logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Bosnia and Herzegovina

Obilježila ju je uloga Keri Bredšou, a u privatnom životu joj nisu cvjetale ruže

Foto: Instagram

U svijetu glume je od devete godine, ali prije serije “Seks i grad” Sarah Jessica Parker nije ostvarila zapaženije uloge. Ipak, ova serija ju je dovela među najveće glumačke zvijezde, a njeno bogatsvo se sada procjenjuje na više od 100 miliona dolara. 

Osim glume, Sarah se okušala i u produciranju, ali u modnom dizajnu, što ne čudi obzirom na njenu reputaciju ikone stila. Glumici koja danas slavi 54. rođendan, u privatnom životu nisu uvijek cvjetale ruže.

Sarah je rođena 25. marta 1965. u Nelsonvilleu. Roditelji su joj se razveli kada je bila djevojčica pa su je odgajali majka i očuh. Sarah je još od malih nogu doprinosila kućnom budžetu svojim plesnim i pjevačkim nastupima. Uz podršku svoje porodice, došla je do svoje prve broadwayske uloge u mjuziklu “The Innocents”. Ispalo je da je to prva od mnogo njenih uloga na pozorišnim daskama pa se odlučila na televizijski debi. Glavnu ulogu je dobila u seriji “Square Pegs” koja se emitirala od 1982. do 1983. Glumila je u još nekoliko serija, ali nije ostvarila zapaženije uloge.

Ostvarila je uloge i u filmovima “Footlose”, “L.A. Story”, romantičnoj komediji “Medeni mjesec u Vegasu”, a glumila je djevojku Johnnyja Deppa u filmu “Ed Wood”. 

Međutim, njen život se preokrenuo 1998. godine kada je prihvatila glavnu ulogu u seriji “Seks i grad”, a s ulogom kolumnistice Carrie Bradshaw je mnogi i danas poistovjećuju. Stekla je veliku popularnost, a u tom periodu je osvojila i dvije Emmy nagrade i četiri Zlatna globusa.

Nakon uloge u popularnoj seriji, glumila je i u “The Family Stone”, te je za tu ulogu nominirana za Zlatni globus u kategoriji najbolje glumice u komediji. 

U privatnom životu, Sarah muče ljubavni problemi.  Bila je u dugogodišnjoj vezi s problematičnim glumcem Robertom Downeyem Jr.-om. On se tokom sedam godina veze drogirao, zbog čega su prekinuli. Poslije prekida s Robertom, kratko je bila u vezi s Johnom F. Kennedyjem Jr.-om, sinom američkog predsjednika Kennedyja.

Za glumca Matthewa Brodericka udala se 1997.,  s kojim je dobila sina 2002. 2009. godine dobili su blizanke Marion i Tabithu koje im je rodila surogat majka.

Prije desetak godina otkrilo se da je muž vara s mlađom ženom, a iako se šuškalo o razvodu braka, Sarah je odlučila ostati s nevjernim glumcem, prije svega zbog djece. 

Themes
ICO