Bosnia and Herzegovina

Goražde ponovo bez vode, traži se reakcija Tužilaštva

I dok broj zaraženih osoba koronavirusom ponovo raste, Goraždanima probleme stvara i to što su ponovo tokom dana bez vode. Tako je bilo i jučer.

Najčešći odgovor koji daju nadležni u Javnom komunalnom preduzeću “6. mart” je da je došlo do pucanja cijevi ili se radi na zamjeni dotrajalih. Najkritičnija tačka je potisni cjevovod od Fabrike vode u Vitkovićima do Goražda.

Tako je i posljednja najava glasila da će "zbog rekonstrukcije potisnog cjevovoda" građani ponovo biti bez vode do okončanja radova.

Goraždani su najprije zbijali šale na vlastiti račun, ali na temperaturama višim od 30 stepeni snage za to ponestaje. Neodgovornost, bahatost, nesposobnost, komentari su koji se mogu pročitati na društvenim mrežama, a upućeni su odgovornima u komunalnom preduzeću i Gradskoj upravi.

Sve su glasniji i prijedlozi da se protestima reagira na uskraćivanje vode, kao osnovnog ljudskog prava, te da se bunt zbog izgradnje betonskih obaloutvrda pretvori u šire proteste zbog ukupne situacije u gradu sa neriješenim životnim pitanjima poput vodosnabdijevanja.

- Ovo je sramota. Sramota je da u 21. vijeku nemamo kap vode - jedan je od komentara Goraždana.

Traži se i reakcija Tužilaštva, jer je Goražde prije dvadesetak godina uložilo blizu 3,7 miliona dolara u izgradnju cjevovoda. Kvalitet cijevi je, međutim, takav da one ne mogu izdržati pritisak te dolazi do čestih pucanja.

- To da nemamo vode više i nije vijest. Napišite kad je ovaj grad bude imao - jedna je od poruka sa društvenih mreža.  

Football news:

Champions League format for Atletico: Simeone's team is still an underdog, but now they have the best chance
Atletico claims the goalkeeper of the national team of Serbia and Eibar Dmitrovic, compensation – 20 million euros
The FA Cup will be held without replays in the 2020/21 season, and there will be one match in the 1/2 final of the League Cup
Ronaldo's entourage denied the option of moving to Barcelona. Cristiano is happy at Juventus
Matuidi moved to Inter Miami Beckham
Morata is one of Juve's candidates for the forward position
Karl-Heinz Rummenigge: Messi can only be stopped if you deprive him of the pleasure of the game