Bosnia and Herzegovina
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Održana donatorska konferencija za izgradnju i opremanje nove kuhinje u Zavodu Bakovići

Ustanovi za zbrinjavanje i pomoć u oporavku osobama narušena mentalnog zdravlja, Zavodu Bakovići u Fojnici potrebna je pomoć kako bi svojim korisnicima, a imaju ih 330, osigurao kvalitetnije uvjete boravka. Ovog puta cilj je izgraditi i opremiti novu kuhinju jer postojeća, stara više od 40 godina, skoro otkako je Zavoda, je dotrajala i skoro je neupotrebljiva. S ciljem prikupljanja sredstava za ovaj projekt čija je vrijednost zbog rasta cijena građevinskog materijala s prvobitnih 2,6 milijuna skočila na 3, 5 milijuna maraka, organizirali su donatorsku konferenciju.

Okupljenima, predstavnicima vlasti iz BiH i Hrvatske kao i brojnim organizacijama i pojedincima spremnim pomoći ustanovi, na početku se obratio Branko Stanić, ravnatelj Zavoda Bakovići.

"Ovom konferencijom želimo dodatno aktivirati suradnju s vladinim i nevladinim sekotorom, domaćim i međunarodnim organizacijama s ciljem da svi skupa pomognemo našim korisnicima da imaju što kvalitetnije uvjete boravka u Zavodu. Nakon mnoštva projekata koje smo realizirali s tim ciljem, sad nam je prioritet kuhinja koja je potpuno dotrajala. Pozivam sve vas da budete naši ambasadori dobre volje u cilju pomoći korisnicima Zavoda da imaju što bolje uvjete boravka u ovoj ustanovi", poručio je okupljenima Stanić.

Dobrodošlicu gostima poželio je i načelnik Fojnice Sabahudih Klisura.

"Mi kao ljudi prije svega trebamo imati poseban osjećaj za ovakve ustanove koje pomažu ljudima narušena mentalnog zdravlja“, kazao je načelnik Fojnice, općine u kojoj djeluju dvije ustanove za brigu o osobama narušenog mentalnog zdravlja kao i poteškoćama u rastu i razvoju, djecu kao i odrasle. 

Kroz projekte Zavoda Bakovići, ustanove koja je ove godine obilježila 50 godina postojanja i rada, okupljene na donatorskoj konferenciji provela je slikom i rječju Ljiljana Jurak, projekt menager Zavoda. Posebno su naglasila je, ponosni na projekte stanovanja uz podršku kojima svojim korisnicima uz povremen ili stalan nadzor, ovisno o stupnju oporavka, omogućuju povratak u društvo.

"Život u zajednici jedno je od temeljnih ljudskih prava i mi ga svojim korisnicima želimo osigurati. Također svima njima za boravka u Zavodu nastojimo osigurati što kvalitetnije uvjete boravka. Njih trenutačno najviše narušava dotrajala kuhinja s nedovoljno kapaciteta te se korisnici zimi posebno smrzavaju vani čekaju svoj red za obrok", pojasnila je Jurak te predstavila i mnoštvo prilika koje s korisnici imaju na raspolaganju u segmentu radne terapije. U pitanju su različite radionice, ali i angažiranje u poljoprivrednoj proizvodnji različitih kultura, krumpira, luka, pšenice, heljde, kukuruza. Prve dvije kulture zasadili su na 40 dunuma zemlje i proizvode ih dovoljno za potrebe korisnika Zavoda.

Trud korisnika Zavoda Bakovići da i sami doprinesu poboljšanju kvalitete svojega življenja, vidljiv je na svakom koraku. U ustanovi i izvan nje, na poljima na kojima proizvode hranu, u mnoštvo korisnih i ukrasnih predmeta koje kreiraju i proizvode, u nastojanju da vrijeme boravka u Zavodu učine što ljepšim jer u ljepšem okruženju brži je i ljepši i oporavak. No, često im je potrebna pomoć kako bi svoje planove i ciljeve ostvarili. Gradnja i opremanje nove kuhinje daleko je iznad njihovih mogućnosti te ovaj projekt ovisi o pomoći domaćih i međunarodnih institucija, pojedinaca koji mogu i žele pomoći. Sredstva kojim zasad raspolažu iznose 881 tisuću KM. O brzini prikupljanja razlike do 3,5 milijuna ovisi završetak ovog projekta kojeg je Zavod već započeo te do kraja godine planira novu zgradu staviti barem pod krov.