Bosnia and Herzegovina

HRVATSKI ZASTUPNIK BOJAN GLAVAŠEVIĆ: 'Nadam se da će na čelo Srbije doći neko čija ruka nije nosila 'kalašnjikov' po okupiranom Sarajevu'!

Hrvati napadaju predsednika Srbije jer govori da je 'Oluja' zločin, ali i zato što se usuđuje da iznosi istinu o Jasenovcu. "Jutarnji list" čak poziva Srbe da glasaju za one kojima Zagreb vjeruje, piše prorežimski tabliod iz Srbije Informer.

Informer piše da je "proustaški režim u Zagrebu pokrenuo dosad najprljaviju kampanju protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

-U očigledno orkestriranoj medijskoj akciji juče su samo na portalu 'Jutarnjeg lista' u razmaku od dva sata objavljena dva teksta u kojima se otvoreno poziva na rušenje Vučića, a srpski birači se pozivaju da izaberu novog lidera, onoga u kojeg bi Zagreb imao poverenja, piše Informer.

Medveda boli istina

Tabliod navodi da se najprije oglasio potpredsjednik hrvatske vlade i ministar 'branitelja' Tomo Medved, koji je rekao da je 'srpskoj politici potreban preokret'!!

- Nažalost, i ove godine čuli smo neutemeljene poruke, iskrivljavanje istorije i i vidjeli performanse iz Sremske Rače u režiji onih koji su sudelovali u agresiji na Hrvatsku. Poruke koje čujemo ovih dana nisu poruke civilizirane i evropske Srbije, ali svoj put oni određuju sami... Zbog svih nestalih hrvatskih branitelja i civila, i dalje želim da verujem da se preokret u politici službenog Beograda može dogoditi jer je on i te kako potreban kako bi se priznali zločini i kako bi nam se dostavili podaci o osobama nestalim u ratu. Ponovo ću istaći i pozvati Srbiju da im Hrvatska bude primer kako se treba suočiti sa izazovima, a ne stvarati nove razdore - poručio je Medved, kome, prema mišljenju Informera "strašno smeta to što je Srbija još jednom obilježila stradanje Srba, ali i to što predsjednik Vučić uvijek i u svakoj prilici otvoreno govori da je 'Oluja' zapravo strašan ratni zločin i najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Informer dalje piše da se medugo nakon Medveda, oglasio i hrvatski zastupnik Bojan Glavašević "koji se usudio našoj državi dijeliti lekcije iz demokratije i poštovanja ljudskih prava".

- Dijalog su svojevremeno uspostavili Ivo Josipović i Boris Tadić. Nijedan od njih dvojice nije imao ruke okrvavljene u ratu, niti je ratnim huškanjem dolivao ulje na lomaču nacionalne mržnje devedesetih... Dijalog nije teško uspostaviti s ljudima čiji životopis nije priča o konstantnim pokušajima gašenja dijaloga i profiterstva na ljudskoj agoniji. Ali kako razgovarati s čovjekom koji i danas guši dijalog u vlastitoj zemlji i koji ratnog zločinca iz Vukovara Veselina Šljivančanina naziva prijateljem i dekretom ga postavlja u Glavni odbor svoje stranke, SNS-a?! Vučić od svojih stavova iz devedesetih nije odstupio ni milimetar, samo ih je umotao u celofan malo drugačije retorike. Svaki dijalog s takvim čovjekom je unapred osuđen na propast, jer je s njegove strane neiskren... - konstatovao je Glavašević, a onda "nacrtao foto-robot političara iz Srbije po mjeri Zagreba":

- Možemo razgovarati s pojedincima i organizacijama iz Srbije, poput Aleksandre Jerkov i 'Žena u crnom', i podržavati ih. I, na kraju, možemo se nadati da će s vremenom na čelo Srbije opet doći neko s kim ćemo moći da radimo na pomirenju, iskreno i prijateljski, neko čija ruka nije nosila 'kalašnjikov' po okupiranom Sarajevu, i nije uprljana mržnjom - napisao je Glavašević, a prenio 'Jutarnji'.

"Klasična zamjena teza"

Komentarišući sve ovo, predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da se u hrvatskim medijima već duže vrijeme vodi najcrnja kampanja protiv državnog vrha Srbije, naročito protiv predsjednika Vučića.

- Oni prave zamenu teza, pa pričaju da su pomirenje i bilo kakav napredak nemogući dok je Vučić na vlasti. Međutim, stvar je potpuno drugačija. To pomirenje će biti moguće tek kada se Hrvatska suoči sa svojom ustaškom prošlošću i tek kada prizna genocid nad Srbima u NDH. Tek kada se katolička crkva pokaje za genocid i kada Hrvatska odbaci ustašku Tuđmanovu politiku... Tek kada prestane da slavi zločinačku 'Oluju', odbaci lažni mit o tzv. velikosrpskoj agresiji i kazni sve nalogodavce i izvršioce zločina nad Srbima - kazao je Linta.

Football news:

Barcelona will only consider Zinchenko if Firpo leaves
The referee after VAR for a foul on Jovic removed defender Betis Emerson
Lampard replaced Kepu, but got 0-3 from West Brom in the first half. Then Chelsea got together and gave a comeback of the weekend: only the pupils scored
Arsenal are ready to offer 40+10 million euros to Lyon for Aouar
Ribery provided two assists in the Inter game
Lineker criticized the Interpretation of the hand game in the Premier League, posting a picture with a straitjacket: there is an idea for a new form
Bilic 3-3 with Chelsea: West Brom deserved 3 points. We could have won 4:2