Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

ODLAZAK ČUVENOG SARAJLIJE: Preminuo slikar i grafičar Fadil Vejzović, vječna inspiracija bili su mu žensko tijelo i ljepota...

Postdiplomski studij grafike i slikarstva završio je na Akademie der Bildende Kunste u Nurnbergu. Od 1976.- 1986. radio je u magazinu Start kao art direktor.

Čuveni slikar i grafičar Fadil Vejzović umro je u petak nakon teške bolesti u 80. godini u Zagrebu, doznaje se iz kruga obitelji.

Fadil Vejzović rođen je u Sarajevu 1943. godine, a diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Raula Goldonija.

Postdiplomski studij grafike i slikarstva završio je na Akademie der Bildende Kunste u Nurnbergu. Od 1976.- 1986. radio je u magazinu Start kao art direktor.

Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj umjetnički rad dobio je mnoge važne nagrade.

Od 2007. godine, prema izboru Igora Zidića, njegova djela izložena su u stalnom postavu Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, javlja Hina.

Posljednja izložba Fadila Vejzovića, pod nazivom Tijelo – svijet postavljena je u zagrebačkoj Galeriji Josip Račić u martu ove godine.

Vječna tema i inspiracija umjetničkog rada Fadila Vejzovića bili su žensko tijelo i ljepota.

Vejzović se, osim slikarstvom, tokom cijele umjetničke karijere bavio i ilustracijama pa je surađivao s brojnim nakladničkim kućama. Godine 2019. objavio je ilustriranu knjigu prema pjesmi Arsena Dedića „Kuća pored mora“.

Njegov atelje u Medulićevoj ulici u Zagrebu bio je mjesto okupljanja brojnih prijatelja i rasadnik inspiracije za mnoge umjetnike.