Bosnia and Herzegovina

MILO ĐUKANOVIĆ POSLAO NIKAD JAČU PORUKU: 'Ovaj strašni zločin nad Bošnjacima i danas nameće ista pitanja: Zašto? Kako je moguće da...'

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao je danas povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici da mu je žao što ne može biti danas u Potočarima kako bi se u svoje lično ime, ali i ime građana Crne Gore pokloni žrtvama.

- Da izrazim saosjećanje svima onima koji i nakon četvrt vijeka sahranjuju posmrtne ostatke svojih najmilijih. Da odam priznanje svih žrtava srebreničkog masakra za istrajnost u borbi za istinu i pravdu – kazao je Đukanović.

Istaknuo je da je genocid u Srebrenici najgori zločin u Evropi nakon drugog svjetskog rata.

- Ovaj strašni zločin nad Bošnjacima i danas nameće ista pitanja: Zašto? Kako je moguće da na ovom tlu na kraju 20. vijeka nastane monstruozna misija o istrebljenju jednog naroda. Nema jednoznačnog odgovora. Najtačnije je reći da se genocid u Srebrenici može objasniti historijom koja mu je prethodila. Takve zločinačke zamisli imaju najsnažnije uporište u velikodržavnim ideologijama. One su postojale i danas nažalost postoje i izvorište su zla i stradanja. Sve dok takve ideologije žive i dok imaju sljedbenike koje negiraju genocid i dogovaraju nove ne prestaje opasnost od novih stradanja. Genocid u Srebrenici je zajednička sramota svih koji na nisu spriječili, i nas i međunarodne zajednice – poručio je Đukanović.

Football news:

Manchester City will receive 15 million pounds after the transfer of Sancho to Manchester United
Buffon-Casillas: without you, everything would be less important
Ake arrived in Manchester to undergo a medical for city. He will be bought for 39 million pounds
Sancho's salary at Manchester United is 17.6 million euros a year. In Borussia, he receives 6 million rubles. Borussia Dortmund Midfielder Jaydon Sancho has agreed with Manchester United about the size of a paycheck
Hasenhuttl is the best coach in the Premier League in July. He is the first Austrian to receive this award
Real can sell Hames to Atletico for 10-15 million euros (El Golazo de Gol)
Henrik Larsson on racism: I hope that we will be able to eradicate this huge problem. Evil will never overcome good