Bosnia and Herzegovina

Marković: Svjesni smo bili da nije bilo pametno otvarati pitanje Zakona o slobodi vjere u izbornoj godini

Nosilac liste Demokratske partije socijalista (DPS) i aktuelni predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izjavio je da Zakon o slobodi vjeroispovijesti nesumnjivo značajno uticao na pad povjerenja DPS-u.

U intervjuu za RTCG poručio je da su kadrovske promjene dio paketa sveobuhvatnih reformi unutar DPS-a, partije koja ima za cilj da ostane snažno pri svojim programskim opredjeljenjima, ali istovremeno da se brzo vrate na vlast, kada se za to steknu uslovi, na vanrednim ili redovnim izborima.

- DPS je zaista krenula u donošenje toga zakona sa najboljim namjerama, sa ciljem da se riješi još jedno važno pitanje. Od početka smo znali da će SPC biti snažno protiv toga, ali nije bilo za nas dileme da idemo ka tome. Jasno da smo bili svjesni da nije pametno u izbornoj godini to pitanje otvarati. Ali samo ipak stavili Zakon na dnevni red jer neke stvari zaista treba urediti - naveo je on.

Marković je rekao da je Crna Gora proglašena, sa brojnih adresa, kao zemlja koja progoni vjernike SPC.

- Crna Gora je bila zatrpana medijskim blatom i neviđenom propagandom i bili smo zaista zatečeni u jednom trenutku. Nažalost, veliki broj građana je povjerovao u njihovu argumentaciju i zato je izborni rezultat takav kakav je - kazao je Marković za RTCG.

Upitan kakvu saradnju nova vlast može da očekuje sa predsjednikom države, Marković kaže da se nada da će što prije biti formirana nova većina.

- Stav predsjednika države je da nema namjeru da na bilo koji način opstruira rad nove vlade, već da doprinosi njenom radu. Ne očekujem tu nikakve probleme. Mi očekujemo demokratski potencijal u opoziciji, baš kao što je to pokazala DPS - naveo je Marković.

Football news:

Azpilicueta about Kep: Sometimes everything goes against you. To overcome this, you need character
In memory of the beheaded teacher, all matches of the French championship will begin with a minute of silence
Klopp on van Dijk: we will wait for him like A good wife waiting for her husband from prison
Maguire and Cavani did not fly with Manchester United for the match against PSG
Italy is a view in Fortuna. The team plays in the second Bundesliga
The management of Barcelona demanded that the players go for a reduction in salaries. The team does not intend to negotiate
The youngster was ruled out for a month due to rupture of the soleus muscle. He will miss the Clasico