Bosnia and Herzegovina

Nagrada 'Sloboda' uručena nani Fati Orlović

....ocijenivši da ona jedinstvenom ličnošću inspiriše istinske borce za pravdu, ljudska prava i slobodu, mir i međusobno poštovanje u BiH.

Spahić je istaknuo da je svojim humanizmom, ličnim integritetom i brigom za svoju porodicu, njenu baštinu i vrijednosti, Orlović dala jedinstven doprinos pravdi u bosanskohercegovačkom društvu, Evropi i svijetu.

- Odgovornost je naše države da bez odlaganja realizira odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Fate Orlović i njenih 14 članova porodice protiv BiH - izjavio je Spahić.

On je u prisustvu kćeri nana Fate Orlović, Hurije Karić i članova porodice i prijatelja najavio da će objaviti knjigu o naninom životu i borbi.

Tokom boravka u Srebrenici, Spahić je posjetio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, položio ruže na Spomen-obilježje žrtvama genocida, obišao muzej i biblioteku centra i uručio portret Hatidže Mehmedović, djelo Nezire Nikočević i poklonio svoje i knjige IPC-a.

Spahić je podsjetio da je Biblioteci Srebrenice ranije poklonio više hiljada knjiga i da je znanje o povijesti Srebrenice i BiH, obrazovanje i poduzetništvo temelj razvitka i povratka u Srebrenicu.

Obišao je i mjesta na kojima je 2005. bio s prijateljem Tadeušom Mazovjeckim i posjetio Franjevački samostan, saopćeno je iz Međunarodnog centra za mir. 

(Vijesti.ba / FENA)

Football news:

About Lautaro Marotta: He has not shown the slightest desire to leave
Conte on 1:2 with Bologna: Inter's Level is much lower than expected
Jurgen Klopp: Liverpool need three points, not a record. You can't break a record if you think about it all the time
Klopp on 2-0 with Aston Villa: Liverpool are successful because they win difficult matches
Mane on 2-0 with Aston Villa: Liverpool deserved 3 points, but you can't expect 4-5 goals against a good opponent
Salah scored 100 (73+27) points in 116 games in the Premier League. Only Shearer reached this mark faster
Alaves Garitano dismissed after five defeats in a row. The club is in 15th place in La Liga