toku pandemije korona virusa, s posebnim osvrtom na aferu nabavke 100 respiratora.

Odgovori su danas stigli na adresu članova Komisije, prenosi televizija "N1".

Tako su iz FUCZ na pitanja "kako su firme bez referenci dobijale posao" i "zbog čega Uprava nije poslala specifikacije na adrese 21 firme koje su ovlaštene za uvoz medicinske opreme", odgovorili:

"Federalna uoprava civilne zaštite zbog proglašenja stanja nesreće na području FBiH efikasno obavljala zaštite i spašavanja stanovništva, te zbog nestašice neophodnih sredstava i opreme na tržištu zaključivala ugovore sa dobavljačima kako bi i sredstva i opremu imali u što je moguće kraćem roku".

U odgovorima stoji da je količina respiratora određena na osnovu zahtjeva Federalnog Zavoda za javno zdravstvo i pregleda potreba zdravstvenih institucija na području FBiH.

Kako navode u odgovorima, od Federalnog zavoda za javno zdravstvo traženi su invazivni respiratori za djecu i odrasle i u skladu sa zahtjevom takvi su nabavljeni.

U odgovorima, koje je objavila televizija "N1", stoji da ugovor sa firmom "Srebrena malina" nema anekse, te da je izvornim ugovorom bilo predviđeno da se sporovi rješavaju mirno.

Na pitanje "da li je specifikacija za nabavku mijenjana na način da je tražena jedna vrsta uređaja, a dobijena druga", iz FUCZ su odgovorili da je isporuka izvršena u skladu sa ugovorom.

Football news:

In Bulgaria, too, there are problems with the virus: there are 16 cases in one team (it seems that it was caused by one player of the opponent). But it reached the semi-finals of the playoffs!
Ronaldo: The fight against racism is not for the sake of blacks, but for the sake of each of us. No one is born a racist
Joleon Lescott: Messi and Ronaldo are super freaks! Sterling follows them
Maurizio Sarri: Now is not the time to think about Lyon. Atalanta is very good, it is difficult to play against them
De Bruyne has no intention of leaving Manchester City, even if the club is banned from the Champions League
Zlatan on Rangnick in Milan: I don't even know who it is
Abraham fulfilled the conditions for an automatic extension of his contract with Chelsea until 2023