logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Ispred zgrade Vlade KS u ponedjeljak najavljeni protesti roditelja djece sa poteškoćama u razvoju

Roditelji djece s poteškoćama u razvoju u ponedjeljak će izaći na proteste pred zgradu Vlade KS-a, potvrdila nam je Aida Hrnjić, majka djeteta iz autističnog spektra. Odgovore koje su dobili od Vlade KS-a o pitanju njihovih zahtjeva, smatraju pustim obećanjima koja slušaju godinama i iz tog razloga su odlučili da ipak održe proteste, prenosi “Oslobođenje“.

– Njihovi odgovori su se sveli na obećanja da će nešto uraditi, da će nešto biti, ali u suštini sve je isto. Mi ovo slušamo godinama i zato nam ne preostaje ništa drugo nego da izađemo na proteste. Tražili smo održavanje tematske sjednice posvećene rješavanju problema sa kojima se susrećemo, a oni navode da će početkom septembra zakazati tematsku sjednicu Skupštine KS-a o temi reforme obrazovanja, u sklopu čega će se obraditi i tema inkluzija obrazovanja. Mi tako nismo tražili, vješto to pokušavaju zakukuljiti, navela je Hrnjić.

Roditelji, između ostalog, traže da se nevladine organizacije koje rade s djecom s poteškoćama u razvoju proglase od javnog značaja te finansiraju u punom kapacitetu, izmjenu i dopunu Zakona o socijalnoj skrbi porodica sa djecom, izmjenu obrazovnih normi i standarda, a u najboljem interesu djeteta, shodno svjetskim praksama, osposobljavanje najmanje 100 asistenata u nastavi koji će biti zaposleni na neodređeno vrijeme.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO