Bosnia and Herzegovina

Jahta proizvedena u BiH ima tri sprata, četiri spavaonice i bazen

Bosanskohercegovačka firma “Derubis Yachts” d.o.o. iz Viteza upriličila je večeras u Sarajevu svjetsku premijeru novog modela jahte Derubis 44 Fly, koja je proizvedena u Bosni i Hercegovini.

Jahta je duga 14 metara, široka 4,5 metra i visoka šest metara i bit će izložena za javnost na Trgu BiH u Sarajevu do nedjelje uvečer, prenosi Fena.  Prostire se na tri sprata i pravljena je za boravak deset odraslih osoba, sa četiri spavaonice, četiri kupatila i bazenom. 

Suvlasnica kompanije “Derubis Yachts” Lejla Kraljević izjavila je da mnogi radnici nikad prije nisu ni vidjeli brod.

- Mi nismo samo napravili brod nego brodogradilište za serijsku proizvodnju brodova - istakla je Kraljević.

Događaju je prisustvovao i premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je naveo da su nositelji vlasti u BiH spremni mijenjati percepciju poslovanja domaćim i stranim firmama u našoj zemlji.

Dodao je da tu prvenstveno misli na olakšavanje uslova za dobivanje dozvola, koncesija i svih ostalih birokratskih procedura.

- Ipak, postavljamo svima jedan uslov, domaćim i stranim investitorima, a to je da koriste najsavremenije tehnike, strojeve i najnapredniju tehnologiju. Vremena istrošenih strojeva i jeftine radne snage više ne postoje.

Ovim projektom koji je večeras predstavljen, želimo pokazati svima da je BiH u stanju nositi se i sa najzahtjevnijim tehnološkim izazovima - rekao je Novalić.

Football news:

Shakhtar forward Moraes before the semi-final with Inter: the Matches we always want
Ocampos on Sevilla – Manchester United semi-final: Historical confrontation. We're really hungry
Chelsea can give Bakayoko on loan to Milan for 3 million euros with the right to buy out for 35 million^. Milan intends to return Chelsea midfielder Tiemoue Bakayoko, who played for the Rossoneri on loan in the 2018/19 season
Lopetegui Pro 1-0 with Wolverhampton: Sevilla deserved to win against a very good team
Kashtru about the defeat of Basel: a Difficult match, but Shakhtar dominated almost all the time
Nuno about 0:1 with Sevilla: Disappointment. Wolverhampton conceded too often in the final minutes
Immobile about Newcastle: They called my agent when the sheikhs bought the club