logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Još jedna prijava za korupciju protiv Milana Tegeltije

Prijavom raspolaže Agencija za borbu protiv korupcije i proslijedila ju je Tužilaštvu BiH. Razmatra je i Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH. Tegeltija se poziva na Zakon o VSTV. Kaže – sve je radio u skladu s zakonom

Milan Tegeltija nije smio učestvovati u radu vanredne sjednice 23. maja, na kojoj se diskutovalo o aferi Potkivanje. Bio je dužan, prema Poslovniku o radu Vijeća i osnovati ad hoc komisiju koja bi se bavila slučajem. Između ostalog stoji u anonimnoj prijavi. Tegeltija se opet poziva na Zakon o VSTV-u, čije procedure su, tvrdi, potpuno ispoštovane.

“Nisam ja bio prisutan na sjednici na kojoj se raspravljalo o meni nego sam ja pokrenuo tu temu. Nije to bio nekakav postupak protiv mene pa sam ja u njemu učetvovao, nego je to bila tema na vanrednoj sjednici Savjeta koju sam ja pokrenuo tražeći od članova Savjeta da vidim kakvo je njihovo mišljenje o trenutnoj situaciji”, kazao je Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

Anonimna prijava otišla je na adrese Ureda za reviziju institucija BiH, Ministarstva pravde BiH, iz kojeg za N1 odgovaraju kako ju je zaprimio Upravni inspektorat, te će se u roku od mjesec dana o istoj očitovati. Prijavu su razmatrali i u Agenciji za prevenciju i borbu protiv korupcije, te naveli:

“Nakon analize pomenute predstavke i ocjene njene osnovanosti a u skladu sa članom 10. stavom 1. tačka (h) Zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, APIK je 17.07.2019. godine proslijedio predmetnu predstavku Tužilaštvu BiH na eventualno poduzimanje mjera i radnji iz njihove nadležnosti.”

Prijavom se prethodno trebala baviti Komisija za prijem, evidenciju i postupanje sa prijavama korupcije VSTV-a, no novi članovi imenovani su tek danas. Predsjednik Foruma za etiku i usklađenost, Bojan Bajić kaže, sad već bivšim članovima navedene Komisije mandat je istekao 2016. što znači da dvije godine VSTV nije imao tijelo koje postupa po prijavama korupcije.

“Vidljivo je da je i Pravilnik koji je Vijeće donijelo nezakonit, jer se Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju predviđa da je moguće za korupciju prijaviti državne službenike, zaposlenike, izabrana imenovana lica, dakle savjetnike, svi se mogu prijaviti međutim VSTV je usvojio pravilnik u kojem je suzio tu mogućnost i omogućio samo prijavljivanje protiv zaposlenih, čime je tim Pravilnikom amnestirao članove Vijeća.”

Prijavu protiv Milana Tegletije ranije su Tužilaštvu BiH podnijeli članovi Accounta i Restarta. Potpisalo ju je 1.500 građana. Sam Tegeltija najavio je tužbe protiv pojedinih medija i novinara zbog, kako kaže, klevete.


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO