Bosnia and Herzegovina

Naučnici stvorili vještačku kožu koja osjeća

Inspirisani trilogijom "Ratova zvijezda", singapurski naučnici razvili su "elektronsku kožu" koja je sposobna da osjeti dodir. Oni se nadaju da će ta inovacija pomoći ljudima s vještačkim protezama da prepoznaju predmete i osjete njihovu teksturu, pa čak i temperaturu i bol.

Tu "kožu", veličine kvadratnog centimetra, čini do stotinu malih senzora.

Naučnici singapurskog Nacionalnog univerziteta navode da ona može da procesuira informacije brže od ljudskog nervnog sistema, a sposobna je i da prepozna 20 do 30 različitih tekstura, prenio je Rojters.

Može i da čita Brajevo pismo sa više od 90 odsto tačnosti.

"Ljudi moraju da 'klize' prstom po predmetu da bi osjetili teksturu, a u ovom slučaju koža samo jednim dodirom može da detektuje različitu teksturu", izjavio je lider istraživačkog tima tima Benjamin Te.

On je napomenuo da su algoritmi vještačke inteligencije zaslužni što je njihov izum u mogućnosti da "brzo uči". Demonstracijom je prikazano kako uređaj može da prepozna da je loptica koja pomaže u otklanjanju stresa mekana, a da je plastična lopta tvrda.

Te je otkrio da je koncept izuma inspirisan scenom iz filmske trilogije "Ratova zvijezda" u kojoj Luk Skajvoker ostaje bez desne šake koju potom zamjenjuje robotskom s kojom je, kako se čini, uspio da povrati osjećaj dodira.

On je dodao da je sve još u eksperimentalnoj fazi, ali da postoji veliko interesovanje za njihov izum, posebno u medicinskim krugovima, prenosi Sputnjik.

Football news:

At the 1950 world Cup, Amateurs from the United States beat England. The coach of the Americans compared their players to sheep, and the author of the winning goal went missing
Dan Henderson made his debut for Manchester United at the age of 23. He made 141 appearances on loan
Shaka Hyslop: Many black players do not see the point in coaching courses, believing that they will not be called for an Interview
Barcelona have offered Norwich 5 million pounds for the loan of Aarons
Should, should not, but he will pass. It seems that Suarez dishonestly passed the EU passport exam-the scheme was revealed through wiretapping
Le Gras about Benzema: an Exemplary, wonderful player. Not sure if Deschamps will call him up again
Bale's agent: Real Madrid should kiss the floor Gareth walks on for what he has achieved at the club