Bosnia and Herzegovina

​Hadžović: Učenici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji 7. rujna u školskim klupama

Učenici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji vraćaju se u školske klupe 7. rujna 2020. godine, kada i počinje nova školska godina, potvrdio je za Klix.ba resorni ministar Rašid Hadžović.

Povratak učenika u školske klupe, kako  je kazao, može spriječiti samo naređenje kriznih stožera kao što je to bilo 11. ožujka, kada su uslijed pandemije koronavirusa donijeli naređenje da se zatvore škole.

Ističe kako se na organizaciji nastave uz poštivanje epidemioloških mjera intenzivno radi, kako bi se omogućio siguran povratak u školske ustanove.

"Zavod za javno zdravstvo već radi na pravilima kako će se djeca ponašati u školama. Ključna stvar je da epidemiolozi naprave pravila ponašanja, a mi ćemo ih poštivati. Već smo osigurali dezinfekciona sredstva za sve škole“, kazao je Hadžović.

Prema njegovim riječima, povratak u školske klupe žele roditelji, učenici, ali i nastavnici, direktori i Ministarstvo.

"Mi hoćemo da se djeca vrate u školske klupe, a epidemiolozi i krizni stožeri su ti koji će dati svoju ocjenu stanja“, zaključio je Hadžović.

Povratak učenika u školske klupe podržavaju i medicinski stručnjaci. Prof. dr. Jurica Arapović, specijalista infektolog iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, smatra da se djeca apsolutno trebaju vratiti u školske klupe i u novu školsku godinu krenuti pod prilagođenim okolnostima uz poštivanje epidemioloških mjera. Razlog tome, kako kaže, vidi u činjenici da djeca ne obolijevaju od težeg oblika bolesti.

"Apsurdno je zamišljati održavanje nastave online, dok se u isto vrijeme ljudi mogu okupljati kroz noćna okupljanja u ugostiteljskim objektima, šira okupljanja bilo prijateljska, rodbinska, vjerska i razne manifestacije", kaže Arapović.

Međutim, smatra da bi trebalo donijeti univerzalno mišljenje na federalnom nivou s obzirom na to da je u FBiH proglašeno stanje epidemije Covida-19.

Ugledni mostarski ljekar Braco Hajdarević kaže kako je svima postalo jasno da se ne može čekati da korona ode kako bi se život nastavio.

"Mislim da je očito da koronavirus neće nestati jedan dužio period, već će biti prisutan i iduću ne samo školsku i studentsku, nego i privrednu i svaku drugu godinu. Mi moramo živjeti s koronom i stvoriti uvjete da nam ta korona ne zaustavi život u potpunosti“, zaključio je Hajdarević, piše Klix.

Football news:

Glebov received a red card for a foul on a Maccabi player in midfield. Var on match no
Aaron Ramsay: Under Pirlo, Juve players have more fun
Aubameyang on the decision to stay at Arsenal: Arteta is a key factor. He said: You can create a legacy here
You will get high from Rostov's goal as from your favorite song. Shomurodov from the fly in touch closed a crazy pass Normann 40 meters
Valery Karpin: Maccabi is a playing, pressing team. It is very dangerous to let her do everything
Barcelona will make one last attempt to sign Lautaro
Lingard's agents are in talks with clubs from England and Europe