Bosnia and Herzegovina

Odlazak Christophera Tolkiena, vjernog čuvara Međuzemlja

U 95. godini preminuo je sin proslavljenog pisca Johna Ronalda Reuela Tolkiena, Christopher Tolkien. Najmlađi sin autora trilogije Gospodar prstenova bio je pravni nasljednik oca, urednik mnogih njegovih djela, a najveće zasluge mu pripadaju za završavanje epskog "Silmariliona", obimne knjige legendi koja se uz spomenutu trilogiju i roman za djecu "Hobit" smatra okosnicom fantastičkog Međuzemlja.

image

Alan Lee/ Beren and Luthien, J..R. R. Tolkien/ALAN LEE

Grandiozni "Silmarilion"

O odlasku Christophera Tolkiena javnost je obavijestila organizacija The Tolkien Society koja je zadužena za promociju lika i djela 'oca epske fantastike'. Christopher je bio treći sin JRR-a i Edith, a upravo su on i njegova braća bili najveće nadahnuće fantastičaru za knjigu o hobitu Bilbu Bagginsu, koja će kasnije biti objavljena kao roman za djecu. On je autor i prepoznatljivih originalnih mapa koje prikazuju kontinent Međuzemlje na kojem se odvijaju epski narativi Gospodara prstenova. Mape su bile dio prvog izdanja trilogije iz 1954. i 1955. godine.

Christopherov urednički rad na očevim spisima, međutim, spada u njegova najveća dostignuća - mnogi čitatelji smatraju da je on bio najveći poznavatelj Tolkienovog djela. Kako i ne bi - kada ga je upravo otac kao 21-godišnjaka pozvao da bude najmlađi član slavne spisateljske grupe "The Inklings" koju su činili C. S. Lewis, Owen Barfield, Charles Williams, Warren Lewis, Lord David Cecil, and Nevill Coghill.

image

"Tolkien je postao čudovište koje proždire njegova vlastita popularnost i apsurdi našeg vremena", kazao je svojedobno Christopher Tolkien

- Milioni ljudi diljem svijeta duguju mu svoju zahvalnost. Izgubili smo titana koji će nam mnogo nedostajati, kazao je direktor organizacije Tolkien Society Shaun Gunner, prenosi Guardian. Charlie Redmayne iz izdavačke HarperCollins koja je objavila veliki broj Tolkienovih djela, kazao je kako je upravo Christopherov rad na očevoj zaostavštini razlog što ona ima bezvremensku vrijednost i neprekinutu popularnost među čitateljstvom.

Christopherov sin Simon Tolkien je svojedobno kazao kako je njegov slavni djed ostavio obilje neobjavljenog materijala, a upravo je Christopherova životna misija bila borba sa tim haosom u kojem su začeci legendi o Međuzemlju, historija stvaranja svijeta, koji je nazivao Arda, historija svih naroda koji su je naseljavali. To je bio, ustvari, "Silmarilion", Tolkienovo najobimnije i najveće djelo koje nikad nije za života objavio. No to je za njega učinio sin - tragajući po brojnim bilježnicama tokom dvije decenije nakon očeve smrti, dešifrirajući njegov rukopis, analizirajući crteže kojima je pratio tekst.

image

Pad Gondolina, jedna od priča iz "Silmariliona"/

"Silmarilionu" treba dodati i knjige "Nezavršene pripovijesti", "Beren i Luthien", "Hurinovu djecu", "Pad Gondolina", te "Historiju Međuzemlja" koje daju kompletan pregled kontinenta vilenjaka, patuljaka, ljudi, hobita i drugih bića, a za koje je zaslužan upravo Christopher.

Surov prema adaptacijama

Stoga možda nije ni čudno što je ljubomorno čuvao očevu baštinu i svisoka gledao na ono što je nazivao "komercijalizacijom" njegovog djela. Oštro je kritikovao filmsku trilogiju "Gospodar prstenova" u režiji Petera Jacksona, a čak ni 11 Oscara za njen treći dio, "Povratak kralja" nisu promijenili njegovo mišljenje.

- Opustošili su knjigu napravivši akcioni film za adolescente. Tolkien je postao čudovište koje proždire njegova vlastita popularnost i apsurdi našeg vremena. Komercijalizacija je reducirala estetsku i filozofsku veličinu kreacije mog oca, kazao je, brutalno, u intervjuu za Le Monde 2012. godine. Po svemu lošiju ekranizaciju "Hobita" nije komentirao - nakon ovakvih suovih riječi za prvu trilogiju teško je i zamisliti šta bi kazao!

image

Filip Singer/EPA Entuzijasti obučeni u kostime iz Hobita "oživljavaju" Bitku pet armija u Češkoj/EPA

Zbog Christophera nikada nismo vidjeli ni filmsku adaptaciju "Silmariliona" koja bi po ljepoti, snazi i raznolikosti priča mogla biti i veća od "Gospodara". Tolkien stariji je, naime, prodao fimska prava grupi United Artists još 1969. godine - kada se još mislilo da bi Kubrik mogao režirati film, za koji su Beatlesi željeli komponovati muziku.

Još jedno uprizorenje Međuzemlja gledat ćemo za par godina. Amazon je čak 250 miliona dolara 2017. godine platio za autorska prava kako bi napravili novu adaptaciju "Gospodara", koja će, po svemu sudeći, biti prequel smješten u tzv. Drugo doba, hiljadama godina prije poznatih događaja vezanih za kobni prsten.

image

Gospodar prstenova/

Pravni nasljednici Tolkiena dali su dozvolu da se televizijski obradi samo spomenuti period, uz imperativ da se sve radi "u tolkienovskom duhu". Naručeno je 20 epizoda, a ovih dana je objavljena podjela uloga, i po svemu sudeći, radi se vrlo ozbiljno (Internetom kruži informacija da je za seriju namijenjen budžet od čak milijardu dolara, što će je učiniti najskupljom serijom svih vremena).

Ali, ali, šta sa "Silmarilionom"? Filmska ili TV adaptacije jedne od brojnih njegovih priča mogla bi biti sljedeća na redu, budući da su Tolkienovi unuci i pravni nasljednici mnogo manje striktni po tom pitanju. No iskustvo "Hobita" naučilo nas je da budemo, u najmanju ruku, skeptični.