Bosnia and Herzegovina

IZETBEGOVIĆ PRIZEMLJIO DODIKA I VUČIĆA: 'Jedina poveznica između BiH i Kosova je...'

Republika Srpska nije samo srpska, niti su gradovi u njoj samo srpski, nego svih stanovnika koji žive u tom entitetu, kazao je predsjedniok SDA Bakir Izetbegović nakon današnje sjeednice Predasjednoštva ove stranke, komentarišući posljednje posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i izjave kojom su tom prilikom davali on i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Opasno je na bilo koji način povezivati pitanje Kosova sa BiH. Jedina poveznica između BiH i Kosova je da je i ovdje i tamo zločine činila ista strana, kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je pozvao sve probosanske stranke da se ujedine u jedan blok na predstojećim lokalnim izborima u Mostaru. Tom prilikom se dotakao i ideje koja se odnedavno pojavila, da se i u Travniku primijeni isti izborni model kao i u Mostaru.

- To su dnevnopolitičke ideje, koje će prestati čim se održe izbori. SDA nije i nikada neće pristati na bilo kakve kombinacije koje bi vodile ka uvođenju mostarskog principa u izbore u Travniku, naglasio je Izetbegović.

Posebno je naglasio da SDA neće dozvoliti reduciranje nadležnosti koje ima Vijeće naroda u RS-u.

- Vijeću naroda u RS-u se ne smiju umanjivati nadležnosti. Šta više, ono se treba dovesti u istu ravan kao i Dom naroda u Parlamentu FBiH. Ovakva asimetrična rješenja, koja su donesena prije petnaestak godina doprinose diskriminaciji u RS-u, naglasio je Izetbegović.

Govoreći o stanju u RS-u kazao je kako će SDA insistirati na zaštiti povratnika, a u tom kontekstu je napomenuo da će se zalagati da budući autoput, koji će prolaziti pored Prijedora, ne ide preko zemlje povratnika, što bi ih po drugi put u njihovim životima otjeralo sa njihovih ognjišta.

U svom obraćanju Izetbegović se dotakao i nedavne izjave ministra MUP-a RS Dragana Lukača kako su svi teroristički akti u Evropi na neki način povezani sa BiH.

- Ima istine u toj Lukačevoj izjavi. Dovoljno se sjetiti terorističkog čina kojeg je počinio Brejvik u Norveškoj, kao i onog koji se zbio na Novom Zelandu. Oba počinioca su inspiraciju za svoje terorističko djelovanje našli u ratnim zločincima iz reda srpskog naroda. Nadam se da će Lukač osuditi ove terorističke činove, kao i sve one koji veličaju osuđene ratne zločince, istakao je Izetbegović.

Govoreći o odlikovanjima, koja je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, povodom godišnjice obilježavanja akcije "Oluja", dodijelio jedinicama HVO-a, prvi čovjek SDA je kazao kako takve odluke ne idu u smjeru pomirenja među narodima, te da Hrvati u BiH od tih odlikovanja neće imati nikakve koristi.

Vezane vijesti

Football news:

Gundogan about the APL: It's hard to score 100 or 98 points every year, but we need to if we want to fight for all the titles
Havertz on Klopp: a Great coach. He has achieved a lot at Liverpool, but is hungry to win and wants to win even more
Zinedine Zidane: Real Madrid will have a chance to win trophies if we play as we did after the quarantine
Solskjaer on penalty: Tough decision. De Gea made an incredible save, but the rules are the rules
It's time to learn the names of new Borussia heroes. Now there are 17-year-old boys making goals
Paulo Fonseca: it's Important to bring Smalling back to Roma. We have only 3 Central defenders
Arteta about 2:1 with West ham: Arsenal made life difficult for themselves with losses, but they fought and believed in victory