logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Kolinda Grabar-Kitarović potrošila 450.000 eura

Koliko novca su kandidati na predstojećim izborima za predsjednika Hrvatske, koji će se održati 22. prosinca, dosad ulupali u izbornu promidžbu? Ovo jako zanima hrvatsku javnost. Prema dostupnim informacijama, nitko od 11 predsjedničkih kandidata neće spiskati zakonom propisanih maksimalno osam milijuna kuna (oko milijun eura) na predizborne aktivnosti i reklamiranje. O potrošenom novcu uglavnom se izjašnjavaju izborni stožeri kandidata.

Bogati Škoro

Iz izbornog stožera kandidatkinje HDZ-a i aktualne predsjednice kažu da je Kolinda Grabar-Kitarović u predsjedničkoj kampanji do sada potrošila 2,3 milijuna kuna (oko 450.000 eura), a do prvog kruga izbora planira potrošiti nešto manje od dozvoljenih osam milijuna kuna. Od spomenutog potrošenog iznosa, 1,1 milijun kuna (150.000 eura) su donacije, a 1,2 milijuna kuna je iz stranačke kase HDZ-a, potvrdili su. Što se tiče donacija, njih 60 posto su za kampanju Grabar-Kitarović uplatile pravne osobe (kompanije, tvrtke), a ostatak simpatizeri, tj. fizičke osobe. Prema zakonu, donacija fizičkih osoba ne smije prelaziti iznos od 30.000 kuna (oko 4.000 eura), a pravnih 200.000 kuna (40.000 eura).

Grabar-Kitarović novac za financiranje kampanje prikuplja i na donatorskim večerama. Od planirane četiri, održane su tri donatorske večere u Zagrebu, Splitu i Rijeci, a četvrta će se, prema najavama, održati sutra u Osijeku. Iz HDZ-a Zagrebačke županije su svim županijskim dužnosnicima sugerirali na to da svojim donacijama od 5.000 kuna (oko 600 eura) podebljaju financiranje kampanje predsjedničke kandidatkinje HDZ-a. Navodno je među hadezeovcima izostalo oduševljenje idejom o donaciji. Iz vodstva županijske organizacije su pak rekli novinarima da nije riječ o obaveznoj donaciji nego samo o preporuci. Nezavisni kandidat Miroslav Škoro svoju izbornu promidžbu financira sam, vlastitim novcem. Škoro je po svim dostupnim informacijama najbogatiji predsjednički kandidat, što on i ne krije. On je izuzetno popularan kantautor i glazbenik, ali i uspješan poduzetnik. Ima nekoliko tvrtki koje odlično posluju uključujući i vinograde gdje proizvodi vino. Iz Škorinog izbornog stožera potvrdili su da su na dosadašnje izborne aktivnosti potrošili između 1,5 i 2 milijuna kuna (200.000 – 400.000 eura) od čega je oko 150.000 (20.000 eura) donacija. I za Škoru je održana jedna donatorska večera u utorak u Zagrebu, kako kažu, prva i posljednja, na kojoj je prikupljeno oko 300.000 kuna, ali ovaj iznos nije konačan jer će neke donacije tek sjesti na račun.

Službeni kandidat SDP-a Zoran Milanović je dosad na kampanju potrošio manje od milijun kuna (oko 120.000 eura), rekli su iz Milanovićevog izbornog stožera. On niti ne razmišlja o donatorskim večerama, a kampanju svog kandidata SDP financira stranačkim sredstvima.

Siromašni Kolakušić

Nezavisni predsjednički kandidat, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i bivši sudac Mislav Kolakušić prvi je i zasad jedini od svih kandidata dostavio Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) financijsko izvješće o potrošenom novcu u kampanji od 29. 11. do 22. 12. (rok za sve kandidate je ponedjeljak).

Kolakušić nije imao donacija, a jedini trošak koji je iskazao je za bankarske i usluge platnog prometa od 12 kuna (1,5 eura). Iz Kolakušićevog stožera su reagirali na prozivku da je putem platnog prometa nešto i platio jer je riječ o trošku za vođenje računa koji banke naplaćuju bez obzira na platni promet. Kolakušić je najsiromašniji predsjednički kandidat, a svoju kampanju, kako je poručio, financira sam. Kolakušić komunicira isključivo putem društvenih mreža, a samo na Facebooku, kako tvrde njegovi simpatizeri, podržava ga više od 200.000 ljudi.

Themes
ICO