logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Nakon razgovora Dodika s ambasadorima Kvinte: Vlada RS povlači zakon o rezervnom sastavu policije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić razgovarali su jučer s ambasadorima zemalja Kvinte, a jedna od tema tog razgovara bila je i uvođenje rezervnog sastava policije u RS, čije najave izazivaju oštre reakcije javnosti u Bosni i Hercegovini, kao i međunarodnoj zajednici. 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarat će s vlastima u RS o mogućnostima povlačenja izmjena Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS, koji predviđa uvođenje rezervnog sastava policije u tom bh. entitetu.

Ambasadori SAD, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije razgovarali su s Dodikom o spornim izmjenama tog zakona. Dodik je rekao da će o toj temi razgovarati s vlastima u Republici Srpskoj te detaljno se informirati o daljnjoj proceduri.

Vlast u Republici Srpskoj, predvođena Dodikovim SNSD-om, izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS pravdaju potrebom podizanja nivoa sigurnosti zbog povećanog priliva migranata, dok opozicija u ovom bosanskohercegovačkom entitetu na to gleda kao na davanje većih ovlaštenja policiji i zastrašivanje građana, a svoju zabrinutost zbog ovog zakona ranije su iskazale i međunarodne institucije i strane ambasade.

Rezervni sastav policije RS trebalo bi činiti 20 posto pripadnika od ukupnog broja redovnog sastava, što znači da bi RS mogla dobiti oko hiljadu novih policajaca. U Federaciji BiH pokrenuli su proceduru izmjena zakona kako bi i policija u tom bh. entitetu dobila rezervni sastav.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO