Bosnia and Herzegovina

Pandemija potvrdila da su fiksni telefoni daleko od izumiranja

Da mlađim naraštajima date telefon s brojčanikom koji se okreće, trebalo bi im vjerojatno nekoliko trenutaka da se snađu i da shvate da se radi o pretači mobitela na kojima danas troše sate i sate vremena. Međutim, koliko god se činilo da su fiksni telefoni izumrla vrsta, informacije ipak govore drukčije. Iako broj korisnika iz godine u godinu opada, ukupan broj aktivnih fiksnih telefonskih linija dominantnih operatora u prošloj godini iznosio je 583.729, piše Večernji list BiH

Rast svih stavki

A ono što je zanimljivo u ovoj godini je to da su telefonski razgovori imali najveći rast u vremenu pandemije, i to od 9,9 posto. Radi se o vremenu od 1. ožujka do 1. lipnja, a rast je zabilježen u odnosu na isto razdoblje lani. Istina, rast je doživjelo i korištenje mobitela za 7,4 posto, kao i širokopojasni internet za 8,8 posto, međutim, rast korištenja fiksne telefonije mnoge je iznenadio.

Da su brojke u pandemiji išle gore, potvrđuje nam i Katarina Pavković iz Odjela za korporativne komunikacije HT-a d. d. Mostar.

- Tijekom ožujka i travnja zabilježili smo intenzivnije korištenje fiksnoga interneta i telefona. Razlog tomu je, svakako, pandemija koronavirusa kada su usluge korištene za rad od kuće, online nastavu, različite konferencije i edukacije, online gaming ili kupnju preko interneta. Popuštanjem mjera i vraćanjem uobičajenom načinu života, korisnici daju prednost korištenju mobilnoga telefona i interneta - kazala nam je sugovornica iz Odjela za korporativne komunikacije HT-a Mostar.

Basnoslovni računi nekad

A što se tiče onih koji ostaju uz fiksni telefon, žena srednjih godina govori nam kako, unatoč pametnom telefonu koji i sama koristi, svakodnevno u ruke uzme i fiksni telefon. - Imam starijih prijateljica koje koriste samo fiksne telefone i onda se redovito čujemo i porazgovaramo, a nekako je ostala i ta navika sjesti na stolicu, uzeti stari telefon s kabelom i pričati. Sjećam se vremena dok je kći bila mlađa i kada je znala uzeti telefon i zatvoriti se u sobu, a onda dođe basnoslovan račun. Danas minuta poziva košta tek nekoliko feninga. Još ako se uzme u obzir ono što ulazi u pretplatu, taj fiksni telefon uistinu je isplativo imati. Naravno, svako vrijeme ima svoje čari, međutim, danas nema basnoslovnih računa ni za fiksne ni za mobilne telefone i to je ono što posebno veseli - priča nam žena.

Ističe da ovaj vid komunikacije nikada neće izumrijeti. - Kabel je kabel i ja ovaj svoj broj nikada ne bih mijenjala. Što vi znate što se može dogoditi s mobilnom telefonijom. Pa cijeli svijet je nestabilan, možda će nam se i poštanske govornice vratiti, a kamoli da se rješavam fiksnih telefona - završava nam kroz smijeh žena. Kako stvari stoje, koliko god neke stvari željeli “umiroviti”, one se nekako vrate u modu i u nestabilnom vremenu pokazuju se kao izuzetno stabilne.•

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Borussia Monchengladbach without nominal strikers will go to the match with Dortmund
Diogo Jota: Liverpool is one of the best clubs in the world. He can't be denied
Hames is already a fan at Everton: he participated in 4 goals out of 5, removed Gibbs and Bilic
Liverpool announced the purchase of Jota from Wolverhampton
Andrea Pirlo: it is Unlikely that Suarez will become a Juventus forward
Suarez and Vidal are not in Barca's bid for the third match in a row
Fernando Torres on Liverpool: It was magical. It seemed like I could fly