Bosnia and Herzegovina

Naredne godine mnoge nove atrakcije na Manjači

Imamo ambiciozne planove za Turističko-rekreativni centar "Manjača", a cilj je da iduće godine ovaj prelijepi krajolik i jezero Šljivo postanu ne samo destinacija Banjalučana, nego i regije, rekao je za "Nezavisne" Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Prema njegovim riječima, plan je da se ovaj kraj potpuno oživi, nakon što je ove godine uspješno očišćeno jezero Šljivno i pušteno u funkciju.

"Uprkos pandemiji, ova sezona je uspješno završena. Mnogi građani su prepoznali ovaj dio grada kao sjajno mjesto za odmor i kupanje, posebno vikendom, a naš cilj je da iduće godine upotpunimo sadržaj i omogućimo nove atrakcije oko jezera na Manjači", naveo je Ilić.

Dodao je da će razgovarati sa predstavnicima Gradske uprave i javnih institucija poput Banskog dvora i Centra za preškolsko vaspitanje i obrazovanje kako bi se pokrenula nova dešavanja na Manjači.

"Želja nam je da na tom prostoru proradi i zaživi likovna i vajarska kolonija, kao i da se održavaju manji koncerti. Takođe, ukoliko dozvoli epidemiološka situacija, da se na ovom podneblju održavaju škole u prirodi", kaže Ilić.

Što se tiče investicija oko samog jezera Šljivno, kako je Ilić naglasio, planirana je gradnja još nekoliko ladara, kako bi ljudi imali mjesto da se odmore, kao i kafića, restorana, sportskih terena i još mnogo toga.

"Ciljevi su da se izgradi i kanalizaciona mreža, kao i sanitarni čvorovi i toaleti. Već imamo zainteresovane investitore za izgradnju smještajnih kapaciteta oko jezera, kao i bungalova. Želimo da imamo sve kategorije stanovništva zainteresovane za Manjaču, od mladih do starih, a očekujemo da će sportska i druga udruženja početi da organizuju manifestacije jer su moguće na ovom prostoru", objasnio je Ilić.

Istakao je da očekuju i podršku grada, Vlade RS i resornih ministarstava, kao i nekih drugih organizacija kako bi taj prostor potpuno uredili da zablista.

"Započeli smo i izgradnju jedne tržnice organskih proizvoda na samom ulazu na jezero koja će omogućiti da svi koji dođu mogu nešto kupiti na Manjači, a ne u Banjaluci. Tu će i naši poljoprivrednici sa ovog podneblja moći prodavati svoje proizvode kao što su meso, mlijeko, sirevi, voće, povrće i sve ostalo. Takođe, ovaj dio grada će biti još uređeniji i čistiji, a ispitivanje vode ovog ljeta je vršeno svakodnevno kako bi posjetioci mogli bez ikakvih problema da se kupaju", zaključio je Ilić.

Turističko-rekreativni kompleks "Manjača" otvoren je u junu ove godine, a na ovom projektu rade Centar za razvoj poljoprivrede i sela, Gradska razvojna agencija CIDEA i Turistička organizacija grada.

Football news:

Wegorst-the first in the history of Wolfsburg to score 12 goals in the 1st round of the Bundesliga. He is in the top 3 of the goalscoring race
Bounou is the second goalkeeper of Sevilla after Palop, who blocked 2 + penalties in the La Liga season
Frank Lampard: Back in December, Chelsea were in great shape. I am concerned that we lost it so quickly
Rodgers on Leicester's fight for the championship: It's too early to say, but in the first half of the season we played consistently and at a high level
Only in one season in the Abramovich era did Chelsea score fewer points after 19 rounds than they do now. Then Mourinho was sacked after 16 games
Werner has not scored in 11 games in the Premier League. He has 1 goal in his last 15 games for Chelsea
Manchester United are ready to offer 12 million euros for defender Lance Medina. In September, he was called up to the Argentina national team for the first time