Bosnia and Herzegovina

Marković: Kapela na Lovćenu ostat će pusta želja mitropolita Amfilohija

Amfilohije provocira namjerama dizanja kapele

Foto: RTCG

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije juče je u izjavi za beogradski list „Politika“ još jednom najavio obnavljanje kapele na Lovćenu.

- Neću umrijeti, a da na vrh Lovćena ne vratim Crkvu Svetog Petra Cetinjskog i kao narod ispunimo zavjet Njegošev. Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gdje je i bila. Svima je poznato Njegoševo autentično zavještanje, koje glasi: “Јa hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu… To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite. Ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom..." Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore - rekao je Amfilohije.

Adžić: Aleksandrova kapela

Ova najava za historičara Novaka Adžića nije iznenađenje jer, kako objašnjava, mitropolit Amfilohije već tri decenije insistira da na vrh Lovćena vrati kapelu koju je 1925. podigao srpski kralj Aleksandar Karađorđević.

No, ta ideja kaže Adžić nema historijsko utemeljenje i podsjeća šta je o toj kapeli zapisao historičar i akademik Vladimir Dedijer.

- Zahtjev okupacione srpske pravoslavne crkve u CG Amfilohija Radovića nije da se vrati autentična Njegoševa kapela iz 1846. već je zahtjev velikosrpske politike i ideologije, koju on personifikuje da se vrati Aleksandrova kapela koja je simbolizovala bespravno uništenje nezavisne crnogorske države, bespravno svrgavanje s njenog prijestola dinastije Petrović Njegoš i nekanonsko ukidanje više vjekovne autokefalne crnogorske pravoslavne crkve - kaže Adžić za Radio-televiziju Crne Gore.

Adžić je uvjeren da danas ne postoje realni uslovi za ostvarivanje te najave mitropolita Amfilohija i podsjeća da su se Crnogorci i tokom ratnih 90-tih energično suprostavili skrnavljenju Lovćena.

- A bile su formirane u svrhu odbrane Lovćena i Njegoševog Mauzeloja i lovćenske straže koje je onda formirao Jevrem Brković. Ja sam i danas duboko uvjeren da i danas, uprkos najavama, niko neće ući u tu avanturu i pokušati nešto. To je faktički nemoguće - kaže Novak Adžić, pravnik i istoričar.

Marković: Amfilohije unosi nemir

Aktuelni predsjednik Vlade CG Duško Marković kazao je da je ovo tipično za mitropolita crnogorsko-primorskog. 

- Tipično za Amfilohija koji u kontinuitetu unosi nemir među građane Crne Gore. Njegoš i muzolej nije cetinjska stvar, to je pitanje duhovno i istorijsko svakog Crnogorca, naša identitetska i kulturna vertikala. Ne vjerujem da je to realno da do toga dođe, i to će biti samo pusta želja Mitropolita. Mauzolej se ne tiče samo Cetinja, već i svakog Crnogorca i patriote. Ne vjerujem ni u bilo kakav pokušaj SPC u tom smislu - naveo je Marković za RTCG.

Football news:

It is important not to impress, but to score. Another power from the Loco to the words of Nikolic after the match
Andre Villas-Boas: city spent a billion and the coach is a phenomenon. Marseille don't have money for Guardiola, so you have AVB and his tactics
Miranchuk remained in the reserve of Atalanta for the second match in a row
Jurgen Klopp: what is Happening now is like living in a marriage: there are good moments, there are bad ones
Zinedine Zidane: Earned a draw with Borussia Dortmund - and I even think that deserved more
🚑 At Liverpool it became even worse with the center of defense: Fabinho was injured, only Joe Gomez is healthy
Lokomotiv is in third place in group a of the Champions League after 2 rounds, Bayern is in the lead