Bosnia and Herzegovina

Neispravna oba respiratora Srebrene maline koje je dobila bolnica u Goraždu

Direktorica KB Goražde prim.dr. Nermina Kamenica izjavila je za Klix.ba da su neispravna oba respiratora koja su jutros dopremljena u ovu zdravstvenu ustanovu. Za jedan je odmah ustanovljeno da nije ispravan, zbog čega je vraćen, dok je drugi atestiran, međutim, pokazalo se da ni on nije ispravan, pojasnila je Kamenica.

"Danas su dopremljeni respiratori i serviseri koji su došli s predstavnicima Federalne uprave civilne zaštite su ih odmah postavili. Međutim, tada je primjećeno da je jedan od njih neispravan i on je odmah vraćen. Iz civilne zaštite su nam rekli da će narednih dana neispravan uređaj biti zamijenjen drugim, kojeg ćemo instalirati i koji će također biti atestiran od nadležne agencije za mjeriteljstvo, kako bi se dobio cerfikat za uporabu. Dok se ne dobije cerifikat respiratori ne mogu biti korišteni", istaknula je Kamenica.

Testiranje respiratora obavlja ovlaštena labiratorija Verlab iz Sarajeva.

Instalaciju respiratora vrši kompanija iz Beograda "Profesional Medic" putem svoje sestrinske tvrtke "Dre Medical" iz Sarajeva.

Podsjećamo, Federalna uprava civilne zaštite je putem tvrtke Srebrena malina nabavila 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 milijuna KM. Zbog sumnjive nabavke državni tužitelji su otvorili predmet u kojem su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić i direktor Agencije za lijekove BIH Aleksandar Zolak.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Liverpool are Interested in 21-year-old Leipzig defender Konate
Niko Kovac: I'm Waiting for Golovin to return. But it might be better to wait another week or two
Suarez's Italian language examiners were suspended for 8 months. An investigation is underway against the Director of Juve Paratici
Zinedine Zidane: I Never felt untouchable at Real Madrid. Criticism is normal
Marca made a Grand Declaration of love to Ramos. On the front page-100 reasons to extend Sergio's contract with Real Madrid
Manchester United can invite Tuchel. The coach of PSG is Interested
Napoli stadium renamed in honor of Maradona