logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina
An article was changed on the original website An article was changed on the original website

Mogerini: Proširenje EU je investicija u sigurnost, stabilnost i prosperitet

Proširenje EU na zapadni Balkan je pitanje pomirenja i ujedinjenja evropskog kontinenta, poručila je šefica evropske diplomatije Federica Mogerini (Federica Mogherini).  

- Za mene sama riječ "proširenje" nije odgovarajuća. Zemlje zapadnog Balkana su sve susjedne zemlje članicama. Riječ je o pomirenju unutar regiona - naglasila je Mogerini.

Kako je kazala, vjeruje da je vrijeme i za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom te da se nada da će Vijeće ubrzo donijeti takvu odluku.- Mislim da je to investicija u našu sigurnost, stabilnost i prosperitet - ističe ona. 

Inače, u dokumentu objavljenom povodom tri godine rada na Globalnoj EU strategiji navedeno je da je Evropska unija napravila značajan napredak u pretvaranju vizije Strategije u konkretna djela, pri čemu se, pored ostalog, izdvaja i "potvrda EU perspektive za zapadni Balkan".  

- Zapadni Balkan je napravio nepovratan napredak na EU putu. To uključuje Prespanski sporazum Atine i Skoplja, pravosudnu reformu u Albaniji koja je bez presedana, otvaranje i zatvaranje pristupnih poglavlja Crne Gore i Srbije, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, zahtjev za kandidaturu BiH. Opipljivi sporazumi postignuti su u u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU - ocijenjeno je u dokumentu.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO