Bosnia and Herzegovina

Kosovo i SAD potpisali sporazum o finansiranju projekata dogovorenih na sastanku u Vašingtonu

Premijer Kosova Avdulah Hoti potpisao je večeras sa izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Behlerom (Boehler), koji predvodi delegaciju Sjedinjenih Američkih Država, sporazum o finansiranju projekata predviđenih Vašingtonskim sporazumom od 4. septembra, javlja Anadolija.

Sporazum je potpisan u Vladi Kosova u prisustvu specijalnog predstavnika američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije Ričarda Grenela (Richard Grenell), predsjednika Kosova Hašima Tačija i predsjednice Skupštine Kosova Vjose Osmani.

Specijalni izaslanik Grenel izjavio je nakon potpisivanja sporazuma da je američka delegacija na Kosovu kako bi pokazala posvećenost realizaciji Vašingtonskog sporazuma.

Grenel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hotijem i Behlerom, naglasio da će ekonomski razvoj i stvaranje radnih mesta promijeniti i politički pejzaž u regionu. Izrazio je zadovoljstvo pripremljenošću kosovske strane za današnji sastanak, naglasivši da će svako ministartsvo imati ekipu za saradnju sa američkim timovima.

- Ono što ovaj sporazum znači za narod Kosova su radna mjesta sa dobrim platama. Nadamo se da će ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta povećati realnu energiju koja se stvara ekonomskim razvojem i promijeniti politički pejzaž regiona - rekao je Grenel.

Grenel je najavio da će narednog mjeseca doći druga ekipa koja će uraditi studiju izvodljivosti. Naglasio da će od sporazuma koristi imati Kosovo, ako ga ima i Srbija, odgovarajući tako na kritike koje su se na Kosovu čule u vezi dijela sporazuma o podjeli vode iz jezera Gazivode između Kosova i Srbije.

Premijer Hoti je kazao da se na sastanku na široko razgovaralo o svim tačkama sporazuma. On je naveo da prisustvo američke delegacije govori o odlučnosti predsjednika Donalda Trampa (Trump) da se primjeni sporazum koji se ocjenjuje historijskim i vodi ka konačnom sporazumu dvije zemlje.

- Stvoren je novi ekonomski zamah na Kosovu i u regionu, i zajedno sa tim zamahom vjerujem da ćemo ići naprijed u dijelu normalizacije političkih odnosa. Ovaj sporazum koji smo postigli stvoriće hiljade novih radnih mjesta. To će transformisati Kosovo i region - rekao je Hoti.

Izvršni direktor DFC-a Behler je kazao da je prisustvo ovako velike američke delegacije pokazatelj koliko su Sjedinjene Američke Države ozbiljne.

- Ovdje su predstavnici šest državnih agencija. Ovdje smo da potpišemo sporazum o investranju na Kosovu i da podržimo naše prijatelje - kazao je Behler.  Istakao je da će se investirati 100 miliona dolara u dogovorene projekte izgradnje željezničkog i drumskog saobraćaja, plinovoda, projekte razvoja malih biznisa na Kosovu.

U američkoj delegaciji su i zamjenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik (Bonnie Glick), predsjednica izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Američkih Država (EKSIM) Kimberli Rid (Kimberly Reed) i drugi visoki američki zvaničnici iz Odjeljenja za energetiku i trgovinu.

Football news:

Barcelona confirmed the resignation of Bartomeu as President
Joshua Kimmich: We should have finished the game with Lokomotiv earlier, but we didn't have any obvious moments
Manuel Neuer: Loko played very well. Bayern had to work hard to win
Lewandowski has not scored a point in two rounds of the Champions League. Last season, he failed to do so only in the final
Bayern extended their record streak to 13 consecutive wins in the Champions League
Ronaldo will not play Barcelona (Romeo Agresti)
Ole Gunnar Solskjaer: Leipzig impressive progresses. He is aiming for trophies