Bosnia and Herzegovina

​Graničnoj policiji BiH potrebna pomoć zbog sve većeg pritiska migranata

"Granična policija Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti sama odgovoriti sve većem pritisku migranata, tim više što zelenu granicu BiH čuva jedan policajac na 25 kilometara. Stoga poduzimamo sve moguće mjere i postavljamo nove modalitete suradnje, kako bismo učinkovitije djelovali kada je riječ o nezakonitim migracijama", kazao je Galić na sastanku s predstavnicima Službe za poslove sa strancima BiH, SIPA-e i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

On je naglasio važnost suradnje policijskih agencija sa susjednim zemljama kako bi se što učinkovitije djelovalo u borbi protiv nezakonitih migracija, priopćeno je iz GP BiH.

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić istaknuo je kako BiH poštuje potpisani Sporazum o readmisiji s Republikom Hrvatskom te kako je više od 85 posto zahtjeva koje su vlasti Hrvatske uputile prema BiH, odnosno prema Službi za poslove sa strancima, pozitivno riješeno.

Ujić je napomenuo kako funkcionira skraćeni postupak readmisije s Hrvatskom, o čemu će se u narednom razdoblju razgovarati i sa Srbijom i Crnom Gorom te je izrazio i potrebu održavanja redovitih sastanaka radi rješavanja svih otvorenih pitanja u suradnji partnerskih agencija dviju država.

Zamjenik glavnog ravnatelja MUP-a RH Jozo Šuker istaknuo je da hrvatski MUP ima zadaću unaprijediti suradnju u svim segmentima djelovanja na granici Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a naročito nakon nedavno održanog sastanka ministra unutarnjih poslova RH i ministra sigurnosti BiH.

"To se prije svega odnosi na unaprjeđenje sustava readmisije i sustava mješovitih ophodnji, bez namjere da Bosna i Hercegovina bude 'hot-spot' za ilegalne migrante", izjavio je Šuker i zamolio partnerske agencije u BiH da im pruže svu potrebnu pomoć oko navoda u vezi s eventualnim kršenjem ljudskih prava migranata, kao i navoda o navodnim nezakonitim postupcima od hrvatske policije, kako bi se oni istražili od mjerodavnih tijela GPBiH.

Sudionici sastanka pored razgovora o readmisiji i mješovitim ophodnjama, razgovarali su i o drugim zajedničkim aktivnostima, među kojima su i operativne akcije koje se realiziraju s ciljem sprječavanja krijumčarenja ljudi. Poseban naglasak je stavljen na nove modalitete suradnje u vezi s nezakonitim migracijama, koje sve više pritišću granicu Bosne i Hercegovine, kao i susjednih zemalja.

Zaključili su kako je unaprjeđenje suradnje primarni cilj policijskih agencija u BiH s MUP-om RH te kako je potrebno češće i redovitije održavanje ovakve vrste sastanaka, navodi se u priopćenju.