Bosnia and Herzegovina

Istraživanje: Od čega pate pacijenti koji su ozdravili od korone

RIM - Pacijenti koji su ozdravili od virusa COVID-19 nastavljaju sedmicama, a neki mjesecima, i nakon što su ozdravili da imaju posljedice u vidu hroničnog umora, teškoća u disanju, bolova u mišićima, neki bi spavali cijeli dan, a nekima predstavlja veliki napor popeti se samo jedan sprat stepenicama, piše onlajn magazin "Jurop tudej".

Istraživanje su uradili ljekari klinike "Džemeli" iz Rima Anđelo Karfi i Roberto Bernabei, ispitujući 150 pacijenata koji su preležali zarazu virusa korona.

Od ispitanih, 87 odsto je potvrdilo da ima najmanje jedan od postkovid simptoma, najviše pretjerani umor, smetnje u disanju, neki su imali i psihološke problem, a jedan broj pacijenata je nakon ozdravljenja pokazivao znake posttraumatskog stres poremećaja.

Gotovo svi ispitani su imali probleme s apetitom i smanjenje mišićne mase.

"COVID-19 je nova bolest i mi zasad znamo simptome, ali se malo zna o posljedicama, i zato je ovo istraživanje, prvo ove vrste, veoma važno", kaze Anđelo Karfi.

Pozitivno je, ističu autori istraživanja, što se nisu potvrdila strahovanja ljekara da će bolest ostaviti trajne posljedice na pluća, jetru, oči i srce.

Ljekari preporučuju da pacijenti koji su se liječili u odjeljenjima za reanimaciju, i bili podvrgnuti oksigenizaciji, podvrgnu redovnoj kontroli više unutrašnjih organa, a moraju proći i dug period fizičkog i psihološkog oporavka.

Football news:

Arsenal are investigating the transfer of Pepe for 72 million pounds. The club wants to find out if he overpaid
Ole Gunnar Solskjaer: Manchester United knows how much it hurts to lose in the semi-finals. It's time for the leading players to prove themselves
Arsenal announced the departure of sports Director of Sunley
The Bayern coach who destroyed Barca. He was on Lev's staff at 7:1 in Brazil
Barcelona offered Pochettino a 1+1 contract. The club is in contact with Allegri and Henri
Call me Neptune. Ronaldo dived to a depth of 14 meters
Abidal may be dismissed from Barca after Setien. He supports the coach even after 2:8 from Bayern