logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Nasušna reforma obrazovanja

Da je reforma obrazovanja u RS nasušna potreba govore brojni primjeri - od nemoćnih dječjih leđa pod teretom preteških knjiga, preko gradiva koje nikad nikom nije zatrebalo, pa sve do roditelja koji svakodnevno uznemiravaju nastavnike u obavljanju njihovog posla pitanjima: "A zašto moje dijete ne može imati pet? Zašto je ona dobila jedan kad je kod kuće sve znala?" i slične govorancije.

Ono što je najbitnije jeste da reforma bude sprovedena adekvatno te da krajnji rezultat bude učenik koji je naučio pravilno da razmišlja, a ne desetogodišnje dijete koje se uredno služi pojmovima "globalno", "linearno", "generalno", ali zato ne zna u kojoj opštini živi, niti kako se zove čuvena banjalučka tvrđava.

Takođe je nemoguće ne primijetiti da postoji bezbroj zanimanja u srednjim školama koja ne da nisu u koraku sa privredom, nego apsolutno nigdje nisu ni upotrebljiva.

S druge strane, postoje i one profesije koje bi poslodavci zlatom platili, ali takvog kadra nema dovoljno, i tako sve ukrug.

Procesu reforme svi bi trebalo da doprinesemo na svoj način, kako bismo stvorili baš svoj jedinstveni sistem koji je prilagođen našem mentalitetu i potrebama.

Neminovno je da će to biti dugoročan proces, ali ako će on ukloniti sve one anomalije obrazovanja i vaspitanja, onda ga vrijedi sačekati.

Ukoliko će stručni timovi i inostrani eksperti zaduženi za reformu doprinijeti da djeca nauče da razvijaju kritičko mišljenje, da dosegnu suštinu putem jednostavnih primjera, da se uz pojedine nastavnike prestane vezivati pojam "eks-katedra" i da roditelji budu roditelji, a ne školski inventar koji ponašanjem nanosi štetu vlastitom djetetu, onda je reforma nešto najbolje što nam se moglo desiti u proteklih nekoliko godina.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

All rights and copyright belongs to author:
Themes
ICO